koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Gazdaság

Koronavírus: tényleg visszaszorulóban lenne a járvány Magyarországon?

Portfolio
A mai napi jelentés alapján elkezdhettünk bizakodni, hogy visszaszorulóban van a koronavírus-járvány terjedése. A Portfolio becslése alapján viszont inkább az a helyzet, hogy a járvány továbbra is dinamikusan terjed, ez pedig összhangban van Orbán Viktor kijelentésével is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A magyar napi új koronavírusos esetszámok nem alakulnak rosszul. A hivatalos napi esetszám (egyetlen kivétellel) 1000 alatt maradt, az elmúlt egy hétben pedig megállt a 7 napos mozgóátlag emelkedése is. Sőt, két napja már csökkenést láthatunk, ami a járvány visszaszorulását hivatott jelezni.

A fenti adatok mögé nézve azonban megállapíthatjuk, hogy a számok nem azt mutatják, hogy megállt volna a vírus terjedése, hanem azt, hogy Magyarország elérte a tesztkapacitások korlátját. Vagyis, bármi is történik a vírus terjedése kapcsán, egyelőre nem tudunk (heti átlagban számolva) napi 10-12 ezer tesztnél többet végezni. A tesztek száma pedig az elmúlt napokban csökkenő trendet mutatott.

A legtöbb szakértő ezért korrigálja a napi hivatalos adatokat. Számolva az aluldetektálással (csak minden 20. esetet találták meg a tesztkapacitások korlátjának elérése előtt a szakértők szerint), valamint azzal, hogy a helyzet romlott az utóbbi időben (mert nem tudunk eleget tesztelni, így nő a pozitív esetek aránya), az alábbi grafikont kapjuk:

Miután az utóbbi időben emelkedett a pozitív tesztek aránya az összes teszten belül, az ezzel korrigált adatok alapján így nem látszik, hogy a vírus csökkenő trendben lenne. Azt viszont örvendetesen megállapíthatjuk, hogy már nem gyorsul a terjedés üteme. A korrigált grafikon egyébként alátámasztja Orbán Viktor miniszterelnök szavait, aki szerint a járvány felfutó szakaszban van Magyarországon, és összhangban van a járványügyi szakértők állításával.

Címlapkép: Getty Images

forint200212
digitális bankolás tablet
mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
mentoszolgalat teszteles201029