Szaúd-Arábia: Gyorsan lép az OPEC, ha szükséges
Gazdaság

Kiszivárgott: a szaúdiak még nem egyeznek ki Izraellel

Portfolio
Szaúd-Arábia támogatta a háttérből az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint, hogy egyezzenek ki Izraellel, viszont ők maguk nem akarnak az amerikai elnökválasztásig hasonló alkuba belemenni – írja a Guardian három magas rangú szaúdi bennfentes forrásra hivatkozva.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A brit lap azt írja, hogy a szaúdiak továbbra is lökni fogják a régiós országokat, hogy egyezzenek ki Izraellel, a bennfentesek szerint Szudán és Omán ezt még az év végéig megteheti. Szaúd-Arábia és Kuvait viszont egyelőre még kivár.

Szalman-király egyelőre úgy tűnik, kitart a régi forgatókönyv mellett, szerdán a ENSZ előtt beszélt arról, hogy továbbra is támogatják Palesztina független államiságát, melynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

A 84 éves király fia, Mohamed koronaherceg viszont nagyobb fenyegetésnek látja Iránt, a Guardian forrásai szerint erre Jared Kushner, Trump veje beszélte rá, akivel először 2017-ben találkozott. Az Izraellel való kiegyezés politikailag és katonailag is elszigetelné a perzsa országot.

A források szerint a koronaherceg már találkozott is a palesztin elnökkel és Abdul Fatah Al-Sziszivel, Egyiptom elnökével és beígérte a Kushner által vázolt palesztin megoldást: egy független palesztin államot a Gázai övezetben egy apró résszel a Sínai-félszigetből, illetve Ciszjordánia egy része, melyet Gázával egy földszakasz kötne össze. Jeruzsálemet és Ciszjordánia egy részét így Izrael „vinné”.

A Kushner és Mohammed-herceg közti tárgyalásokon szó volt a libanoni Hezbollah által jelentett fenyegetés kezeléséről is: erre azt a megoldást találták ki, hogy rendeznék a libanoni-izraeli tengeri határvitát azzal, hogy néhány gázmezőt átengednek Libanonnak.

A megállapodásra viszont még nem fog sor kerülni a bennfentesek szerint egyhamar, egyelőre még csak arról van szó, hogy „mindenki egy irányba halad.”

Kérdés, mi lesz akkor, ha Donald Trump elveszti a novemberi választásokat és így Jared Kushner is kiesik a képből.

Címlapkép: Shutterstock

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus