müller cecília
Gazdaság

Müller Cecília: kedvezőtlenek az adatok, az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak száma növekszik

Portfolio
A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatójában elmondta, hogy a holnapi Kormányinfón jelentik be az ideiglenes schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról meghozott döntést. Müller Cecília szerint nem kedvezőek az adatok a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévőket illetően, az összes pozitív esetszámhoz képest ugyanis a kórházban ápoltak száma növekszik. Hozzátette azt is, hogy "amit meg lehet előzni, azt előzzük meg" - utalva ezzel arra, hogy hamarosan jön az ingyenes influenza-oltás.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A járványügyi adatokra alapozzák a tegnapi bejelentést az alacsony reprodukciós rátáról

Tegnap Müller Cecília elmondta, hogy a 32. héten, nyáron volt a legalacsony a megbetegedések száma, de a 34-ről 35-re és 35-ről 36-ra tapasztalhattuk azt, hogy háromszorozódott a pozitív esetek száma, az emelkedés mértéke aztán lassult és 1-nél alig volt magasabb a reprodukciós ráta.

A lassulásról újra nem beszélt, de a reprodukciós ráta kapcsán megjegyezte, hogy a visszatekintést a járványügyi adatok alapján számították ki. 

Alább a járványhelyzet alakulásáról szóló cikkünk, amelyben leírjuk, hogy a napi esetszámokból már nem lehet érdemi következtetéseket levonni:

Ha tünetmentes a gyerek, 10 nap után mehet iskolába

Ha a pozitív gyermeknek tünete is volt, akkor kérik az iskolába való visszatérés esetén a negatív eredményt. De tünetmentesnél, kontaktszemélynél 10 nap után visszatérhet a gyerek az iskolába. 

Amit meg lehet előzni, azt előzzük meg

A koronavírus és az influenza együttes jelenléte kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus az egész szervezetet támadja, azt is láttuk, hogy az erek belső falán okoz gyulladást.

Amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni, a szezonális influenza október második felétől elérhető ingyenesen a háziorvosoknál. Ha a kettő vírus egyszerre támadja meg a szerezetet, sokkal több szövődménnyel járhat.

Lesz kötelező maszkviselés az edzőtermekben?

Nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést zárt sportkulbbokban, edzőtermekben. De érdemes figyelni a szellőztetésre, a gépeknek megfelelő távolgába kellene lennie, illetve szabályozni lehet, hogy egyszerre hányan lehetnek a teremben. Javasolt a szabadban való sportolás. 

Holnaptól indul a testhő mérése az iskolákban

Jelenleg 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál van digitális tanrend a megbetegesések miatt.

Müller Cecília elmondta: "Holnaptól elkezdődik az oktatási intézményekben a testhőmérés, 37,8 foknál magasabb érték esetén nem engedik be a gyerekeket az iskolába. Az első mérés után 15 perces várakozást követően megismétlik a mérést, majd ha újra meghaladta a határértéket, hazaküldik a gyerekeket. Hőkapukat is telepítenek, hogy minél több iskolást tudjanak egyszerre beengedni."

Az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak száma növekszik

Müller Cecília 24 óra adatait ismertette először: 8 elhunyt és 894 új fertőzött van, sajnos az elmúlt napokban 8-10 halálesettel kellett számolni, hiszen a kórházban ápoltak száma is nő folyamatosan. 773 fő van a mai nap kórházban, náluk középsúlyosan, vagy súlyosan zajlik a megbetegedés, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen. Ezek a számok nem kedvezőek, az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak száma növekszik. 

A vizsgálatok száma naponta 10-12 ezerrel növekszik, mindenkinek elvégzik a vizsgálatot, aki gyanús. 

Holnap jelentik be, hogy mi lesz a határellenőrzéssel

Kiss Róbert, rendőr alezredes elmondta, hogy a holnapi Kormányinfón jelentik be az ideiglenes schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról meghozott döntést. 

Hozzátette, hogy a szlovén kormány döntése értelmében szerdától nem kell negatív PCR-teszt az országba belépéskor, ha a beutazni kívánók a határ mindkét oldalán földtulajdonnal rendelkeznek és a határátlépés célja mezőgazdasági és erdészeti tevékenység. A 10 napos hatósági házi karantén alól mentesülnek Szlovéniában többek között azok, akik naponta ingáznak és munkáltatói igazolásuk van erről, továbbá az árufuvarozásban résztvevők, ha legfeljebb 12 órát tartózkodnak az országban, valamint a diplomáciai, konzuli képviseletek munkatársai, az oktatási-tudományos tevékenységet folytatók és az üzleti ügyekben érkezők, akiknek nem haladja meg a tartózkodása a 48 órát. 

Hamarosan kezdődik

Kisebb csúszással indulhat hamarosan a tájékoztató. 

Koronavírus: ma délelőtt újra megszólal az operatív törzs

A keddi tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány lassulni látszik, a korábbi kettőről "egynél is alig többre" csökkent a vírus reprodukciós rátája. Mindeközben a jelek szerint a tesztkapacitások határához ért Magyarország már hetekkel korábban, a pozitív tesztek aránya az elvégzett teszteken belül rendkívül magas, így most járványügyi szakértők szerint nem lehet megfelelő megbízhatóság mellett reprodukciós rátát becsülni.

Címlapkép forrása: MTI / Rosta Tibor

sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
kocsis máté