mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Már az MNB is elhúzódó válságkezeléssel számol és forradalmi átalakulásokra készül

Portfolio
Elhúzódó védekezésre és gazdaságtámogatásra kell felkészülni – olvasható az MNB kedden bemutatott 50 pontos javaslatcsomagjának helyzetértékelésében. A jegybank szerint a jelenlegi válság után az „új normák, új gazdaságszerkezet kialakulása az elmúlt évtizedek válságainál érdemben erőteljesebb lehet”.
A jegybanki javaslatokról is szó lesz október 8-án a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

Kedden tette közzé 50 pontos válságkezelési javaslatcsomagját az MNB, a dokumentumban a jegybank külön fejezetet szentelt a járványelleni védekezésnek és a javaslatok alapelveinek. Az MNB szakértői szerint a sikeres védekezés, majd az azt követő dinamikus helyreállás eléréséhez több területen kell a helyes egyensúlyokat megtalálni.

Elhúzódó védekezésre és gazdaságtámogatásra kell felkészülni. A sikeres járványkezeléshez a költségvetési politika, a monetáris politika és a versenyképességet javító strukturális politika összehangolt lépéseire lesz szükség – teszik hozzá.

A költségvetés politika az aggregált kereslet élénkítésében, a monetáris politika a finanszírozási környezet alakításában kap kiemelt szerepet. A versenyképesség folyamatos javítása pedig a gazdaság hosszú távú, fenntartható növekedésének kulcsa – emeli ki az MNB.

Recessziók után a gazdaságok sohasem indulnak újra ugyanolyan szerkezetben, mint az a válságot megelőzően jellemző volt. Korábbi sikerágazatok veszítenek súlyukból, miközben új ágazatok értékelődnek fel és törnek az élre.

Az aktuális koronavírus-válság után az új normák, új gazdaságszerkezet kialakulása az elmúlt évtizedek válságainál érdemben erőteljesebb lehet

 - vélik a javaslatcsomag készítői.

Ezt követően néhány pontban lefektetik a javaslatok lényegét:

 1. Egyensúly az egészségügyi védekezés és a gazdasági helyzet kezelésében. A második hullám megjelenését már nem lehet az elsőhöz hasonló, a gazdaság általános leállását okozó lépésekkel kezelni. Fontos a társadalmi távolságtartásnak, korlátozó intézkedéseknek egy olyan új működési rendszerét megtalálni, ami biztosítja a társadalom egészségi állapotának megvédését és közben lehetővé teszi a gazdaság talpon maradását is.
 2. Átfogó intézkedések és célzott megoldások együttes alkalmazása. Ahogy a 2010-es válságkezelés során, úgy a koronavírus első hullámának időszakában is azon intézkedések bizonyultak a leghatásosabbnak melyek egyszerű, a gazdasági szereplők számára könnyen érthető formában és átfogóan fejtették ki hatásaikat. Ilyen volt például a hitelmoratórium bevezetése, amely 1,6 millió ügyfelet érintve 2 ezer milliárd forint többletforrást hagy a családoknál és a cégeknél 2020-ban. A Növekedési Hitelprogram Hajrá szeptember végéig mintegy 8000 hazai kis- és középvállalatnak nyújtott forrást 600 milliárd forint értékben. A második hullám kezelése során továbbra is együtt kell alkalmazni az egyszerű, átlátható és széles körben ható intézkedéseket a megfelelően célzott megoldásokkal.
 3. A kereslet rövid távú élénkítésének és a versenyképességi reformok kínálatot bővítő hatásának egyensúlya. A gazdasági helyreállás támogatásának optimális eszközei a kilábalás különböző fázisaiban eltérnek. Rövid távon kiemelt feladat a kereslet élénkítése, amelyet alapvetően az állami költségvetés tud leggyorsabban biztosítani. Ugyanakkor fontos, hogy ezek a lépések is támogassák közép és hosszú távon a versenyképesség és a termelési kapacitások bővülését, a 21. századi kritikus, digitális infrastruktúrák kiépítését, korszerű technológiák felhasználását.
 4. Átmeneti adósságnövekedés és az államháztartás közép távú egyensúlya. A tartósan alacsonyabb bevételek és a gazdaság védelmét szolgáló magasabb kiadások miatt a költségvetés hiánya és az adósság szükségszerűen emelkedik 2020-ban. 2021-ben már javulnia kell az államháztartási mutatóknak, és a járvány hatásainak kifutásával fontos visszatérni a 2010-es évtizedben már egyszer sikert hozó „egyensúly és növekedés” képletéhez.
 5. A külső egyensúlyi pozíció fenntartása és a külső adósság mutatók folytatódó csökkenése. Az intézkedések kialakítása során figyelemmel kell lennie arra, hogy a növekedés-ösztönzést olyan módon érjük el, hogy annak hatásai a lehető legnagyobb arányban az „országhatáron belül” maradjanak. Ezt biztosíthatja, hogy a folyó fizetési mérleg és a külső adósság mutatók ne romoljanak, hanem az elmúlt években elért szintek közelében maradjanak.
 6. A vállalatok védelme, de a hatékonyság érvényesülése. A koronavírus járvány utáni világgazdaság a megelőzőtől érdemben eltérő szerkezet és normák mentén működhet tovább. Nem azt a gazdaságot kell helyreállítani, amelyet a koronavírus megjelenése előtt ismertünk, hanem egy, az új trendekhez és normákhoz illeszkedő rendszert. A válságkezelés egyben változásmenedzsment is. A járvány egyes szektorokat tartósan átalakít. A technológiai és fogyasztói szokások felgyorsulva változnak meg, amelyhez a gazdaságoknak alkalmazkodnia kell. A válságkezelő és helyreállító intézkedések során tehát biztosítani kell a tőke és a munkaerő természetes áramlását a magasabb hatékonyságú, a jövő elvárásainak jobban megfelelő területekre. Nem szabad a zombi vállalatok csapdájába esni.

A csomag elkészítésekor az alábbi alapelvekre fókuszált az MNB:

 • A járvány második hullámának kezelésében támaszkodni kell azokra az intézkedésekre, amelyek 2020 első felében már bizonyították eredményességüket.
 • A munkapiacon rövid távon a munkahelyek megőrzésére majd a munkahelyek gyors növelésére kell felkészülni. Az aktív munkapiaci politikák erősítésével javítani kell a munkaerő képzettségét és a támogatni kell foglalkoztatottak versenyképesebb vállalatok irányába történő áramlását.
 • A kereslet erősítésében a lakossági fogyasztás és vásárlóerő megtartása és a beruházások, valamint az innovációs tevékenység élénkítése kívánatos. Válság időszakban a kormányzati beruházási programoknak különösen magas a multiplikatív hatása.
 • Súlyosan érintett – magas foglalkoztatotti létszámmal működő – ágazatokban célzott kereslet-élénkítés szükséges.
 • A beruházásokon belül érdemes a digitális és zöld fejlesztéseket célozni.
 • A bankrendszer működésének prociklikussága tartósan felerősödhet. A versenyképes forráshoz jutásban továbbra is hangsúlyos szerepet kapnak a jegybanki programok. A vállalati forrásszerzést a nagyobb hatékonyság érdekében a garanciaprogramok bővítésével is érdemes támogatni.
 • Szükséges a körbetartozások és tömeges csődesemények kezelését hatékonyan lehetővé tevő szabályozás és intézményrendszer.
 • Olyan egészségvédelmi szabályokat kell hozni, amelyek a járvány terjedését hatékonyan gátolják, de a gazdasági folyamatokat minél kevésbé akadályozzák.
 • Meg kell erősíteni a családok jövedelmi helyzetét és támogatni szükséges a megváltozott mindennapi élethez való alkalmazkodásukat.

Címlapkép: Shutterstock

worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
worker dolgozó ipar gyári munkás