ParraghLaszlo
Gazdaság

Parragh: a koronavírus-járvány azt mutatja, hogy az emberiség nem mindenható

Portfolio
A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az emberiség nem mindenható – mondta Parragh László. Az MKIK elnöke szerint az ökoszisztémának a válságával találkoztunk, amit nagyon nehezen fogunk tudni feldolgozni. Arról is beszélt, hogy a költségvetési korlátokat az egész világban áttörte ez a vírus, aminek később nagyon komoly ára lesz. Úgy vélte, hogy azok az államok lehetnek sikeresek a mostani válságban, amelyek felismerték, hogy az állam szerepe felértékelődött.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mennyire mindenható az ember? – tette fel a kérdést Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a közgazdász-vándorgyűlésen. A Covid azt mutatja, hogy nem vagyunk mindenhatóak. Azt hisszük, hogy a természet urai vagyunk, de a kérdés az, hogy az ökoszisztéma, amiben élünk, meddig képes elviselni az embert – fogalmazott.

Ha történelmi mércével nézzük a koronavírust, akkor láthatjuk, hogy a világjárvány nem újkeletű dolog. Erősen össze van kötve a helyváltoztatással, vagyis a globalizációval. A pestist a hajózás hurcolta be Olaszországon keresztül, az amerikai őslakosokat pedig alapvetően nem fegyverekkel irtották ki, hanem azzal, hogy bevitték azokat a betegségeket, amikre ők nem voltak felkészülve. Amerikából az első világháborúban pedig katonák hurcolták be a spanyolnáthát. Évszázadokkal ezelőtt nagyon sok idő kellett egy járvány eljutásához egyik pontról a másikra, miközben ma már elég felülni a repülőgépre – mondta Parragh László.

Az egyik legvitatottabb kérdés, hogy elegendő-e a globalizáció, sok, vagy éppen kevés. Most az inga vissza fog lendülni, és a helyváltoztatás ellen hat minden. Parragh szerint a Covid a kormányoktól független, de összefügg a kormányok kormányzóképességével. Ha egy kormány nem cselekvőképes, akkor nem tud kellő módon reagálni a vírusra - vélekedett. Szerinte az ökoszisztémának egy válságával találkoztunk, amit nagyon nehezen fogunk tudni feldolgozni.

Nem lehet azonos eszközökkel kezelni a mostani válságot, mint a 2008-as krízist – mondta Parragh, aki szerint az állam szerepe és a nemzetgazdaságok egymásrautaltsága felerősödik. Nem tud a világgazdaság jó választ adni a helyzetre, nemzetállam szintjén lehet ezt kivitelezni – emelte ki, és hozott egy példát is: hiába van Schengen, ha a határok zárva vannak a vírus miatt.

A költségvetési korlátokat az egész világban áttörte ez a vírus, aminek nagyon komoly ára lesz. Az államháztartási hiányban, az inflációban és a költségvetési sérülékenységben is meg fogjuk ezt fizetni, ami meghatározza a következő – jó esetben – 3-4 évünket.

Felértékelődik az egészségügy, a biztonság, a környezeti szempontok és a fenntartható gazdálkodás – fogalmazott. Kiemelte, hogy az állam szerepe újraértékelődik, és a magyar politika érdeme, hogy ezt 10 éve felismerte. A szabadverseny logikájáról átállt arra, hogy az államnak szabályozó szerepe kell, ám nem szabad, hogy túlzott legyen – tette hozzá. A GDP-növekedés helyett a fenntarthatóság lesz a központban és sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a versenyképesség soft tényezőire, az oktatásra és az egészségügyre. Akinek jó az immunrendszere, könnyen átvészeli a telet, vagyis az az ország lesz sikeres, amelyik erős állapotban van – vélekedett.

A jólét igazi forrása nem a föld, nem is a természeti kincsek – amelyek egy napon kimerülhetnek –, hanem az emberek, hiszen így újabb kreatív agyak adódnak hozzá a meglévőkhöz, amelyek aztán eljárásokat tesznek lehetővé. A gazdasági növekedés végső soron az ilyen eljárásokon múlik – idézte Julian Simon szavait Parragh László előadásának lezáró gondolataként. 

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus