Varga Mihály
Gazdaság

Varga Mihály bemutatta, mennyit veszít a magyar gazdaság a koronavírussal

Portfolio
Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdász-vándorgyűlésen mondott beszédet, amelyben értékelte a gazdasági helyzetet, és szót ejtett a teendőkről is. A miniszter szerint 2021 második negyedéve lehet a döntő, ekkora ugyanis eldől, hogy sikerül-e vakcinát forgalomba hozni. Ha igen, akkor az alapvetően rajzolná át a helyzetet. A miniszter szerint gyors kilábalásra nem számíthatunk, elnyújtott lábadozás következik. A miniszter szerint 2-3 év alatt érhetjük el a 2019-es kibocsátási szintet. Kulcsfontosságú a versenyképességünk javítása - a helyi iparűzési adó például "nem maradhat ebben a formában".
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Parragh: a koronavírus-járvány azt mutatja, hogy az emberiség nem mindenható

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az emberiség nem mindenható – mondta Parragh László. Az MKIK elnöke szerint az ökoszisztémának a válságával találkoztunk, amit nagyon nehezen fogunk tudni feldolgozni. Arról is beszélt, hogy a költségvetési korlátokat az egész világban áttörte ez a vírus, aminek később nagyon komoly ára lesz. Úgy vélte, hogy azok az államok lehetnek sikeresek a mostani válságban, amelyek felismerték, hogy az állam szerepe felértékelődött.

Tovább a cikkhez

Varga beszéde véget ért.

Most Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója beszél, arról az eseményről is élőben tudósítunk.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

6 pontban a jövőről

A miniszter hat pontban foglalta össze a teendőket:

  • Az elmúlt időszakban megindult változások függnek a járványhelyzettől, mert az volt a válság indítója - a helyzet akkor oldódik meg gyorsan, ha megvan a vakcina, oltóanyag. Akkor bátrabban lehet majd kimenni eseményekre, például futballmeccsre, színházba. 2021 második negyedéve meghatározó lesz ebből a szempontból.
  • Új üzleti modellek kellenek, az ellátási láncok tekintetében alkalmazkodni kell egy megváltozott helyzethez, amely akár tartós is lehet. A láncok megszakadása fékezte a gazdaságot jónéhány országban.
  • Kis, nyitott ország vagyunk, a kínálati tényezőkre kell fókuszálni - erősek vagyunk elméletben, gyengék kivitelezésében, ahogy ő fogalmazott.
  • Némely ágazat felértékelődik, például az egészségipar. Ezek is csökkenthetik a kitettséget.
  • Fontosak a társadalmi folyamatok, a lakástámogatás nagyon fontos, mert az egyszerre gazdaságtámogató, másrészt társadalmi jelentősége is van.
  • Varga szerint fontos a stabil kormányzás, mert gyors intézkedéseket tudtak hozni.

A krízis egyben lehetőség is

A magyar gazdaság működését biztosítani kell - mondta. 2-3 év alatt el kell érni a 2019-es teljesítményt, de ehhez a világgazdaságnak is támogatónak kell lennie. A humánerőforrás kulcsfontosságú, a visszaesést akkor tudjuk moderálni, ha a technológiai fejlődés nem reked meg, és kiváltja a sérülékeny munkaerőt, és ettől lesz magasabb a hozzáadott-értékünk.

A 2-3 éves előrejelzés azért érdekes, mert ebben benne foglaltatik, hogy a koronavírus-válság okozta hatásokat csak 2023-ban heverjük ki, az eddigi előrejelzések szerint viszont 2022-re már el kéne érnünk a 2019-es kibocsátási szintet.

A nagyvállalati beruházás-támogatási programról is beszélt

Itt is bővítés történt, a hazai forrásokat is meg kell indítani, de számítunk a külső (uniós) forrásokra is - mondta a miniszter. A korábban megkezdett programoknak hangsúlyosnak kell lennie a továbbiakban is szerinte.

Szerinte nincs visszalépés a beruházásokban

Varga Mihály szerint a külföldi tőke továbbra is vonzónak tartja a befektetésre Magyarországot, tapasztalatai szerint nem igazolódtak be azok a tavaszi félelmek, amelyek szerint elkerül minket a tőke.

Elmondta továbbá, hogy az adórendszer nagyon fontos a versenyképesség szempontjából. Az iparűzési adó például nem maradhat így - mondta.

A bevételekről is beszél

A bevételi oldalon 1400 milliárdos kiesés lehet - mondta Varga.

Augusztusban újra meghaladta a munkában állók száma a 4,5 milliót, a munakerőpiac továbbra is rugalmas.

Mit ígér Varga a gazdaságnak?

MicrosoftTeams-image (50)

A fiskális politika továbbra is ösztönző marad, és ehhez az EU is segítséget nyújt a Recovery funddal. "Azt érzékelem, hogy 2021-ben az országok többsége még nem tudja tartani a 3%-os hiányt. Ha ez esetleg ad majd egy mozgásteret, akkor annak mi sem vagyunk ellenére, de nem kizárt, hogy már meg tudjuk közelíteni a 3%-ot" - mondta.

Átalakult a lakosság hozzáállása a vírushoz

MicrosoftTeams-image (51)

A lakosságnál sokkal többen félnek a munkahely megtartásától mint a vírustól, ez tavasszal még nem volt így, most már csak a másodlagos a vírustól való félelem.

Arra kell berendekzednünk, hogy együtt kell élnünk a vírussal, és együtt kell megtalálnunk a legfontosabb ösztönzőket, amivel ki tudunk jönni a helyzetből - mondta.

2021 második negyedéve lehet egy meghatározó időszak, mert akkor derül ki, hogy van-e oltóanyag. Kérdés, hogy ez egy elhúzódó folyamat lesz-e, ahol tartós stagnálásra kell berendezkedni.

A forrásokat jó helyre kell elhelyezni

varga1

A forrásokat jó helyre kell elhelyezni

- mondta a miniszter, mert ha rossz helyre mennek a források, akkor az torzulást okoz és hosszabb távon visszaveti a növekedést. Ősszel is lesznek még bejelentések a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül - mondta Varga, és fontos, hogy az akciótervet kövessük a továbbiakban is.

Nagyon fontos a lakosság és vállalatok hitelezése, meg kell győzni a befektetőket, hogy érdemes Magyarországon befektetni, az eddigi intézkedések fontosak, de továbbiakra lesz szükség.

Jelentősen megugrik az államadósság

varga 3

Varga szerint 5-6 évet veszítünk el a korábbi adósságcsökkentésből a járvány miatt. Jelenleg azonban fontos, hogy fiskálisan élénkítsünk. Fontos szempont, hogy a lakosság is aktívan részt vegyen az államadósság finanszírozásában. A lakosság a növekvő keresetből még mindig jelentősen tud megtakarítani, pozitívak a fejlemények az aukciós adatok szerint.

A Moody's mai minősítéséről kapcsolatban azt mondta, hogy remélhetőleg továbbra is stabil ország maradunk.

Csökkent a munkanélküliek száma

Jelenleg 4,7-4,8% körül lehet, elmondása szerint az elmúlt hetekben már csökkent is. Elmondása szerint ez még mindig egy keresleti piac, ezen szakképzéssel lehet változtatni és vannak is rá kidolgozott programok.

Megemlítette, hogy Budapesten nem egészséges a szerkezet, a turizmusra túlságosan nagyban támaszkodik a város, a várban például 3 milliónál több turista fordul meg évente. Ezzel szemben a vidéki turizmus továbbra is jól alakul.

Voltak hibás feltételezések tavasszal

varga 2

Az egyik hibás feltételezése a közgazdászoknak az volt, hogy mi elkerülhetjük a visszaesést úgy, hogy mindenki visszaesik - ez nem így lesz, 5 és 6% körül lehet a visszaesés.

A másik hibás feltételezés az volt, hogy visszapattanás lehet - szerinte ez nem következik be, és most már látunk egyfajta stagnálást. Elmondta a miniszter azt is, hogy ami korábban az erősségünk volt, az a gyengeségünké vált - utalt itt az ipar és a turizmus nagy súlyára.

Az elmúlt 10 év arra volt elég, hogy felkészüljünk a következő válságra

- mondta a miniszter. Jelenleg jobb állapotban van a gazdaság, mint 10 évvel ezelőtt. Ez leginkább a munkaerőpiacon látható, 2019-re jelentősen nőtt a foglalkoztatottság, és egyben a gazdaság általános kockázati szintje is alacsonyabb (utal itt az alacsony deviza-adósságra).

Az első negyedévben mi még növekedni tudtunk, de sok ország ilyenkor már visszaesést mutatott. Varga szerint az első negyedévben már sok ország visszaesést mutatott, miközben a válság csak márciusban érkezett meg. A második negyedévben viszont már mi is jelentős visszaesést könyveltünk el, de a miniszter szerint még mindig nem lógunk ki a sorból, megfelel a visszaesésünk az EU átlagának.

Az EU, az USA és Japán visszaesése nagyjából hasonló, de Kínában Varga szerint nagyon nehezen értelmezhető adatokat látunk. Varga szerint ha elfogadjuk a második negyedéves növekedést Kínában, akkor az a belső kereslet miatt nőhetett meg. De a közgazdászok nem igazán értik, mi történik Kínában és nehezen értelmezhetők ezek az adatok.

Varga az értékelésekkel kezdi

Két típusú előadást láthatunk általában Varga szerint: a közgazdászok egyik típusa kérdez, ő maga azonban arról szeret beszélni, hogy mi áll előttünk. "Amit az ember mond, az számonkérhető" - mondta. Döntés előtt érdemes mindig mérni, és utána döntést hozni. Ez alapján fog ő beszélni arról, hogy látja a kormány a helyzetet.

Az értékelések után a kilátásokról beszél majd a miniszter, ezután pedig a teendőkről esik szó.

Hegedüs Éva, az MKT főtitkára megnyitotta a mai eseményt

Elkezdődött az esemény, Hegedüs Éva átadta a szót Varga Mihálynak.

Így néz ki a délelőtti program

Varga Mihály ma délelőtt 10:10-kor beszél az eseményen. A vándorgyűlés délelőtti programja:

  • 10.10–10.50 Varga Mihály pénzügyminiszter
  • 10.50–11.25 Hernádi Zsolt elnök, MOL Nyrt.Ki viszi át az olaj- és gázipart a túlsó partra?
  • 11.25–12.00 Baranyai Dávid vezérigazgató, NN Biztosító Zrt. Inflexiós pontnál az életbiztosítás: push-ból pull
  • 12.00–12.35 Parragh László elnök, Magyar Kereskedelmi és IparkamaraA covid - talán az ökoszisztéma utolsó figyelmeztetése?

Hernádi Zsolt és Baranyai Dávid előadásáról szintén élőben tudósít a Portfolio.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

   

Bankvezérek a koronavírus-válságról: ez most teljesen más, mint 2008 volt

Nagyságrendekkel alacsonyabb kockázattal működik most a bankrendszer, mint a 2008-as válság idején, de a koronavírus váratlan meglepetéseket okozhat még a hitelpiacon és a banki jövedelmezőségben is. A lakáshitelek és a babaváró hitelek gyorsan magukhoz tértek, a vállalati hitelezésben viszont szükség volna a garanciaprogramok átszabására, megerősítésére – értettek egyet a résztvevők a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) ma kezdődő Közgazdász-vándorgyűlésének bankvezéri panelbeszélgetésében.

Tovább a cikkhez

Matolcsy György: brutálisan indult ez az évtized

A negyvenes és a hetvenes évekkel vont párhuzamot Matolcsy György csütörtök délelőtt a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) online vándorgyűlésén tartott előadásában. Szerinte a jelenlegi évtized a kormányok és a jegybankok stratégiai szövetségét hozhatja, és az adat lehet az új nyersanyag.

Tovább a cikkhez
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus