stratigiai autonomia eu orban viktor charles michel
Gazdaság

Kiszivárgott a Magyarország által is támogatott nagy terv szövege az EU-csúcs előtt

Portfolio
„A stratégiai autonómia a nyitott gazdaság mellett is alapvetően elérendő célja az Uniónak” – ezt a fontos üzenetet tartalmazza az e hét csütörtök-péntekre halasztott EU-csúcsra készített záródokumentum tervezete, amely kifejezést Magyarország is támogatja például a franciák, olaszok és románok mellett, de 8 másik tagállam nem, így nagy viták várhatók róla – írja a Politico, amely már előzetesen betekintést nyert a záródokumentum szövegébe és kiszivárogtatta.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A koronavírus-szabályokból eredő karanténkötelezettség miatt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel egy héttel e hét csütörtök-péntekre halasztotta az EU-csúcsot, de a részben ezt előkészítő Általános Ügyek Tanácsában már múlt héten megvitatták a csúcsra készülő záródokumentum tervezetét és kiderült, hogy a mostanában nagyon felkapott „stratégiai autonómia” kifejezés körül éles viták vannak a tagállamok között. Az egyébként nem teljesen egzakt tartalmú, de a franciák által régóta szorgalmazott terv az európai gazdasági szuverenitás megerősítését hivatott támogatni például

  • a külső harmadik országok (Kína) felőli felvásárlási kísérletek ellen (a minap volt EU-Kína csúcs, ahol elvileg világosan a kínai elnök értésére adták, hogy mit és hogyan tolerál az EU a fair versenyszabályok betartása terén),
  • az EU-n belül a stratégiai fontosságú cégek közötti összeolvadások támogatásával, hogy „európai bajnokokat” lehessen kinevelni (pl. Siemens-Alstom, amely összeolvadást éppen az Európai Bizottság kaszált el versenypolitikai okok miatt, így most nyomás van a Bizottságon a versenypolitikai szabályok megváltoztatása irányába)
  • a kritikus fontosságú infrastruktúrákban az önállóság és a védekező képesség megteremtésével (pl. önállóság a digitalizáció, kulcs iparágak terén, és a katonai-védelmi politikában)
  • az egészségügyi ágazatban a járványok elleni védekezés (alapanyagok, erőforrások) önállóságának megerősítése is cél, hogy ne ismétlődhessenek meg a tavaszi tapasztalatok, amikor sok ország Kínára volt szorulva alapvető orvosi készítmények és eszközök terén.

A jelek szerint az Emmanuel Macron francia elnök által régóta szorgalmazott európai szuverenitás, illetve stratégiai autonómia koncepciója az EU döntéshozásában is kezd megjelenni. Erre utal az, hogy Charles Michel a múlt heti ENSZ-közgyűlésen már jelezte: egy erősebb, autonómabb EU várható a nyílt piacának megőrzése mellett, ma délután pedig a Bruegel kutatóintézet eseményén vázolja fel az stratégiai autonómia elérésének irányait.

Ezután jönne tehát a csütörtök-pénteki EU-csúcson a záródokumentum elfogadása, de az Általános Ügyek Tanácsában intenzív vita volt, legalább 8 tagállam képviselői jelezték ellenvetéseiket (északiak, baltiak, kis tagállamok) és arra utaltak a lap szerint, hogy a stratégiai autonómia nem lehet önös cél. Ez burkoltan arra utal, mintha a koncepció támogatói önös érdekeikből javasolnák az egész EU-nak ezt, amiben azért lehet némi igazság. Mindenesetre a koncepció támogatói között mutatkozott az ülésen a franciák mellett a magyar, olasz és román kormány is. Egyes tagállamok a feszültség enyhítése érdekében azt vetették fel, hogy ki lehetne jelölni stratégiai ágazatokat, amelyekben lehetne erősíteni a stratégiai autonómiát, de ennek is lehetnének káros mellékhatásai, mert erre mutogatva előfordulhat, hogy egyes tagállamok még a többiek előtt is lezárnák a „határaikat” és így az EU-n belüli együttműködéseket és kereskedelmet is akadályozná ennek a kifejezésnek az önző jellegű felhasználása. Mindenesetre a lap egyik forrása szerint

az EU-csúcs elő kerülő szöveg tartalmának 95%-áról a feszültségek ellenére is megvan már az egyezség,

a fennmaradó vitás részekről a napokban egyeztetnek a nagykövetek. 

Érdemes emlékeztetni rá, hogy Orbán Viktor kormányfő is számos alkalommal mondott már hasonló kifejezést (stratégiai autonómia), amikor az EU szükségszerű megerősítéséről beszélt, igaz ő jellemzően inkább a nemzetállamok megerősítését szorgalmazta, nem az egész EU stratégiai autonómiájának megerősítését a külső országokkal szemben. Kivétel ez alól például a haderő, a közös uniós védelmi képességek fejlesztésének erősítése, mert azt az egész EU számára fontosnak mondta például a múlt pénteki Reuters-interjújában is, amiben többek között azt mondta: túl gyengék vagyunk katonailag az oroszokkal szemben és túl keménykedők gazdasági szankciók terén, miközben fordítva kellene lennie. Az interjúban egyébként minden eddiginél határozottabban leszögezte azt, hogy Magyarország nem követheti a britek útját, azaz nem léphet ki az EU-ból, mert túlságosan is szorosan integrálódott már az uniós piacba.

Az eredetileg Macron által szorgalmazott, a jelek szerint uniós legfelső szintre kerülő stratégiai autonómia koncepciót Magyarország feltehetően elsősorban inkább a hadászati, védelmi képességek erősítése terén támogatja. Ez lenne összhangban Orbán fenti oroszokkal kapcsolatos jelzésével, illetve azzal is, hogy így piacszerzésre is lehetőség teremne akár az EU-n belül is (közös német-magyar hadászati cégalapítás, fegyvergyártás, egységesség felé haladó uniós hadászati szabványok, katonai kutatások összefogása a védelmi alapon keresztül, stb.) A témát mindenesetre érdemes kiemelt figyelemmel követni, mert a főként német-francia együttműködéssel történő „ipari bajnokok erősítése” művelet terén, a beszállítói oldalon is jöhetnek magyarországi cégeknek megbízások.

Címlapkép forrása: Európai Unió, Európai Tanács médiatára, DARIO PIGNATELLI

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép