világbank david malpass getty editorial
Gazdaság

Koronavírus: óriási mentőcsomaggal segítené a Világbank a szegényebb országok vakcinához jutását

Portfolio
12 milliárd dolláros hitelcsomaggal segítené a Világbank a szegényebb országok koronavírus-vakcinához való hozzájutását – számol be a hírről a Reuters.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

David Malpass, a Világbank elnöke a Reutersnek beszélt arról, hogy az igazgatótanács jóváhagyására várnak abban, hogy 12 milliárd dolláros csomaggal segítsék a szegényebb és feltörekvő országokat a vakcinához való hozzájutást.

A mostani kezdeményezés része egy nagyobb, 160 milliárd dolláros koronavírus-segélynek, amellyel a bank abban segítené az országokat, hogy a vakcinákat biztonsággal el tudják juttatni az egészségügyi és más, fontos feladatokat ellátó dolgozóknak, emellett cél az is, hogy globális méretűvé tegyék a vakcinagyártást. Elmondása szerint az igazgatótanács október elején dönt a tervről.

A vakcinákért folytatott küzdelem már most is nagy a világ országai között, a gazdagabb nemzetek már előre lefoglalnak több millió dózist a készülő vakcinákból. Az USA például eddig már több mint 3 milliárd dollárt költött több százmillió dózis vakcinára, amelyet a brit AstraZeneca, az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyártanak.

A Világbank elsősorban azokon a szegényebb országokon segítene a csomaggal, ahol jelentősen gyorsul a járvány terjedése, ugyanakkor nincs pénzük arra, hogy elegendő dózist vehessenek és a vakcinák szétosztását sem tudnák megoldani. Ha ezek az országok nem kapnak időben vakcinákat ahhoz, hogy megfékezzék a vírus terjedését, akkor gazdasági összeomlás vár rájuk és több százmillió ember süllyedhet szegénységbe.

A Világbank elnöke azt is elmondta, arra kérték a tehetősebb országokat, hogy amennyiben több vakcinát foglaltak le, mint amennyire szükségük van, a többletet engedjék át a szegényebb országoknak. Igyekeznek felhívni arra a figyelmet, hogy a vakcinák egyenlő elosztása mindenkinek érdeke.

Címlapkép: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bezárt üzlet - koronavírus