budapest nemetorszag koronavirus jarvany kockazatos besorolas magyarorszag 200925
Gazdaság

Koronavírus: akár egész Magyarország kockázatos besorolást kaphat a németektől, Budapest az egyik legfertőzöttebb európai főváros

Portfolio
Két héttel azután, hogy meghaladta Budapesten, illetve Győr-Moson-Sopron megyében a német járványügy számára kritikus határértéket a fertőzöttek száma, rögtön rákerültek a kockázatos besorolású térségek listájára. Ebből a német reakcióidőből, illetve a legfrissebb magyar járványterjedési adatokból kiindulva sajnos pár héten belül akár egész Magyarország is kockázatos besorolásúvá válhat a németeknél, de legalábbis Csongrád-Csanád, Pest, Fejér, Vas és Komárom-Esztergom megyék tényleg a veszélyzónában vannak ebből a szempontból. Közben már most is elmondható az a nyugtalanító tény, hogy az egész Európai Unióban Budapesten terjed a hatodik leggyorsabban a koronavírus-járvány.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Múlt héten Budapestet, ezen a héten pedig Győr-Moson-Sopron megyét is a kockázatos besorolású térségek listájára tette a német járványügyi hatóság, illetve az illetékes minisztériumok a közös döntésük során. A németeknél az a kritérium, hogy ha meghaladja az 50 főt az egy hét alatti összes új igazolt fertőzött száma az adott megye/város 100 ezer lakosára vetítve, akkor lépnek, de egyéb járványügyi tendenciák alapján (pl. elvégzett tesztek száma, tesztelési kapacitás) is hozhatnak ilyen döntést egy többlépcsős vizsgálat során.

Mit jelent a kockázatos besorolás?

A kockázatos besorolás azt jelenti, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus tesztet kell végeztetniük. Ha negatív a teszt eredménye, akkor elhagyhatják a karantént, de október 1-től öt napot mindenképpen el kell tölteni karanténban és csak ezután jöhet a teszt és ha az negatív, akkor lehet elhagyni a karantént. A kockázatos besorolás azt is jelenti, hogy a német külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a németeket az adott térség/város felkeresésétől, hacsak nem halaszthatatlanul fontos az utazás.

Amint látszik: Budapestet már a 37. héten rátették erre a listára, nagyjából két héttel azután, hogy gyors ütemben átlépte felfelé az 50-es küszöbértéket a fővárosi szám. Pest megye azonban még továbbra sem került fel erre a listára, de esélyes, hogy rövidesen fel fog, hiszen most már a 39. héten járunk és hétfőtől szombatig a Pest megyei fertőzések száma intenzíven tovább nőtt, így jóval 100 fő fölé gyorsulhat a vizsgált mutatószám.

Érdemes egyébként megnézni, hogy az uniós fővárosok rangsorában menyire számít gyorsnak a 220 fős budapesti járványügyi terjedési érték. Amint láthatjuk: ez a hatodik leggyorsabb tempó volt a 38. héten a fővárosokat, illetve a fővárosi régiókat nézve. A prágai érték a budapestinek a kétszerese volt, a madridi pedig még a prágainak is csaknem a duplája. Nem véletlen, hogy pénteken a spanyol kormány azt javasolta: le kellene zárni Madridot egész, hogy fékezni lehessen a járvány terjedését.

Visszatérve a magyar megyék járványterjedési tempójára, az alábbi ábrán az látszik, hogy míg a Csongrád-Csanád megyei terjedési ütem gyorsabb volt múlt héten a Győr-Moson-Sopron megyeinél mégis egyelőre utóbbit tette a kockázatos besorolású listára a német járványügy. Ez azonban esélyes, hogy az előttünk álló napokban megváltozhat, azaz az alföldi megye is valószínűleg felkerül erre a listára. 100 fő feletti terjedési értékével a „veszélyzónában” van a német listára kerülés szempontjából Fejér, Komárom-Esztergom és Vas megye is, de ha csak a múlt heti értéket nézzük, valójában Békés megyén kívül az összes megyénk értéke a kritikus 50 fős szint felett volt.

Éppen emiatt valószínűleg nemcsak az utolsó hét fertőzési tempóját, hanem az egymást követő hetek dinamikáját (és egyéb mutatókat) is nézheti a német járványügy ahhoz, hogy valamely megyék, régiót felteszi-e a kockázatos besorolású listára, vagy kivár. A dinamikát nézve sajnos Csongrád-Csanád megye nagy eséllyel tényleg rövidesen felkerül majd az említett német listára, hiszen 3 hét leforgása alatt hatalmasat ugrott a 100 ezer lakosra vetített új fertőzöttek száma. A Dunától keletre eső 9 megyében messze a legnagyobb mértékben ugrott ez a mutató a 38. hétig, és e hét hétfőtől szombatig sajnos még tovább gyorsult a fertőzés terjedése. Figyelmeztető a tendencia Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is.

A Dunántúlra átugorva az látszik, hogy Győr-Moson-Sopron megye mellett nagyon gyors volt az emelkedés Fejér és Vas megyékben is a 38. hétig és az e hét hétfő-szombat közötti adatok sajnos még további gyorsulást mutatnak. Esélyes ezért, hogy ez a két megye is pár héten belül felkerül a német listára. Közben Veszprém megye is a „veszélyzónában van”. A többi megyénél múlt héten mintha megtört volna a terjedés lendülete, de ebből egyelőre messzemenő optimista következtetést sajnos nem vonhatunk le.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus