müller cecília operatív törzs
Gazdaság

Müller Cecília: jó hírnek örülhetünk, lassul a járvány Magyarországon

Portfolio
A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott, Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járvány lassulni látszik, a korábbi kettőről "egynél is alig többre" csökkent a vírus reprodukciós rátája. Mindeközben a jelek szerint a tesztkapacitások határához ért Magyarország már hetekkel korábban, a pozitív tesztek aránya az elvégzett teszteken belül rendkívül magas, így most járványügyi szakértők szerint nem lehet megfelelő megbízhatóság mellett reprodukciós rátát becsülni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nem függesztik fel a halasztható egészségügyi ellátásokat

A halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztése nem cél. Azt szeretnénk, ha ezt minél hosszabb ideig fenn is tarthatnák - mondta Müller Cecília. 

Nincs napirenden Magyarországon a szigorítás

Csehországban szükségállapotot hirdettek, Szlovákiában veszélyhelyzet rendeltek el, Magyarországon is felmerült hasonló intézkedés bevezetése? - hangzott el a kérdés. 

Egyelőre nincs napirenden Magyarországon, hogy járványügyi szigorító intézkedéseket vezessen be a kormány.

Egynél alig magasabb a reprodukciós ráta

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatait ismertette először: 755 fő tartózkodik kórházban és 51-en vannak lélegeztetőgépen. Jelentősen nőtt a laborokban elvégzett vizsgálatok száma is. "Amikor a második hullámról beszélünk, meg kell vizsgálni a járvány dinamikáját. Az első hullám alatt a hullám ellaposítása volt a cél, kevesebb beteg zúduljon az ellátórendszerre, ezt sikeresen megoldottuk" - idézte fel. 

A második hullám dinamikája az elmúlt heteken alapján más. A 32. héten, nyáron volt a legalacsony a megbetegedések száma, de a 34-ről 35-re és 35-ről 36-ra tapasztalhattuk azt, hogy háromszorozódott a pozitív esetek száma, az emelkedés mértéke aztán lassult. 

Volt olyan időszak, amikor a reprodukciós ráta 2 felett volt, ez most egy közelében van, alig több annál. Lassulni látszik az emelkedés, látjuk, hogy 10. napja alulról közelíti az ezret az új fertőzések száma, tehát nem fokozódik a számok emelkedése, bízunk abban, hogy ez így is marad.

 Mint ahogy a Portfolio bemutatta, sajnos nem arról van szó, hogy lassul a járvány, hanem arról, hogy Magyarország elérte a tesztkapacitások korlátját. Vagyis azért nem tudunk több fertőzöttet kimutatni, mert nem tudunk többet tesztelni. A pozitív tesztek aránya ijesztő mértékben emelkedik a teszteken belül, ami szintén nem arra vall, hogy a járvány lassulna. Járványügyi szakértők arról beszélnek, hogy a reprodukciós rátát most éppen megbízhatóan becsülni sem lehet, annyira bizonytalanok a magyar adatok. Az R0 érték becsléséhez jóval biztosabb alapokon álló tesztrendszer és tesztkapacitás kellene, ami valós képet ad a járvány terjedéséről.

A fiatalok aránya még mindig magas a fertőzöttek körébe, az idősebb, 30-60 év közötti korosztályba az érintettek 43 százaléka tartozik, és csak 15 százalék a 60 év feletti fertőzöttek aránya. A 14 éven aluli fertőzöttek aránya nagyon kicsi, 4 százalék körül van. 

A területi eloszlást tekintve már nincsenek kimutatható nagy gócpontok: vannak kisebb gócok, de sokkal inkább jellemző a közösségi terjedés az egész országban. 

Holnap tárgyalnak a határellenőrzés fenntartásáról

Szeptember 1-től a kormány a határőrizetet visszaállította, holnap tárgyalnak az ideiglenes schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról - hangzott el az e perceken kezdődött tájékoztatón. 

Hamarosan kezdődik

Kis csúszással indulhat a tájékoztató. 

Koronavírus: ma délelőtt újra megszólal az operatív törzs

Hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos a tegnapi sajtótájékoztatón közölte: 37,8 fokban határozta meg azt a testhőmérsékletet, amely fölött az október 1-jétől induló hőmérséklet-mérés után  már haza kell mennie a gyermeknek az iskolából. Elmondta: 118 osztályban és 3 teljes iskolában került sor digitális oktatás bevezetésre. A járvány nem állt meg a gócpontokban: az ország minden közösségében terjedhet.

A címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt. 

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus