föld munkás zöldség getty stock
Gazdaság

Erre kevesen számítottak: csaknem százezer embernek ígért fizetésemelést Orbán Viktor

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap azt mondta, hogy a közmunkások bérének emelésére mindenképp szükséges lesz a következő év során. A Belügyminisztérium szerint a koronavírus-válsággal összefüggésben az elsődleges munkapiac csökkenő keresletére reagálva szükséges volt a közfoglalkoztatásban biztosítani a kapacitásokat arra az esetre, ha valaki ebben a formában tud csak dolgozni, annak lehetősége legyen rá. A 140 milliárd forintos előirányzat július végére gyakorlatilag 100%-osan ki lett osztva, ezért az előirányzat megemelését kezdeményezte a minisztérium. A nyári hónapokban minden évben csökken a közmunkások száma, idén azonban lassú emelkedő trend figyelhető meg.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Habár a KSH munkaerő-felmérése nem mutat egyértelmű tendenciát a közfoglalkoztatottak alakulásáról az elmúlt hónapokban, a Belügyminisztérium jelentése karakteres trendeket vázol fel. A közfoglalkoztatottak létszáma az idei évben ugyanis a korábbi évektől eltérően alakult. Az előző években – így 2019-ben is – a márciusi programindulásokat követő egy-két hónapban emelkedett a létszám, majd a nyári hónapokban lassú csökkenés kezdődött. Idén azonban a csökkenés elmaradt.

"A pandémiás válság munkaerőpiaci hatásai megemelték a tavasz során a regisztrált álláskeresők számát, így az elsődleges munkapiac csökkenő keresletére reagálva szükséges volt a közfoglalkoztatásban biztosítani a kapacitásokat arra az esetre, ha valaki ebben a formában tud csak dolgozni, annak lehetősége legyen rá" – írja a Belügyminisztérium elemzése. Bár tömegesen nem jelentkeztek plusz igények eddig a közfoglalkoztatásra, lassú emelkedés elkezdődött, amit mutat, hogy a belépők száma júniusban (2 ezer fővel) és júliusban is (3 ezer fővel) meghaladta az előző évit. A tavaszi mélyponthoz képest összesen 9 ezer fővel nőtt a közfoglalkoztatottak száma.

Még május elején a megyei kormányhivatalok számára kiegészítő keretleosztás történt a hosszabb idejű közfoglalkoztatásra, ami lehetővé tette azt, hogy rugalmasabban reagáljanak az igényekre. A kormányhivatalok új programokat indítottak a közfoglalkoztatókkal együttműködve.

A 140 milliárd forintos előirányzat így július végére gyakorlatilag 100%-osan ki lett osztva a különböző programok támogatására, ezért az előirányzat megemelését kezdeményezte a minisztérium

– olvasható a Belügyminisztérium anyagában.

A közfoglalkoztatásban részt vevő személyek havi átlagos száma júliusban 93 ezer főt tett ki, amely az előző hónaphoz képest 3,1 százalékkal emelkedett, az előző év júliusához viszonyítva azonban 10 százalékkal csökkent. A három programtípus valamelyikében 99 ezer fő volt érintett.

Júliusban a közfoglalkoztatási szerződés megkötésének helye szerint a résztvevők havi átlagos létszáma Szabolcs-Szatmár-Bereg (19,5 ezer fő) és Borsod-Abaúj-Zemplén (19,0 ezer fő) megyékben volt a legmagasabb. A közfoglalkoztatás szempontjából a harmadik legjelentősebb megye Hajdú-Bihar volt (8,2 ezer fő).

Az új programok:

  • 2020 júniusában és júliusában összesen 1167 új, hosszabb idejű közfoglalkoztatási szerződés került megkötésre és ezzel új programok indultak, melyekben több mint 8000 fő foglalkoztatásának támogatására nyílik lehetőség. A legnagyobb létszámban Nyíregyházán (Nyíregyházi Városüzemeltető Nonprofit Kft-nél - 255 fő) és Budapest Főváros Kormányhivatalánál (250 fő) kerültek támogatásra hosszabb idejű programok, amelyek létszámfeltöltése még folyamatban van.
  • Az országos közfoglalkoztatásban júliusban 73 új program indult el, melyekben 2,3 ezer fő támogatására nyílik lehetőség. Többi között a Nemzeti Parkok indítottak újra programokat, ezeken kívül a vízügyi igazgatóságok, a MÁV, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság, a Magyar Nemzeti Múzeum vállalta további nagyobb létszámok foglalkoztatását.
  • A kormányhivatalok mindezeken kívül kiemelt figyelmet fordítanak a gazdaságélénkítő programban érintett 100 településen, továbbá felzárkózási programban érintett 70 településen a foglalkoztatás támogatására.

Orbán Viktor tegnap azt ígérte, hogy a közfoglalkoztatottak keresete jövőre emelkedni fog. A szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakör betöltése és teljes munkaidő teljesítése esetén a havibér a közmunkásoknak 2017-től 81 530 forint, azóta nem emelkedett.

Bár jól látszik, hogy a koronavírus-válságban a kicsit már elfeledett közmunka szerepe ismét nőtt, a munkaerőpiaci változások kezelésében így sem jelentős a súlya. A foglalkoztatottak száma átmenetileg százezres nagyságrendben csökkent tavasszal Magyarországon, nyáron azonban több tízezren találtak munkát az elsődleges munkaerőpiacon (részben szezonális hatások, részben a gazdaság élénkülése miatt), ehhez képest a közmunkában lezajlott állományváltozások nem mondható jelentősnek.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy