EKB épület
Gazdaság

Komoly vita robbant ki az EKB döntéshozói közt a járvány második hullámáról

Portfolio
Az EKB döntéshozói megosztottak a járvány második hullámának kezelésével kapcsolatosan – írja a Reuters bennfentesekre hivatkozva. Szabályos vita alakult ki azok között a tisztségviselők közt, akik több és akik kevesebb stimulust szeretnének.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Christina Lagarde, az EKB elnöke szinte ellenállás nélkül átvert több stimulációs csomagot az intézményen a pandémia közepette, ezzel egységbe kovácsolta a korábban igencsak megosztott EKB-t.

Most viszont a fertőzés újabb hulláma fenyegeti az egységes piacot, abban viszont nem értenek teljesen egyet az EKB döntéshozói, hogy újabb stimulációs hullámra lesz szükség.

A konzervatív döntéshozók úgy látják, hogy az EKB nem veszi elég komolyan azokat a kedvező jeleket, melyek a gazdasági aktivitás élénküléséről jöttek a nyár folyamán. Velük szemben viszont ott vannak azok a döntéshozók, akik szerint sokkal aktívabban kellene az EKB-nak kezelnie a vírushelyzet gazdasági hatásait és az euró dollárral szembeni felértékelődését is.

A Reuters bennfentesei szerint a konzervatív döntéshozók azt szeretnék, hogy ha az EKB csendben csökkentené a kötvényvásárlási programját annak érdekében, hogy újra stimulálni tudjon, ha erre szükség lenne. Ezzel az intézmény vezető közgazdászával, David Lane-nel merőben más véleményt fogalmaztak meg, aki viszont az euró erősödésének veszélyeit fogalmazta meg nemrég.

Vannak, akik szerint még több stimulusra lenne szükség mondván, hogy inkább hibázzanak azzal, hogy túl sokat csinálnak, nem pedig, hogy túl keveset.

Lagarde egyébként azon az állásponton van, hogy egyelőre nem kéne hozzányúlni a mostani programokhoz, de újabbakat sem indítani. Ezt az álláspontot támogatja jelenleg a döntéshozók többsége.

Lagarde egyébként megszólalt a vitákról: úgy véli, a vita egészséges és támogatja az eltérő álláspontok ütköztetését.

„Nem aggódom túlságosan amiatt, hogy az embereknek eltérő véleményük van. Inkább konszenzusépítő vagyok, de csak akkor építhetsz konszenzust, ha egy kicsit eltér a tagok véleménye. Nem támogatom a túl nagy vitákat, de a viták és dialógusok egészségesek” – mondta Lagarde.

Címlapkép: Shutterstock

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orvos kórház egészségügy