koronavírus teszt covid járvány
Gazdaság

Koronavírus: hamarosan elérhetők lesznek a pár perces olcsó gyorstesztek

Portfolio
Hamarosan világszinten elérhetővé válnak a 15-30 perc alatt eredményt mutató gyorstesztek, melyet a WHO és több ország, illetve a Gates-alapítvány kezdeményezésére fejlesztettek ki – írja a Guardian.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

15-30 perc alatt mutat eredményt egy gyorsteszt, melyet egy nemzetközi kezdeményezésből induló projektben fejlesztettek. 

Két társaság gyárt majd 120 millió darab gyorstesztet az alacsony és közepes jövedelmű országoknak, ahol akár 5 dollárért, vagy ennél is kevesebbért lehet majd az új gyorstesztekkel tesztelni. Ez emberéletek ezreit mentheti meg a világon, és segíthet a járvány lassításában. Az egyik gyár már megkapta az engedélyt a gyártáshoz a WHO-tól, és a másik gyár is hamarosan zöld utat kaphat. A teszt az antitestek jelenlétét mutatja ki a szervezetben. 

A teszt úgy néz ki, akár egy terhességi teszt, a kis eszközön két kék csík feltűnése jelenti, hogy a vírus jelen van a szervezetben. A szegényebb országokban első körben az egészségügyi dolgozók tesztelésére használják majd a teszteket, sokan esnek ugyanis közülük a vírus okozta betegség áldozatául. 

Azok az országok rendelhetnek a gyorstesztekből, melyek csatlakoztak az "Access to Covid tools" kezdeményezéshez, melyet a WHO, a Gates alapítvány, az Európai Bizottság, Franciaország kormánya indította el még a járvány első hulláma idején, márciusban. A kezdeményezésben rögzítették, hogy az elkészülő tesztek 20 százalékát a szegényebb országoknak adják, a többiből rendelhetnek a kezdeményezéshez csatlakozó országok.  Németország 20 millió tesztet rendelt meg máris. 

(Guardian)

A címlapkép forrása: Getty Images. 

boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
boris johnson