Gazdaság

Új koalíciós szerződést írtak alá a lengyel kormánypártok

MTI
Új koalíciós szerződés aláírásával megerősítették szövetségüket a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció pártjai. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke ez alkalomból megígérte, hogy a parlamenti választásig hátramaradó három évben mindent megtesznek az ország megerősítéséért.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

"Megteszünk mindent, ami megerősítheti (nemzeti) közösségünket, ami javítja minden egyes állampolgár sorsát" - jelentette ki rövid felszólalásában Kaczynski.    

"Megvan a stabil kormányunk, stabil parlamenti többségünk, van programunk, ennek következő szakaszának megvalósítását kezdjük el" - fogalmazott az eseményen szintén részt vevő Mateusz Morawiecki miniszterelnök.    

A többhetes tárgyalások eredményeként aláírt új koalíciós szerződés megelőzi Morawiecki kabinetjének a legközelebbi napokra tervezett átalakítását. Ez tervek szerint növeli a kormány hatékonyságát, és azt követően kerül erre sor, hogy a PiS jelöltje, Andrzej Duda újból megnyerte a júliusi elnökválasztást.    

A koalíciós szerződés részleteit az ennek aláírását kísérő sajtókonferencián nem ismertették. Korábbi bejelentések szerint a két kisebb kormánykoalíciós pártnak, az Egyetértésnek és a Szolidáris Lengyelországnak a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után csak egy-egy tárca jut majd.    

Csütörtökön Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakcióvezetője, a parlament (szejm) alelnöke megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint van olyan terv, hogy Kaczynski kormányfőhelyettes lesz Morawiecki miniszterelnök kabinetjében. Maga

- aki 2006-2007-ben miniszterelnök volt, de a PiS 2015-ös újbóli hatalomra kerülése óta nem töltött be semmilyen kormányposztot - egyelőre nem nyilatkozott ez ügyben.    

Kormányfőhelyettesként most Kaczynski az átfogóbb értelemben vett biztonság területével foglalkozó három tárcát, vagyis a nemzetvédelmit, a belügyit, valamint az igazságügyit felügyelné.    

A kormánykoalíciós tárgyalásokat feszültségek kísérték, Kaczynski szerda este megegyezett a Szolidáris Lengyelországnak az elnökével, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel a koalíció további fennállásának feltételeiről.    

Az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin - aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról - a kormányátalakítás nyomán feltehetőleg visszatér a Morawiecki-kabinetbe.    

Az Egyetértést május óta a kormányban miniszterelnökként és fejlesztési miniszterként képviselő Jadwiga Emilewicz szombat reggel közölte: mivel Gowintól eltérő nézeteket képvisel, kilép a pártból, de függetlenként megmarad a kormánykoalíció parlamenti frakciójában.

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus