shell
Gazdaság

Kilencezer fős létszámleépítést jelentett be a Shell

Portfolio
Komoly átalakításokra készül a Shell, a múlt hónapban széleskörű stratégiai tervet jelentett be a vállalat, melyben az alacsony szén-dioxid kibocsátású működésre való áttérés részeként költségcsökkentést, és a működésének átalakítását jelentett be. A vállalat mai közzététele alapján a költségcsökkentési terv részeként megválik dolgozói több mint 10 százalékától. A jelenleg 83 000 dolgozót foglalkoztató cég 7-9 ezer fős leépítést tervez.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

A Shell eddig sem félt meghozni fájó döntéseket, a koronavírus járvány első hónapjaiban osztalékot csökkentett, amire 2. világháború óta nem volt példa. A cég eddigi átalakítási terveiben is fontos szerepet játszott a megújuló energiák felé fordulás, ezzel párhuzamosan a kutatás-termelési üzletág költségeit radikálisan csökkentette. A folyamatot a pandémia csak felgyorsította, a cég gyors átalakításokra készül a kereslet hirtelen visszaesése miatt, és kutatás-termelési költségeit akár 40 százalékkal is visszavághatja.

A vállalat költségcsökkentő terveibe jól illeszkedik a mostani

leépítés is, melynek eredményeként 2022-re évi 2-2,5 milliárd dolláros megtakarítást vár a vállalat.

A nagy olajipari cégek hasonló kihívásokkal néznek szembe, a British Petrol 70 000 dolgozójából az évben mintegy 10 000-et bocsát el.

A költségek csökkentése elengedhetetlen a cégek számára, mivel a megújuló energiaforrások piacán jóval kisebb profitráták vannak. A verseny pedig valószínűleg még erősebbé válik, nem csak a Shell vagy a BP, hanem a Total, az Eni, és a már piacon lévő cégek is azon versenyeznek, hogy környezetkímélő módon és versenyképes áron oldják meg a gazdaság energiaellátását.

A cég vezérigazgatója, Ben van Beurden szükségszerűnek tartja, de „rendkívül kemény folyamatnak” nevezte az átalakításokat:

Gyorsan és határozottan kellett cselekednünk, és nagyon kemény pénzügyi döntéseket kellett hoznunk annak érdekében, hogy ellenállóak maradjunk, beleértve az osztalék csökkentését is… De bármennyire is kemények voltunk, a helyes döntést hoztuk meg… mert meg kell tennünk, és mert helyesen cselekszünk a vállalat jövője érdekében.

A cég a mai bejelenések között arról is beszámolt, hogy várhatóan napi 3050 hordóval csökkan az olaj kitermelése a 3. negyedévben, mivel a pandémia keresletcsökkentő hatása mellett a hurrikánok miatt a termelést több helyen le kellett állítani.

Miután a legtöbb országban a lezárások feloldásra kerültek, a Shell a harmadik negyedévben az üzemanyag eladások élénkülését tapasztalta az előző negyedéves mélypontok után.

Pénzügyi szempontból a cég a második negyedévben óriási pénzügyi leírást hajtott végre, 16,8 milliárd dollár értékvesztést számoltak el, miután a világjárvány miatt jelentősen csökkentenie kellett olaj- és gázár kilátásait. A cég azt is bejelentette, hogy a 3. negyedévben további 1-1,5 milliárd értékvesztés elszámolása várható.

A vállalat megerősítette korábbi terveit, mely szerint 2050-re zéró szén-dioxid kibocsátási szintet szeretne elérni.

A Shell árfolyama ma közel 1 százalékkal emelkedik, idén azonban 56 százalékot esett.

shell

(Reuters)  (BBC)

Címlapkép:Jock Fistick/Bloomberg via Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus