biden trump
Gazdaság

A felmérések szerint Biden nyerte a mai vitát, Trump a műsorvezetőt hibáztatja

Portfolio
A ma hajnali elnökválasztási vita után egyre több felmérés jelenik meg arról, hogy a nézők szerint ki nyerte a vitát. Ezek nagy többsége Bident hozza ki győztesen, aki az előzetes várakozásokhoz képest meglepően jól teljesített. Donald Trump a Twitteren a vita után posztolt egy képet, amelyben elfogultsággal vádolja a vita moderátorát, a Fox News munkatársát, Chris Wallace-t.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ma hajnalban tartották az első elnökválasztási vitát az Egyesült Államokban, amelynek a megrendezése is kérdéses volt az esemény előtt. A választási kampány eddigi szakaszában a felek a másik ekézésére építettek, és ez nem volt máshogy a vitán sem. Ahogy gyorsértékelésünkben megírtuk, a vita rendkívül alacsony színvonalú volt, a felek nem tartották tiszteletben a másik időkeretét, a személyeskedések és a sértegetések dominálták a vitát, miközben konkrétum alig hangzott el. A legjobb összefoglalót a vita hangulatáról a BBC készítette, de még a két perces videóba sem fért bele minden sértés, amely elhangzott. A Portfolio élőben közvetítette a vitát, cikkünk itt olvasható:

Egy ilyen vita után nagyon nehéz győztest hirdetni, de szoks szerint sokan megkérdezték a nézőket, hogy kit tartanak győztesnek. A CBS felmérése szerint a nézők 48%-a Bident, 41%-a Trumpt tartotta győztesnek, 10%-uk döntetlenre értékelte a vitát. Ez nagyjából megfelel a két jelölt országos támogatottságának. Ami sokkal szemléletesebb, hogy a nézők 83%-a negatívnak értékelte a vita hangnemét,

és arra a kérdésre, hogy a vita milyen érzéseket váltott ki , 69% válaszolta, hogy felbosszantotta őket. 31%-a szórakoztatónak, 17%-uk informatívnak találta a vitát.

A demokrata szavazók 92%-a úgy gondolta, Biden nyert, a republikánus szavazóknak pedig 82%-a hozta ki Trumpot győztesnek. A függetlenek között inkább Trumpot tartották az este nyertesének. A CBS felmérése szerint továbbá a nézők 38%-ának javult, 32%-nak romlott a megítélése Bidenről, Trump megítélése viszont 24%-uk szerint javult, 42%-uk szerint romlott.

A CNN felmérése szerint a nézők 60%-a Bident hozta ki győztesnek, és csak 25%-uk Trumpot . Fontos elmondani, hogy a nézők 39%-a demokrata, 25%-a republikánus érzelmű volt, és vélhetően a CNN nézők között többségben vannak a demokrata érzelműek. A fenti CNN-eredmények megfelelnek a 2016-os eredménynek, a csatorna nézői akkor is 62%-os demokrata (Hillary Clinton) győzelmet láttak, és Trumpot csak 27% hozta ki győztesnek. A vita agresszív attitűdjeivel kapcsolatban fontos, hogy a CNN felmérése szerint Biden támadásai 69%-uk szerint fair volt, Trumpnál ugyanez csak 28%.

A Britain Elects Twitter-felmérésben 60%-os többségben voltak azok, akik szerint Biden nyert, és a FiveThirtyEight is 7,1%-pontos Biden győzelmet mért a vitán. Az nj.com viszont 51%-os Trump győzelmet mért a 49%-ot kapó Bidennel szemben. A 6abc.com nézői szintén Bident látták jobbnak, 58%-uk hozta ki őt győztesnek, Trumpot csak 42%. Döntő többségüknek, 94%-uknak azonban nem változott a véleménye a jelöltekről a vita után. Ezzel a felméréssel kapcsolatban azt kell tudni, hogy a 6abc.com philadelphiai médium, Pennsylvania államban pedig jellemzően többségben vannak a demokrata szavazók, de 2016-ban pont Trump tudott nyerni.

A fenti felmérésekből azonban nem szabad egyértelmű következtetést levonni az elnökválasztás eredményére.

A vita fontos volt, már csak azért is, mert Bidennel kapcsolatban sokan vetették fel, hogy nagyon rosszul fog szerepelni a vitán Trumppal szemben, ehhez képest a demokrata jelölt teljesítménye kellemes meglepetés volt. Jelenleg ő vezeti a közvélemény-kutatásokat, de egyrészt Trumpot 2016-ban is jócskán alulmérték, másrészt a választásig van még egy hónap.

A jelöltek egyébként valóságos Twitter-dömpinggel reagáltak a vitára, Joe Biden például kiposztolta a vitán elhangzó szinte összes jelentős szakpolitikai ígéretét, Trump viszont Twitteren is folytatta a negatív kampányt, és Biden szereplését ekéző tweeteket osztott meg, valamint erőteljes célzásokat tett arra, hogy a műsorvezető elfogult volt vele szemben.

Az egyébként republikánus kötődésű Fox News műsorvezetője, Chris Wallace valóban többször szakította meg Trumpot, mint Bident, ennek azonban az volt az oka, hogy Trump sokkal többször szegte meg a vita szabályait, mint ellenfele, és volt, amikor még a kérdést sem engedte feltenni Wallace-nek, egyszerűen a moderátorba fojtotta a szót.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus