egyetemi diák hallgató koronavírus járvány
Gazdaság

Koronavírus: megállíthatatlan a járvány, egyre többen halnak meg Magyarországon is

Portfolio
Valamivel 300 ezer fő alatt látszik megállapodni a koronavírus új fertőzöttjeinek napi száma a világon, így több mint 33 millió regisztrált fertőzést tartanak számon globálisan a hétfő reggeli adatok szerint. 998 ezren meghaltak, csaknem 23 millióan viszont meggyógyultak a John Hopkins Egyetem statisztikái alapján. Nálunk 702 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 13 beteg.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Tovább szigorított a járványügyi intézkedéseken Hollandia

Hollandia tovább szigorította a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseket, amelyek között utazási korlátozások, kötelező védőmaszkviselés és a vendéglátóhelyek este tíz óra utáni bezárása szerepel.(MTI)

A cseh egészségügyi miniszter szükségállapot kihirdetését fogja javasolni

Csehországban szükségállapot kihirdetését fogja javasolni a kormánynak Roman Prymula egészségügyi miniszter. A politikus hétfői nyilatkozata szerint ez az egyetlen módja annak, hogy megfékezzék az egyre terjedő koronavírus-járványt.(MTI)

Valóban orvoshiány van? Az EMMI szerint a számok mást mutatnak

Nincs létszámhiány – ezrelékkel mérhető az átvezényelt szakemberek száma - ezzel a címmel adott ki ma közleményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Tovább a cikkhez

Putyin is beoltja magát az orosz koronavírus-vakcinával

Beoltja magát az orosz fejlesztésű, Szputnyik V vakcinával Vlagyimir Putyin elnök - közölte ezt ő maga Mun Dzse In dél-koreai elnökkel az MTI tájékoztatása szerint.

Tovább a cikkhez

Megszólalt Trump járványügyi tanácsadója: nehéz helyzetben van Amerika, ahogy közeledik a tél

„Nincs jó helyzetben” az Egyesült Államok, ahogy közelednek a hidegebb hónapok és minden nap több mint 40 ezer új fertőzöttet találnak az országban – mondta Anthony Fauci, a Fehér Ház koronavírus-ügyi főtanácsadója.

Tovább a cikkhez

Versenyfutás a koronavírus-vakcináért: ők járnak most az élen

A sokak által megkérdőjelezett hatékonyságú orosz és kínai koronavírus vakcinák mellett több cég folytat kutatásokat oltóanyag kifejlesztésére. A vakcináért komoly küzdelem folyik az azt fejlesztő cégek közt, és egyelőre nem tudjuk, egyáltalán lehet-e a koronavírusra olyan vakcinát készíteni, amely örökre szóló 100 százalékos immunitást ad, vagy mint az influenza esetében, évről évre újabb oltásra és folyamatos keresletre és gyártásra kell felkészülnünk. Összeszedtük a legígéretesebb fejlesztéseket, melyek az Egyesült Államokban folytatnak tömeges tesztelést.

Tovább a cikkhez

Nem rögzíthetők az iskolában mért testhőmérséklet-adatok

Az adatvédelmi hivatal a lázmérést a mai helyzetben már arányos eljárásnak tartja, azonban a lázadatok különösen érzékeny személyi adatoknak számítanak, így csak kifejezett hozzájárulás esetén rögzíthetők – hívta fel a figyelmet az Index megkeresésére Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Romániában több mint 21% lett a pozitív tesztek aránya

Romániában az utóbbi napon újabb több mint 1349 embernél mutatták ki a koronavírust, miután a kiértékelt koronavírus-tesztek közül csaknem minden ötödik pozitívnak bizonyult - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentéséből. A hétfőn regisztrált több mint 21 százalékkal megdőlt a pozitív tesztek arányának eddigi, a járvány első napjaiban regisztrált rekordja. A hétfőkön a hétköznapi átlagnál mindig jóval kisebb számú - jelen esetben 6200-nál kevesebb - vasárnapi teszt kiértékelése szerepel a GCS jelentésében. Az viszont már két hónapja nem fordult elő, hogy hétfőn a napi esetszám meghaladja az ezret. A pozitív tesztek aránya nemcsak hétvégén, hanem a hétköznaponként elvégzett napi 22-24 ezer teszt kiértékelése során is már több mint két hónapja rendszeresen meghaladja az öt százalékot, a múlt héten pedig - egyetlen nap kivétellel - már a hat százalékot is meghaladta. Romániában gyorsuló ütemben terjed a járvány, az ismert aktív fertőzöttek száma pedig a húszezret közelíti. Egyre növekszik - hétfőn ismét meghaladta a 7500-at - a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a súlyos eseteké pedig újabb rekordot döntött: jelenleg 557 koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

Vörös listára került Ljubljanában Budapest és Győr-Moson-Sopron megye

Szlovénia változtat az országok járványügyi besorolásán, Magyarország és Ausztria egyes közigazgatási területei is vörös listára kerülnek - közölte a válságkabinet hétfői sajtótájékoztatóján. Szlovénia kéthetente felülbírálja azon országok listáját, amelyek állampolgárai korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. A zöld, narancssárga, és vörös listán szereplő államokat az alapján határozzák meg, hogy százezer főre vetítve hány fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt két hétben. Zöld listára kerül keddtől Ciprus, Finnország, Liechtenstein, Litvánia, Lengyelország, Ausztrália, Új-Zéland, Szerbia és Uruguay. Lekerült ugyanakkor róla, és narancssárga besorolást kap Olaszország, valamint Horvátország több, Szlovéniával határos megyéje. Ljubljana vörös listára helyezi ugyanakkor Magyarország és Ausztria egyes közigazgatási területeit. Előbbi ország esetében Budapestet és Győr-Moson-Sopron megyét, utóbbi esetében Bécset, valamint Tirol és Vorarlberg tartományt. (MTI)

Napi 20 ezer fertőzéstől tart Németországban Angela Merkel

Felszökhet a húszezer körüli szintre az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) fertőzöttek naponta regisztrált száma Németországban, ha nem fékezik meg a járvány újabb hullámát - figyelmeztetett hétfőn Angela Merkel német kancellár a Bild című lap szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: tényleg visszaszorulóban lenne a járvány Magyarországon?

A mai napi jelentés alapján elkezdhettünk bizakodni, hogy visszaszorulóban van a koronavírus-járvány terjedése. A Portfolio becslése alapján viszont inkább az a helyzet, hogy a járvány továbbra is dinamikusan terjed, ez pedig összhangban van Orbán Viktor kijelentésével is.

Tovább a cikkhez

Megszavazták maguknak a genfiek a világ legmagasabb minimálbérét

Bevezetik a minimálbért Genfben, és rögtön a világon a legmagasabbat: a Genf várost magába ölelő azonos nevű kanton lakosai a vasárnap tartott népszavazáson jóváhagyták, hogy a teljes munkaidőben dolgozók óránként legalább 23 svájci frankot (25,21 euró) kapjanak, ami heti 41 órás munkaidővel számolva 4086 frankos, vagyis csaknem 1,4 millió forintos havi fizetést jelent.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: olyan német javaslat született, amivel nehezebb lesz leállítani a magyar EU-pénzeket

Az EU soros elnökségét vivő Németország a puhább szankciós szavazási módszert javasolja az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötésénél, amivel így nyílt konfrontációba keveredett az Európai Parlamenttel. Ez relatív jó hír a jogállamsági eljárás alatt álló Magyarország és Lengyelország kormányának, de azért nem dőlhetnek hátra, mert egy esetleges szankciót így sem annyira könnyű kivédeniük – derül ki a német soros elnökség Reuters-nek kiszivárogtatott javaslatából. Úgy tűnik, hogy a két ország felől érkezett - nem is annyira burkolt - zsarolás is hatott a német elnökségre, és egyelőre igyekszik azt az álláspontot képviselni az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalásokon, ami a nyári maratoni EU-csúcs szövegéből egyébként is következik és közben ennek a két országnak is relatív jó.

Tovább a cikkhez

543 milliárdot szerencsejátékoztak el a magyarok, és úgy néz ki, a koronavírus se veti vissza a kedv

A Szerencsejáték Zrt. 542,6 milliárd forint árbevételt és több mint 27,5 milliárd forint adózott eredményt ért el 2019-ben, EBITDA mutatója pedig 35,5 milliárd forintra növekedett – közölte a társaság.

Tovább a cikkhez

Oroszország: június közepén terjedt utoljára így a járvány

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 8135-tel 1 159 573-ra emelkedett a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legnagyobb szám június 16. óta. A terjedés üteme második napja 0,7 százalékos, a korábbi 0,6 százalék után, a reprodukciós ráta pedig 1,2. Az új esetek 27 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 115 338), India (6 074 702) és Brazília (4 732 309) után. Az aktív esetek száma 5372-vel 193 286-ra nőtt. A halálos áldozatoké 61-gyel - ez az elmúlt két hét minimuma - 20 385-re, a felépülteké pedig 2702-vel 945 920-ra emelkedett. A Covid-19 elleni első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet hétfőn közölte, hogy az oltást eddig több mint ötezren kapták meg a klinikai kísérlet harmadik szakaszában, vagy a "polgári forgalomban". Jelenős nem kívánatos tünetet vagy mellékhatást a vakcina leírásában foglaltakon felül senkinél sem észleltek. (MTI)

Kétszázezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Ukrajnában

Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre már meghaladta a kétszázezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig megközelítette a négyezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján. A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2671 új esettel 201 305-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 37 újabb halálos áldozattal 3996-ra emelkedett, miközben eddig 88 453-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 571-en. Jelenleg már 108 856 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 2063-mal nőtt egy nap alatt. (MTI)

Enyhítenek Szerbiában

Enyhített az eddigi járványkorlátozásokon, engedélyezte a többi között a vendéglátóhelyek hosszabb nyitvatartását a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb hétfőn. A testület azzal indokolta döntését, hogy az európai országok közül Szerbia azok közé tartozik, amelyek a legsikeresebben küzdöttek meg a járvánnyal, az emberek fegyelmezettségét pedig valamivel "jutalmazni kell". Kilátásba helyezték, hogy ha hasonlóak maradnak a mutatók, akkor hamarosan a tömeges rendezvényeken részt vevők számának növelését is engedélyezhetik. A Nyugat-Balkánon vasárnapról hétfőre 994-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és kilenccel a halálos áldozatok száma. Szerbiában 72-vel 33 384-re, Koszovóban 47-tel 15 464-re, Észak-Macedóniában 148-cal 17 631-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 123-mal 26 917-re emelkedett. (MTI)

Koronavírus: újabb furcsaság a magyarországi fertőzésben

Korábban bemutattuk, hogy milyen furcsaságokat láthatunk az aktív koronavírusos fertőzöttek számában. Utána – Magyarországon elsőként – feltártuk, hogy azért nem növekszik tovább a napi új esetek száma, mert elértük a tesztkapacitások korlátját. Most megnézzük, hogy mi a helyzet a kórházban ápoltakkal. Annyit elárulhatunk, hogy az adatok igen furcsák annak tükrében, hogy a betegség utat tört az idősek felé. Megmutatjuk, mi rajzolódik ki a hivatalos adatokból számított trendekből és azt is, hogy saját becsült fertőzöttségi adataink mit mutatnak.

Tovább a cikkhez

Őrült tempóba kapcsolt a vállalati digitalizáció Magyarországon - Innovációra sarkallja a cégeket a

A koronavírus okozta válsághelyzetben sok cégvezető igyekezett felgyorsítani az automatizációt, új folyamatokat vezettek be, így próbálták gördülékenyebbé és hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat, és valamennyire csökkenteni a járvány gazdasági hatásait. Ezt tekinthetjük bizonyos szempontból a járvány pozitív vonatkozásának: katalizátorként hatott sok vállalat életében. A globális információkezelési szolgáltatásokat nyújtó Iron Mountain magyarországi ügyvezetőjével, Nagy Ritával és a cég európai, közel-keleti és afrikai üzletágának vezetőjével, Szakonyi Andrással beszélgettünk többek között arról, mit tapasztalt a nagyvállalat, hogyan hatott a cég működésére és teljesítményére a járvány itthon és a világban, és mennyiben változott az ügyfelek igénye az elmúlt hónapokban.

Tovább a cikkhez

Adócsökkentést és adóegyszerűsítést jelentett be Varga Mihály

Ülést tartott a gazdaságvédelmi operatív törzs, a testület átfogó adóügyi könnyítésekről döntött – jelentette be a Facebookon Varga Mihály pénzügyminiszter. Összességében - a Portfolio értékelése szerint egyelőre - nem beszélhetünk nagyon jelentős intézkedéscsomagról, a koronavírus-válság által sújtott gazdaság megmentéséről.

Tovább a cikkhez

Koronavírusos magyar férfi okozott riadalmat Kambodzsában

Több mint nyolcvan embert igyekeznek a kambodzsai egészségügyi hatóságok felkutatni és letesztelni, miután egy koronavírussal fertőzött magyar férfi idő előtt elhagyta a karantént - közölte a kambodzsai egészségügyi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Jelentősen nőtt a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkező panaszok száma

Jelentősen nőtt a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) érkező panaszok száma, ami az amúgy is bővülő online kereskedelmi forgalmat még inkább növelő koronavírus-járvánnyal magyarázható - mondta Rigó Csaba Balázs, a hivatal elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Így segítheti a rozsdaövezeti lakásáfa a kerületek lakásállományának megújulását

Több lakásvásárlást és lakásfejlesztést támogató programot is beharangoztak az elmúlt hónapokban Magyarországon, melyek közül kétségkívül a rozsdaövezeti lakásáfa részleteit várják leginkább a piac szereplői. A pontos helyszínek még mindig nem ismertek, azonban ahogy a Portfolio legutóbbi lakáskonferenciáján is elhangzott, vélhetően nagy átfedés lesz az általunk is barnamezősnek gondolt területekkel. Az alábbiakban a program lehetséges hatásait vizsgáltuk meg az MNB és az Eltinga elemzésének segítségével.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a guru: nem érdemes most beszállni a tőzsdébe

A Wells Fargo Securities befektetési stratégiáért felelős vezetője nem tervez a közeljövőben részvényeket vásárolni. Christopher Harvey szerint a piac jelenleg túl sebezhető, könnyen elképzelhetőnek tart egy nagyobb korrekciót és a volatilitás jelentős megugrását. Leginkább a november 3-i amerikai elnökválasztás és a koronavírus helyzet esetleges romlása aggasztja a Wells Fargo szakemberét.

Tovább a cikkhez

Tombol a járvány Angliában, két hétre bezárhatják akár a pubokat is

Azt fontolgatja a brit kormány, hogy szigorúbb korlátozásokat vezet be Anglia területén, különösen a külön háztartásban élők társaság érintkezésére vonatkozóan – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Veszélyben az európaiak nyugdíja a koronavírus miatt

A növekvő munkanélküliség miatt kieső adóbevételek és a csökkenő hozamok mind veszélyeztetik az európai nyugdíjrendszer jövőjét – írja a Better Finance adataira hivatkozva a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Hőtérképünk a járvány globális alakulásáról

MicrosoftTeams-image (23)

Hogyan készült a térkép?
A Johns Hopkins Egyetem adatbázisának országszintű adatait használva megnéztük, hogy az elmúlt egy héten átlagosan mekkora volt a napi regisztrált fertőzöttek száma. Ezt összevetettük az egy hónappal ezelőtti helyzettel, és a százalékos változást ábrázoltuk a térképen. Minél nagyobb a növekedés, annál erősebb narancs árnyalata van az országnak, minél nagyobb a csökkenés, annál zöldebb. A kis fertőzésszámú országokban százalékosan kifejezve óriási pozitív és negatív változások lehetnek, ezért a színskálát úgy állítottuk be, hogy 30%-nál már a legerősebb színnel jelöltük az országot. Fontos hangsúlyozni, hogy a térkép nem az általános járványhelyzetet ábrázolja egy abszolút skálán, hanem az egyes országok egyedi helyzetének változását a saját, egy hónappal korábbi helyzetükhöz képest. Így például természetesen hiába narancs Magyarország és zöld Brazília, ez nem azt jelenti, hogy nálunk sokkal inkább jelen van a vírus. "Csak" azt, hogy Brazíliában az elmúlt egy hónapban kissé csökkent az amúgy több tízezres esetszám, míg Magyarországon nőtt. Így tehát a térképen a színekben látható különbségek azt jelzik, hogy hol terjed jobban vagy kevésbé a vírus az egy hónappal korábbi helyzethez képest.

Kiszivárgott a Magyarország által is támogatott nagy terv szövege az EU-csúcs előtt

„A nyitott gazdaság mellett is elérendő alapvető célja az Uniónak” – ezt a fontos üzenetet tartalmazza az e hét csütörtök-péntekre halasztott EU-csúcsra készített záródokumentum tervezete, amely kifejezést Magyarország is támogatja például a franciák, olaszok és románok mellett, de 8 másik tagállam nem, így nagy viták várhatók róla – írja a Politico, amely már előzetesen betekintést nyert a záródokumentum szövegébe és kiszivárogtatta.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-fejlemények Magyarországon: órákon belül kamerák elé áll az operatív törzs

Ma 11.15-től tartja szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs. A Portfolio az eseményről élőben tudósít.

Tovább a cikkhez

Átlépte a 33 milliót a koronavírus fertőzöttjeinek a száma

A világban továbbra is a gyorsan terjed a járvány a hivatalos esetszám alapján. Egyelőre nem látunk trendszerű csökkenést, de a járványgörbe érezhetően ellaposodott.

Az Egyesült Államokban a hosszabb távon csökkenő trendbe akár hosszabb elakadások is bezavarnak, sőt, most egy kis visszaemelkedést látunk.

A cseheknél a járvány töretlenül gyorsul é a régió járványhelyzetének megítélése szempontjából kedvezőtlen, hogy a lengyel járványgörbe újra felfelé vette az irányt, még a magyar - szintén emelkedő - görbét is megelőzte.

A szélesebb értelemben vett régiónkban továbbra is az ukrán és a román helyzet a leginkább figyelemre méltó. Előbbinél töretlen a gyorsulás, utábbinál, ha lassan is, de újra erősödni kezdett a vírus terjedése.

Dél-Amerikában továbbra is erősen jelen van a járvány, de több korábbi gócnak számító országban már érezhető a lassulás:

Európa helyzete nem biztató, sajnos több korábbi gócban is újra düböörög a járvány. Már nem csak a spanyolok, de a franciák esetszáma is bőven túl van az első hullám csúcsán, sőt, utóbbi már előbbre jár. Nagyon intenzív a gyorsulás a briteknél is, ott az elmőlt napokban meghozott szigorú korlátozó intézkedések hatásaiban bízhat a kormány.

Kisebb nyugat-európai országokban is gyorsulást láthatunk:

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus Magyarországon: nagyon szomorú hírek érkeztek hétfő reggel

702 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 13 beteg.

Tovább a cikkhez

Domokos László: végre kellene hajtani a kormány hatalmas adócsökkentési álmát

A kormánynak a lehető legrövidebb időn belül a jelenlegi 15 százalékról 10 százalék alá kellene csökkentenie a személyi jövedelemadó kulcsát, ami ezermilliárd forintot hagyhatna az embereknél – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Domokos László. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a jelenlegi válság olyan átalakulást hozhat, amihez csak a rendszerváltozás hasonlítható.

Tovább a cikkhez

A héten jön az MNB 50 pontos javaslatcsomagja a kormánynak

Olyan növekedési tervre van szüksége az országnak, amely a növekedés erősítése mellett, 2022-től képes biztosítani az automatikus konszolidációt, a meghatározó külső és belső makrogazdasági egyensúlyok helyreállását is - nyilatkozta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az MTI-nek. Bejelentette azt is, hogy az MNB új, 50 pontos javaslattal támogatja a kormány munkáját.

Tovább a cikkhez

Novemberben virtuálisan üléseznek a világ nagyhatalmai

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-országcsoport november 21-22-én tartja következő csúcstalálkozóját, virtuális formában - jelentették be vasárnap az országcsoport hivatalos weboldalán.

Tovább a cikkhez

Erre kevesen számítottak: csaknem százezer embernek ígért fizetésemelést Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap azt mondta, hogy a közmunkások bérének emelésére mindenképp szükséges lesz a következő év során. A Belügyminisztérium szerint a koronavírus-válsággal összefüggésben az elsődleges munkapiac csökkenő keresletére reagálva szükséges volt a közfoglalkoztatásban biztosítani a kapacitásokat arra az esetre, ha valaki ebben a formában tud csak dolgozni, annak lehetősége legyen rá. A 140 milliárd forintos előirányzat július végére gyakorlatilag 100%-osan ki lett osztva, ezért az előirányzat megemelését kezdeményezte a minisztérium. A nyári hónapokban minden évben csökken a közmunkások száma, idén azonban lassú emelkedő trend figyelhető meg.

Tovább a cikkhez
koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat