vita elnök
Gazdaság

Személyeskedés, kiabálás, sértegetés, káosz - ilyen elnökjelölti vitát még sosem láttunk Amerikában

Portfolio
Ma hajnalban lezajlott az első elnökjelölti vita Amerikában, amelyről a Portfolio élőben tudósított. A vitát Donald Trump dominálta, de Joe Biden abszolút felülmúlta a várakozásokat, és Trumppal ellentétben hatékonyan át tudta adni az üzenetet. A vita rendkívül kaotikus volt, a felek az első perctől kezdve egymás szavába vágtak, gyakran személyeskedtek, és nem ritkán sértegették egymást. Biden egy ponton bohócnak nevezte Trumpot, a republikánus elnök pedig hazug gazembereknek nevezte a demokratákat. Volt pillanat, amikor a moderátornak a hangját felemelve kellett lecsillapítania a feleket.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Gyorsértékelés: ki nyerte meg a kocsmai színvonalú amerikai elnökválasztási vitát?

"Putyin kiskutyája, bohóc, hazug ember" - csak néhány azok közül a jelzők közül, amelyekkel Joe Biden illete Donald Trumpot a mai elnökválasztási vitán. A republikánus elnök is válogatott szidalmakat sózott ellenfele fejére, és legszívesebben az egész vitaidőben ő beszélt volna, ha rajta múlik. A moderátornak nehéz dolga volt, nem ritkán hangja felemlésével kellett csendre bírnia a feleket. Szakpolitikai vitát szinte egyáltalán nem halottunk, így hát szomorú, de az értékelés során azt kell figyelembe vennünk, hogy melyik jelölt tudott legalább valamennyire kiemelkedni minden idők legalacsonyabb színvonalú elnökválasztási vitájából. Nem árulunk zsákbamacskát: a vitának nincs egyértelmű nyertese, vesztese viszont rengeteg van: a nézők és az amerikai választók.

Tovább a cikkhez

Vége a vitának

A moderátor, Chris Wallace mosolyogva jegyezte meg, hogy nagyon érdekes volt az előző másfél óra, és megköszönte a feleknek a részvételt. Ismertette a további menetrendet:

 • október 7-én az alelnökök vitáznak egymással.
 • Október 15-én az egyik kulcsállamban, Floridában vitázik Biden és Trump.
 • Az utolsó vitára pedig október 22-én kerül sor.

A vita hozta a várt hangulatot, a felek gyakran vágtak egymás szavába, sokszor fordult személyeskedésbe, kiabálásba a vita, a moderátornak nehéz dolga volt, és néhányszor fel kellett emelnie a hangját, hogy mederbe tudja terelni a vitát, de összességében megfelelt a feladatnak.

A vita után a CNN műsorvezetője azzal kezdte az értékelést, hogy ilyen kaotikus vitát még sosem látott, és biztos benne, hogy a tévénézők sem.

Címlapkép: Getty Images

Trump továbbra is a csalásokról beszélt

Trump arra biztatja szavazóit, hogy menjenek el szavazni. Trump szerint ez alapvetően tiszta szavazás lesz, de ha azt látja, hogy tízezrével manipulálják a szavazólapokat, akkor nem fogja azt elfogadni. Trump szerint korában előfordult a levélszavazatoknál, hogy tömegével találtak Trumpra leadott voksokat a kukában. Biden ezzel szemben kifejtette, hogy bízik a választások tisztaságában. Szerinte Trump nem tudja, mit beszél.

Én elfogadom az eredményt, bármi is lesz. És tudják, ha minden szavazatot megszámolnak, akkor ő is elfogadja az eredményt. Mert akkor vége lesz a történetnek.

- zárta le mondanivalóját rendkívül hatásosan Biden.

Biden szerint Trump egyszerűen fél az eredménytől

Wallace közbeveti, hogy nem a csalás a legnagyobb probléma a levélszavazatokkal, hanem az, hogy a lakosság gyakran nem tudja kitölteni rendesen a lapot. Trump szerint ha 80 millió levélszavazat van, akkor sok elveszhet, és erre volt is már példa.

A moderátornak ismét közbe kellett avatkoznia, megint kiabálásba torkollt a vita.

Trump szerint akár hónapok is eltelhetnek, mire kiderül, hogy ki az elnök.

Utolsó szegmens következik: a választás lebonyolíthatósága

Biden azzal kezdi, hogy nincs bizonyíték rá, hogy a levélszavazás nem lebonyolítható. Szerinte Trump mindössze annyit szeretne elérni, hogy az emberek ne szavazhassanak.

Szavazzanak, szavazzanak, szavazzanak!

- biztatta a szavazókat Biden. Elmondta, ha nyer, ha veszít, elfogadja a választási eredményt. És ha elegen szavaznak, Trump nem marad hatalomban. Elmondta, hogy a választók kezében a döntés, hogy folytatódnak-e a hazugságok, amelyeket az elmúlt négy évben láttunk.

Trump ismét elmondta, hogy a levélszavazás választólapjai csalásra adnak lehetőséget. "Olyan csalás lesz, amilyenre nem volt példa" - mondta. Trump szerint novemberben jól fog szerepelni, mert az emberek elégedettek a munkájával. Szerinte viszont még november 10-én sem lesz eredmény. Trumpot közben félbeszakították, mert lejárt az ideje, de az elnök nem akarta abbahagyni a beszédet.

A klímaváltozásról van szó

Trump elmondta, hogy tiszta levegőt szeretne, és utalt a kaliforniai erdőtüzekre. Biden saját álláspontját hangoztatta, amely szerint megvalósítaná a klímaváltozási terveit, amely Trump szerint túl sokba kerülne.

Biden kijelentette, hogy visszalépne a Párizsi klímaegyezménybe, és szerinte dollármilliárdokat költünk a klímaváltozás hatásainak mérséklésére és a károkra (például hurrikánok okzota károkra). Biden szerint Trump ehelyett azt javasolta, hogy atmombombát dobjanak a hurrikánra - Trump ezt hazugságnak nevezte.

Trump indulatos közbevágott, kérdezve Bidentől, hogy több tízéves szenátusi ideje alatt miért nem tett semmit? Trump emellett felháborodott Biden korábbi kijelentésén, és azt mondta, hogy ő ilyet nem mondott, ezt csak ezek a "hazug gazemberek találták ki."

Fej fej mellett

A CNN mérése szerint az első órában Trump 27 perc 21 másodpercet, Biden 27 perc 11 másodpercet beszélt.

Biden meglepően erélyes

A várakozásokkal ellentétben Biden erőteljesen vitázik, határozottan kiáll az álláspontja mellett, éberen lecsap a magas labdákra, és bár Trump dominál, de nem annyira fölényes, mint előre várható volt.

Miért válasszák meg Önt elnöknek? - hangzott el a kérdés

Trump úgy válaszolt, hogy még egyetlen elnök sem volt, aki annyit tett volna, mint ő, az impeachment ellenére. Remek volt a gazdasági teljesítmény a koronavírus ellenére, szerinte az egészségügyi rendszert is rendbe tette, és megemlítette rengeteg bírát nevezett ki, mert Obama és alelnöke (Biden) 180-nál több betöltetlen helyet hagyott hátra, ezért sem lehet jó elnök.

Biden szerint Trump idején "erőszakosabbak, szegényebbek, megosztottabbak, gyengébbek és betegebbek" lettünk, míg az ő alelnöksége alatt mind ez nem így volt, és sikeresen kezelte a válságot.

Ekkor Biden "Putyin kiskutyájának" nevezte az elnököt.

Trump ismét közbevágott, ezért sokadszorra figyelmeztetnie kellett: ő is elfogadta a vitázási szabályokat, ezért ne avatkozzon közbe. Trump úgy válaszolt, hogy

ő sem tartja meg sosem a szavát.

Biden szerint Obama idején 50%-kal alacsonyabb volt az erőszakos bűnözés, ma viszont rendkívül megosztott a nemzet. A hadsereg irányítása sem megfelelő - itt kiemelte, hogy lúzernek nevezte Trump a vesztes katonákat. Biden ekkor indulatosba fordult, ujjal mutogatott Trumpra, és kiabált az elnökkel.

Az elnök azzal vágott vissza, hogy Biden fia vagyont épített Kínában, Ukrajnában. Itt is személyeskedést láthattunk, Biden fiáról volt szó.

Most a tüntetések erőszakos vonulatáról van szó

Wallace Bidennek szegezte a kérdést, hogy megkérdezte-e valaha a demokrata polgármestereket, hogy miért nem állítják meg az erőszakos bűncselekményeket. Biden szerint ő jelenleg nem tölt be hivatalos pozíciót, de elítél minden erőszakot.

Trump indulatosan közbevágott, hogy az utcán emberek halnak meg, és a demokraták semmit nem tesznek. Biden úgy reagált erre, hogy szerinte Trump pedig úgy kezeli a helyzetet, hogy azzal csak olajat önt a tűzre.

Trump szerint a rendbontásokat baloldali radikálisok hajtottak végre, és azt vetette Biden szemére, hogy a rendfenntartó szervek nem támogatják őt. Amikor azt kérdezte, hogy melyik szervezet állt be Biden mögé, az ellenfél nem válaszolt.

A vitapont heves vitába fulladt, mindkét fél felemelte a hangját.

Mindketten erős kijelentéseket engedtek meg maguknak a faji tüntetésekkel kapcsolatban

Biden szerint ártatlanok haltak meg a tüntetéssorozatban, és megint felvetette, hogy Trump bevetette volna a hadsereget is. Trump erre úgy reagált, hogy "megtehette volna, de nem tette." Azzal válaszolt Trump, hogy ott volt a legrosszabb a helyzet, ahol demokraták vannak hatalmon (Clevelandet említette például), szerinte a demokrata irányítású városok sokkal rosszabb helyzetben vannak. Biden szerint az erőszakos cselekmények 17%-a történt a demokraták által irányított városokban, és Trump állítására úgy reagált, hogy

Uram isten, ez nem igaz!

Trump szerint a faji tüntetéseket Biden arra használja fel, hogy radikális baloldali szavazókat szerezzen.

Trump nem bírta ki, hogy ne vágjon Biden szavába

A faji tüntetésekről volt szó, Biden Trump szemére vetette az oszlatásokat, Trump ezen a ponton ismét Biden szavába vágott, holott a moderátor alig egy perce kérte meg a feleket egymás felvezető két percének tiszteletben tartására.

Biden egyszerűen lebohócozta Trumpot

Trump arról beszélt, hogy jelentős kilábalás volt a válságban, már 700 ezer munkahelyet teremtett. Biden szerint szó sincs ilyesmiről. A demokrata jelölt előjött Kínával, szerinte rossz alkut kötöttek velük, és Amerikának sosem volt akkora kereskedelmi deficitje, mint most.

Biden emellett szóba ejtette a "buy American" tervét, amely az amerikai termékek vásárlását ösztönözné. Biden erélyesen védi az álláspontját és hatásosan fogalmazza meg az üzenetét.

Trump Kínával kapcsolatban felemelte a hangját, és számonkérte Bidenen, hogy a fiának üzletei voltak Kínával. A demokrata jelölt erre válaszul elmondta, hogy a fia fair üzleteket kötött, nincs mit takargatnia, valamint bohócnak nevezte Trumpot.

Ez nem a családomról szólt

- védekezett Biden.

Itt a vita teljesen kicsúszott a moderátor irányításából, rá kellett kiáltania a jelöltekre, miután megállás nélkül beszéltek mind a hárman egyszerre. A moderátornak újra el kellett mondania a szabályokat, és megkérte a jelölteket, hogy tartsák tiszteletben egymás két percét. Trump már ekkor közbevágott, amire Biden nevetéssel reagált.

Biden gyakran nevet fel Trump egyes kijelentéseinél, láthatóan tudatosan használja ezt az eszközt.

Trump adózásáról beszélnek

Amikor megkérdezték Trumpot, hogy mennyi adót fizetett, az elnök úgy válaszolt, hogy "több millió dollárt." Elmondta továbbá, hogy a demokraták döntöttek arról az adótörvényről, amely kedvezményeket ad a vállalatoknak.

Biden szerint Trump kevesebb adót fizet, mint egy iskolai tanár. Biden szerint Trump azt gondolja, hogy okos, amiért ki tudja használni a kedvezményeket, de Biden ezeket saját bevallása szerint megszüntetné.

Te vagy a legrosszabb elnök, akit valaha láttunk!

- mondta Biden.

A gazdaság kerül szóba

Trump szerint le kellett zárni a koronavírus-járvány legelején, mert Kínából megérkezett a vírus (a Kína-pestis, ahogy ő nevezi), de később újra kellett nyitni. Szerinte Biden újra lezárná az országot, és emiatt is sokan halnának meg például alkoholizmusban. Trump szerint az emberek tudják, mit csinálnak, betartják a távolságtartási szabályokat, ezért nem fair őket bezárni, ennek súlyos társadalmi következménye lenne. Trump szerint "ez a srác lezárná az egész országot, tönkretenné az országot" - többször is elmondta ezt.

Biden szerint a milliárdosok nagyon jól jártak a koronavírus-válságon, de a kisemberek rosszul élnek a járvány alatt. Biden közvetlenül a dolgozó réteghez szólt, és a kamerába nézett. A jelölt szerint azok az emberek veszítették el az állásukat, akik a frontvonalban dolgoznak. Kijelentette, hogy Trump nem tudta biztosítani az iskolák biztonságos nyitva tartását, ezért kell őket zárva tartani.

Trump szerint az emberek szeretnének normálisan élni, most Biden vágott a szavába: "az emberek szeretnének egészségesek maradni."

A maszkhasználat is szóba került

Trump szerint már sokat tanultunk a vírusról, ezért nem kell lezárnunk a gazdaságot, de Biden továbbra is lezárva tartaná azt. Biden fejét csóválva reagált a felvetésre. Trump a maszkhasználattal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg is van nála maszk - meg is mutatta -, mondván ő egyáltalán nincs a maszk ellen.

Biden szerint ha mindenki viselt volna maszkot tavasz óta, akkor százezer életeket lehetett volna megmenteni. Trump szerint Fauci is azt állította korábban, hogy a maszk nem jó, majd máshogy gondolta, egyébként ő maga nincs a maszkviselés ellen.

A moderátor felvetette, hogy Trump nagy kampányeseményeket tartott, Biden viszon kisebbeket - itt Trump közbevágott, hogy "azokon nem vett részt senki". Ezen a ponton a moderátor és Biden is felnevetett. Biden szerint Trump teljesen felelőtlen a szociális távolságtartási szabályokban, Trump erre úgy vágott vissza, hogy

ha te tudnál mozgósítani, te is rendeztél volna ekkora eseményeket, de a te eseményed senkit nem érdekel.

Trump azzal védekezett az eseményekkel kapcsolatban, hogy a reptereken és egyéb helyen is sokan megjelennek.

A vakcináról kérdezték Trumpot

A kampányban az elnök a vakcina korai megjelenését ígérte, a moderátor megkérdezte, hogy a tudomány állításával szemben miért jelentette ki, hogy hamar megjelenik. Trump szerint ő folyamatosan egyeztet a vállalatokkal, és ez alapján fogalmaz meg véleményt.

Biden elmondta, hogy "ez az ember azt állította, hogy a meleg időjárás elviszi a vírust, valamint hogy az embereknek intravénásan kéne fertőtlenítőt beadniuk, ezért megbízhatatlan" - Trump itt közbevágott, hogy ezt csak szarkasztikusan mondta.

Biden elmondta, hogy ha Trump okosabb lenne, akkor nem halnának meg ennyien. Trump itt közbevágott:

te még a saját választókörzeted nevét is elfelejteted, ne beszélj nekem arról, hogy ki az okos. Mert te egyáltalán nem vagy az.

Biden szerint Trumpnak nincs ötlete

A demokrata jelölt elmondta, hogy a koronavírust Trump elhibázottan kezelte, és nincs ötlete továbbra sem. A demokrata jelölt elmondta továbbá, hogy az ő javaslata világos a válságkezelésre. Az elnök ezúttal először nem vágott ellenfele szavába.

Trump elmondta, hogy amennyiben Biden irányította volna a válságkezelést, többen meghaltak volna. Trump szerint ő rendkívül jól kezelte a válságot, és ezt a szakértők is megerősítették. Szerinte csak a "fake news" állította, hogy elrontotta a válságkezelést.

Biden ezen a ponton hangosan felnevetett. Trump Biden szemére vetette, hogy a H1N1-et sem kezelte jól alelnöki ciklusa idején. Trump egyébként úgy érvelt, hogy az indiai, kínai, orosz koronavírus-számok megbízhatatlanok, ezért nem lehet összehasonlítani a számokat.

Kezdődik a koronavírus szegmens

Az Egyesült Államokat érintette a legmélyebben a koronavírus-járvány, és a szakértők szerint még több hónap, mire visszatérünk a normális élethez - vezette fel a moderátor. Wallace azt kérdezte a jelöltektől, hogy miért bízzanak bennük jobban a választók, mint a másikban.

Biden kezdi a vitát, Trump gúnyosan odaszólt neki még a beszéde megkezdése előtt:

Sok szerencsét!

Trump szemmel láthatóan arra épít, hogy közbeszólásaival megzavarja Bident, és az első szekcióban ez sikerült is neki.

Az egészségügy is szóba került

Bident szembesítette a moderátor azzal a váddal, hogy a pártja célja, hogy az állam átvegye az irányítást az egészségügy felett. Biden válaszul kifejtette, hogy ilyen szándéka nincs, és az egészségügyi ellátás a legtöbb ember számára változatlan maradna, csak a szegények számára szélesítenék ki.

Biden nagyon nehezen tudja elmondani, amit szeretne, Trump ugyanis folyamatosan a szavába vág. A moderátor felszólítása ellenére is azonnal belefojtja a szót Bidenbe olyan közbeszólásokkal, hogy "elfogadtad Bernie ötleteit", és "szocialista módon elrabolnád az egészségügyet". Biden erre úgy vágott vissza, hogy legyőzte Bernie Sanderst, majd ezt mondja:

Nem azért jöttem, hogy hazugságokról beszéljek. Mindenki tudja, hogy ő (Trump) hazug.

A demokrata jelölt szerint Trumpnak nincs ötlete az egészségügyről, 10 millió embertől vette el az ingyenes juttatást, míg Trump erre úgy reagált, hogy az Obamacare egyszerűen túl drága volt, ezért abban a formában meg kellett szüntetni, és az ő módosítása olcsóbb egészségügyi ellátást eredményezett.

Alig pár perc kellett, és Biden máris megkapta a "szocialista" vádat Trumptól

Az első percekben a felek megadták egymásnak a tiszteletet, Trump keresztnevén szólítja Bident, és mindketten megköszönték egymásnak a részvételt. A legfelső bírósági kinevezéssel kapcsolatban Trump elmondta, hogy mivel ő az elnök, joga van kineveznie a pozícióra bárkit, Joe Biden pedig azt kifogásolta, hogy a kinevezésnek a választás után kellett volna megtörténnie.

A baráti hangnem nagyjából egy percig tartott ki, a vita ezután gyorsan elszaladt, az első percekben a koronavírustól kezdve a gazdaságon szóba került minden, és a felek nagyjából 10 másodpercenként vágnak egymás szavába - főleg Trump, aki gyakran a kérdést sem engedi feltenni a moderátornak, Wallacenak. Trump a szokásos agresszív stílusában vitázik, és az egyik ponton Bidennel szemben elsütötte, hogy

Joe, a pártod egyre szocialistább, és te is ebbe az irányba tartasz.

A két jelölt a színpadon

Megkezdődött a vita a Legfelsőbb Bíróságba történő kinevezéssel.

Nagy érdeklődésre tart számot az esemény

A perceken belül elkezdődő esemény az előzetes várakozásoknak megfelelően nagy érdeklődésnek örvend. A CNN online közvetítését jelenleg 380 ezren nézik, a C-SPAN 2 közvetítését 417 ezren, a CBS-en 248 ezren, és a többi online közvetítést is több 10 ezren, a tévék előtt pedig minden bizonnyal több millióan ülnek.

A felvezetőben a műsorvezetők az esemény jelentőségét emelték ki, rávilágítva, hogy a járvány miatt keveset láthatták a jelölteket szerepelni eddig a nyilvánosságban. Az eseményen vannak nézők is, de szemmel láthatóan távol ülnek egymástól, és csak negatív teszt birtokában lehetett bemenni.

A mai vitán az alábbiakról beszélnek a felek:

 • Trump és Biden szakmai életpályája,
 • Legfelsőbb Bíróság,
 • koronavírus-válság,
 • faji tüntetések,
 • a választás lebonyolíthatósága,
 • gazdaság.

Az esemény bármelyik percben elkezdődhet.

Fontos nap a mai: utolsó esélyét is eljátssza Trump, vagy felmossa a padlót Bidennel?

Amerikai idő szerint szeptember 29-én este 9-kor, azaz ma csap össze első alkalommal a republikánus Donald Trump, és demokrata ellenfele, Obama egykori alelnöke, Joe Biden. A vitát Ohióban, Clevelandben rendezik meg a Case Western Reserve Egyetemen, és a várakozások szerint nagy nézettségnek örvend majd. Az elnökjelölti vita egyáltalán nem számít formaságnak, a jelentősége óriási - korábban az elnökválasztások során rendkívül ritka volt, hogy a két jelöltnek ennyire eltérő volt a világlátása, és a kampány ennyire negatív és ellenséges attitűdöket mutatott volna.

Az esemény moderátora a Fox News riportere, Chris Wallace lesz. Bár a Fox Trump bázisának fő igazodási pontja, és a jobboldali médium is republikánus oldalra hajlik, Wallaceról ez már nem modható el, személyesen a riporternek ugyanis volt már nézeteltérése az elnökkel. A vita másfél órán át zajlik, és az alábbi témákat tárgyalják ki:

 • Trump és Biden szakmai életpályája,
 • Legfelsőbb Bíróság,
 • koronavírus-válság,
 • faji tüntetések,
 • a választás lebonyolíthatósága,
 • gazdaság.

A fenti pontokban a jelöltek gyökeresen ellentétes véleményt képviselnek - például a faji tüntetéseket Trump többször elítélte, az agresszív tüntetőket rendbontónak titulálta és a hadsereg bevetését is kilátásba helyezte, Biden viszont kifejezte szimpátiáját a mozgalom mellett, és nem annak agresszív szárnyát helyezte a kommunikáció középpontjába. A gazdaság terén is jelentős ellentétek húzódnak a felek között: Biden inkább a szociáldemokrácia egyfajta amerikai változatát emelte be programjába, addig Trump erőteljesen liberális gazdaságpolitikai víziót mutat. A választással kapcsolatos vitapont is fontos lesz, az elnök ugyanis több ízben nyilvánvalóvá tette, hogy a levélszavazatokkal a demokraták el akarják csalni a választást, és ezzel már gyakorlatilag előre megkérdőjelezi az eredmények hitelességét, a demokraták pedig emiatt attól tartanak, hogy Trump nem fogja békés úton átadni a hatalmat.

Inkább Bidennek van félnivalója

Donald Trumpról általánosan elmondható, hogy jó a vitakészsége, Joe Bidenre viszont mindez nem igaz. Az elemzők emiatt arra számítanak, hogy az agresszíven vitázó, a másik szavába vágó, személyeskedő Trumppal szemben a halk, szavaiba belezavarodó Biden nem tudja felvenni a versenyt a vitán. Személyeskedésre alighanem lesz példa bőven: Trump például Bident következetesen Sleepy Joe-nak nevezi, és kampánya középpontjába a demokrata jelölt mentális képességeit és korát (77) emelte, Biden pedig szintén erőteljes negatív kampányt folytatott Trumppal szemben.

Mindezek miatt alighanem olyan kiélezett, feszült és indulatos vitára készülhetünk, amire már nagyon régen volt példa az Egyesült Államok történetében.

Egyébként az is kérdéses volt, hogy a vitát megrendezik-e. Többször felmerült, hogy a koronavírus miatt el kell halasztani a vitát, és Nancy Pelosi prominens demokrata politikus, a Kongresszus Képviselőházának elnöke nem is szerette volna, ha Biden vitázik Trumppal. Indoklásként ő nem a koronavírusra hivatkozott, hanem szerinte egyszerűen Bidennek nem szabad legitimálnia Trumpot azzal, hogy egy asztalhoz ült vele. Okkal sejthetjük, hogy Pelosi szerette volna Bident megvédeni a vereségtől a vitán, az érvelés azonban már önmagában jól mutatja, mennyire pattanásig feszült a hangulat a felek között.

Mire érdemes figyelni a vita során?

A vitán biztosan előkelő szerep jut majd Trump adóügyeinek, amely szerint a republikánus elnök csak minimális összegű adót fizetett az elmúlt években. Trump adóügyei már a 2016-os választáson is felmerültek, Hillary Clinton, akkori demokrata jelölt felvetésére, mely szerint Trump azért titkolja az adóügyeit, mert vélhetően nem fizetett adót, a republikánus jelölt annyit válaszolt: "ebben az esetben nagyon okos vagyok". Alighanem most is valamilyen hasonló válaszra számíthatunk majd, a híreket ugyanis Trump egyszerűen "fake news"-nak titulálta. A másik oldalon biztosan előkerül Kína és Biden fiának ázsiai üzletei, ez a terep ugyanis Trump egyik erősségének számít (valószínűleg nem véletlenül újította fel Trump a választás előtt a Kínával szembeni konfliktusokat). Trump emellett biztosan megkapja majd a kérdést, hogy elfogadja-e a választási eredményeket, ha veszít, erre ugyanis nem adott még konkrét választ. A konezrvatív Amy Coney Barrett legfelső bírósági kinevezése is szóba kerül majd, ezzel ugyanis konzervatív többség van a testületben.

Ami a piacokat illeti, az első elnökválasztási vita után általában nem jellemző, hogy a tőzsdék gyorsan reagálnak, de mint azt fent írtuk, a jelenlegi vita semmilyen szempontból nem tekinthető szokványosnak. A piacok egyébként Trump-győzelemnek örülnének jobban, ehhez kétség sem fér, az elnök adócsökkentéseivel az előző ciklusban megágyazott a túlfűtött gazdaságnak és a szárnyaló részvénypiacoknak, és minden bizonnyal ezt a politikát folytatná a továbbiakban is. Bár Joe Biden adóemeléseket ígér, alighanem az ő ma esti győzelme (az amerikai politikai elemzők általában győztest hirdetnek a vita után) sem hozna korrekciót, mint ahogy a megválasztása sem feltétlenül, hiszen a koronavírus-válságban a kormányzat feladata a vállalatok terheinek mérséklése. Ezen a téren a baloldali demokraták egyébként sokkal nagyvonalúbbak voltak, mint a republikánusok - a Képviselőházban a demokraták 3000 milliárd dolláros második körös csomagot fogadtak el, Trump azonban "csak" 1000 milliárdot akart a gazdaságba injekciózni az első gigacsomag után. A megegyezés végül elmaradt, és ennek jelentős gazdasági ára lesz - alighanem ez is szóba kerül a vitán.

Egyelőre Bidennek áll a zászló

Joe Biden távolmaradása a vitától teljesen racionális döntés lett volna. A jelenlegi felmérések szerint Joe Biden magabiztosan megverné Trumpot a választáson - persze csak ha semmi rendkívüli nem történik addig. Ilyen lehet a mai vita is, ahol Trump elbizonytalaníthatja a billegő szavazókat azzal, ha egyértelműen felülkerekedik Bidenen. Az esélyekről itt írtunk részletesen.

A mai vitát két másik követi még, így a jelölteknek lesz még lehetőségük bizonyítani, ha a mai alkalom valamelyik fél számára rosszul sikerülne. A következő alkalom október 15-én lesz, az utolsó pedig 22-én. Ezen kívül a két elnökjelölt, a republikánus Mike Pence jelenlegi alelnök, és Kamala Harris demokrata alelnök-jelölt október 7-én vitázik. A választást november 3-án tartják.

A mai vita magyar idő szerint hajnali 3-kor kezdődik, az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Címlapkép: Getty Images

boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
boris johnson