DomokosLászló
Gazdaság

Domokos László: végre kellene hajtani a kormány hatalmas adócsökkentési álmát

Portfolio
A kormánynak a lehető legrövidebb időn belül a jelenlegi 15 százalékról 10 százalék alá kellene csökkentenie a személyi jövedelemadó kulcsát, ami ezermilliárd forintot hagyhatna az embereknél – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Domokos László. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a jelenlegi válság olyan átalakulást hozhat, amihez csak a rendszerváltozás hasonlítható.
A magyar gazdaság és a költségvetés kilátásai is szóba kerülnek október 8-án a Budapest Economic Forumon.

A kiindulópont az, hogy gyökeresen és végérvényesen megváltozott a minket körülvevő gazdasági környezet

 - mondta a válság hatásával kapcsolatban Domokos László a Magyar Nemzetnek. Szerinte ez bizonyos formában a vírus okozta válság nélkül is megtörtént volna, hiszen a múlt év végén, az idei elején több, a világgazdaság szempontjából meghatározó országban is a megtorpanás, a visszaesés jelei mutatkoztak.

Az ÁSZ elnöke szerint a járvány következtében átalakulnak a mindennapok, és ennek lenyomata a gazdaságban azonnal megjelenik, például úgy, hogy visszaesik a fogyasztás és nő a megtakarítás fontossága.

A kormánynak mindenekelőtt azt kell eldöntenie, hogy válságot akar kezelni vagy a változást menedzselné.

Domokos szerint a válsághelyzet alatt számolni kell a fogyasztás visszaesésével, s ez leginkább úgy kerülhető el, ha nő a munkavállalók, a családok jövedelme. Válsághelyzetben ugyanakkor nem lehet reális elvárás, hogy a vállalkozások a saját maguk erejéből emeljék jelentősen a fizetéseket, vagyis az államnak kell megfelelő lépést tennie.

A megfelelő lépés pedig most a kormány egyik régi tervének megvalósítása, az egy számjegyű személyi jövedelemadó mielőbbi alkalmazása lenne

 - véli a számvevőszék elnöke.

Hozzátette: számításaik szerint egy százalékpontnyi szja-csökkentés 170 milliárd forint kiesést jelent az állami bevételek terén, így ez a drasztikus lépés mintegy ezermilliárd forintot hagyna az embereknél.

Véleményem szerint a változtatással nem szabad sokat várni, s nem szabad elaprózni. Akár a jövő év elején is végre lehetne hajtani egyben a csökkentést, de azt is megfelelőnek tartanám, ha két lépésben, 2021-ben és 2022-ben lenne három-három százalékpontos szja-mérséklés. Ezzel a kormány minden további intézkedés nélkül elérhetné, hogy a fizetések reálértéken maradjanak

 - mondta a lépés időzítéséről Domokos László. Szerinte jelenleg van is 800-1000 milliárd forintnyi szabadon elkölthető forrása erre az államnak.

A drasztikus adócsökkentés mellett a számvevőszék elnöke a nyugdíjcélú állampapír bevezetését szorgalmazta. Ezen felül szerinte szükség lenne rövid futamidejű, jól kamatozó, néhány hónapos lakossági állampapírokra is. Ráadásul ezek a lépések sürgősek lennének, csak néhány hónap van a bevezetésükre.

Domokos László szerint a járvány elhozta a folyamatos digitalizáció korát, ehhez a változáshoz csak az 1989–90-es átalakulás mérhető. Akkor a diktatúrát demokrácia váltotta, az államit a magán, vagyis új élet kezdődött.

Címlapkép: Állami Számvevőszék

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bezárt üzlet - koronavírus