Előfizetői tartalom

Visszaszólt az uniós biztos Orbán Viktornak és kiderült pár részlet a kritikus jogállamisági jelentésről is

Portfolio
Pontosan tudom, hogy milyen volt jogállamiság nélkül a kommunista Csehszlovákiában élni, sosem támadtam a magyar embereket, sőt, minden elismerésem az övék a döntéseikért; a demokrácia pedig azt jelenti, hogy a kormányok cselekedeteit igenis lehet bírálni, mert senki sem állhat a kritikák felett – lényegében ezekkel a mondatokkal vágott vissza Vera Jourová, a jogállamisági jelentésért felelős uniós biztos Orbán Viktor magyar kormányfőnek, aki a minap Jourová lemondását követelte. A Politicónak a jogállami terület mindkét illetékes uniós biztosa nyilatkozott és a lap betekintést nyert a ma nyilvánosságra kerülő első jogállamisági jelentésbe is. Ez Magyarország kapcsán a bírósági rendszer függetlenségének sérülését látja, illetve a médiapiaci viszonyokat fokozott kritikával illeti. Szerda délután aztán bemutatták a konkrét jelentést is, erről ebben a külön cikkben számoltunk be.

Ma hozza nyilvánosságra minden tagállamra kiterjedő első jogállamisági jelentését az Európai Bizottság, amely minden tagállamban négy területet vizsgál (igazságszolgáltatási rendszer függetlensége, fékek és ellensúlyok rendszere, korrupció elleni küzdelem, média sokszínűsége és a szabadságjogok). A jelentés előtt nagy feszültség támadt a 2 éve jogállamisági eljárás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés