usa egyesült államok
Gazdaság

Merkel egyik lehetséges utóda szerint Trump újraválasztása nem tenne jót az EU-USA kapcsolatnak

Portfolio
A német konzervatív CDU egyik prominens tagja arra figyelmeztet, hogy amennyiben Trumpot újraválasztják, akkor az hátrányosan érintheti a transzatlanti kapcsolatokat és Amerika vezető szerepét, ezzel utat nyitva Kínának, hogy betöltse a kialakuló hatalmi vákuumot.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, és Merkel egyik potenciális utóda a Politicónak adott interjújában elmondta, hogy az európai- amerikai kapcsolatok jelentős veszélybe kerülnek, ha Trump nyer november 3-án. A jelenlegi felmérések szerint egyébként Trumpnak kifejezetten rosszak az esélyei a választáson, de ez még könnyen változhat novemberig:

"A jelenlegi amerikai vezetést a büntetés logikája vezérli, valahányszor egy partner nem fogadja el a követeléseiket" - mondta Röttgen. Hozzátette:

Ilyen alapra nem lehet együttműködést építeni.

A német pártok vezetői általában óvakodnak bármilyen módon is állást foglalni az amerikai elnökválasztások előtt, az előző ciklus tapasztalatai és a következő Trump-elnökség miatti aggodalmak viszont jelentősek Németországban. Röttgen szerint Németország eddigi tapasztalatai a jelenlegi elnökkel azt vetítik előre, hogy nehéz lenne együttműködni Amerikával a republikánus elnök győzelme esetén.

A német politikus szerint Amerika globális vezetői képessége tovább csökkenne. A belsőleg megosztott Egyesült Államok nem tudná többé irányítani a globális folyamatokat, ezért fokozatosan visszavonulnának a nemzetközi politikától. Ez pedig jelentős terepet engedne az olyan feltörekvő regionális középhatalmaknak, mint Kína.

Németország számára az Egyesült Államok a legjelentősebb felvevőpiac, és a két ország konfliktusa különösen hátrányosan érintené a német autóipart. A két ország kapcsolata Trump hatalomra jutása óta folyamatosan romlott, Trump számonkérte a németeken az alacsony katonai költéseket, és az amerikai csapatok részleges kivonása mellett döntött.

Röttgennek jelentős beágyazottsága van a nemzetközi konzervatívok között is, és hagyományosan jó kapcsolatot ápol a republikánusokkal. Ennek ellenére úgy tűnik, Biden mellett foglalt állást, miután úgy fogalmazott, hogy a demokrata politikus győzelme a racionalitáshoz való visszatérést eredményezné.

(Politico)

Címlapkép: Getty Images

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
koronavirus