budapest parlament híd getty stock
Gazdaság

Mentőcsomag készül a budapesti turizmusnak

Portfolio
Mentőcsomagot készít a főváros, amit a jövő heti közgyűlésen terjeszthetnek elő. A javaslat szerint a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat pedig 90 százalékkal csökkentenék. A taxisok is kapnának engedményeket, a drosztdíj 70 százalékát engednék el – írja a Népszava.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A jövő heti fővárosi közgyűlésre készült egy előterjesztés, ami a járvány miatt szenvedő budapesti turizmust segítené meg.

A javaslat szerint a fővárosi területeken a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjakat pedig 90 százalékkal csökkentenék szeptember és március között

– írja a Népszava Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesre hivatkozva.

A taxisok 70 százalékos engedményt kapnának a drosztdíjból, ami több százmilliós bevételkiesést okozna a fővárosnak. A főváros közlekedési cége pedig 17 milliárd forintos kompenzációt kapna, mivel az optimista becslések szerint is 22 milliárdos vesztesége lehet idén a járvány következtében.

Ami a járványügyi védekezést illeti, a főváros további 20 ezer PCR-teszt beszerzését tervezi, az előző 20 ezres készletből ugyanis kevesebb mint 5 ezer darab maradt. Budapest folytatná az idősotthonokban élők és az ott dolgozók tesztelését, a hajléktalanellátók és az idősotthonok tesztelését két hetente megismételnék. Szeptemberben a 2000 dolgozó közel felét (900 főt) teszteltek, a betegek közül pedig 1600 főt, ebből 21 lett pozitív.

A főváros kezdeményezte a kormányzatól, hogy az önkormányzati üléseken virtuálisan részt vehessenek és szavazhassanak a karanténban lévő tagok is (jelenleg csak az ülésteremben lévők szavazatát fogadják el). Jelenleg a Fővárosi Közgyűlés két tagja, a X. és a XXIII. kerületi polgármester van karanténban.

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus