iskola tanítás maszk getty stock
Gazdaság

Megérkeztek a szerdai magyar koronavírus-számok - csaknem 900 új fertőzött, 8 halott

Portfolio
894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 26 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett, 5890-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 806 fő. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 53%-a, a gyógyultak 38%-a budapesti. 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A friss nap esetszám beleillik az elmúlt napok sorába: jellemző, hogy különösebb trend nélkül ezer fő alatt ingadozik a friss fertőzöttek száma. Ugyanakkor tudjuk, hogy a mutató már egyre kevesebbet jelent a magyar járványhelyzet megítélése szempontjából, hiszen a tesztkapacitások határát elérve a magyar járványügy egyszerűen képtelen ennél több vírushordozót megtalálni.

A 8 elhunyt szintén beleillik az utóbb hetekben látott sorba. Ezúttal 5 áldozat volt 70 év felett, és meghalt egy 61 éves, illetve egy 55 és egy 54 éves beteg is. A halálozások számának trendje még mindig felfelé mutat.

A súlyosabb esetek száma szintén emelkedőben van. A kórházba, illetve lélegeztetőgépre kerültek száma, illetve a halálesetek alakulása lassabban követi le a járvány terjedésében esetlegesen bekövetkezett változásokat, mint a frissen regisztrált esetek száma. Mivel ez utóbbi nagyon megbízhatatlanná vált, ezért a járvány lefutásáról csak késleltetve tudunk biztosat mondani. Mindenesetre az látszik, hogy míg a napi fertőzésszám már lassulást sugallna, a többi járványügyi mutató még gyorsulást sejtet.

A regionális képből kirajzolódik, hogy az ország középső területén kívül a határszéli megyékben vannak magas esetszámok. Vagyis Budapest (312), Pest megye (127) mellett Győr-Moson-Sopron (54), Bordos-Abaúj-Zemplén (59), Hajdú-Bihar (71) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (49) megyében volt magas az esetszám. Ez alapján vidéken az északkeleti országrészben tűnik legaktívabbnak a járvány. Megjegyzendő, hogy a főváros részesedése az utóbbi egy hét eseteiből 31%, ez bőven 40% felett volt még néhány hete. Ez is arra utal, hogy az esetszámok főként azért nem növekednek, mert a tesztkapacitás ezt nem engedi, hiszen ebből a szempontból Budapest helyzete tűnik a legkritikusabbnak.

koronavirus4

A magyar járványhelyzet további érdekessége, hogy miközben a pozitív tesztek aránya magas és trendszerűen emelkedik, addig az elvégzett tesztelések száma most már nem stagnál, hanem egyenesen csökken. Ennek köze lehet a magántesztek rosszul sikerült szabályozásához, aminek hatására sok egészségügyi szogláltató felhagyott a tevékenységével. Mindenesetre úgy látszik, hogy a felszabadult laborkapacitásokra nem csap le az állam.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
koronavirus