dolgozó worker gyár gyári munkás ipar
Gazdaság

Zavarba ejtően gyenge foglalkoztatási adatok érkeztek Magyarországról

Portfolio
A teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresete továbbra is kitartóan emelkedik Magyarországon a KSH adatai alapján, azonban a nemzetgazdasági bértömeg nem alakul ilyen kedvezően. Az adminisztratív adatközlés szerint a foglalkoztatás sem alakul olyan jól, mint ahogy a munkaerő-felmérés mutatja.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Júliusban 10,8%-kal nőttek a kerestek hazánkban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, a költségvetési, valamint a nonprofit szektor körében. Ez azt mutatja, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében kitartott a béremelkedési ütem, vagyis a vállalatok nem ezeknek a munkavállalóknak a fizetését csökkentették, hanem inkább részmunkaidőbe terelték a dolgozókat vagy leépítettek. Ezt támasztja alá, hogy a második negyedében nem nőtt a bértömeg a gazdaságban. (A júniusi kiugrást az átlagbérekben egy egyszeri tényező, az egészségügyi dolgozók jutalma okozta.)

Az adminisztratív adatközlés szerint júliusban 2 millió 954 ezren álltak alkalmazásban, ami 4,5%-os csökkenés éves alapon. Ez 140 ezerrel kevesebb foglalkoztatottat jelent az előző év azonos időszakához képest.

A leépítés teljes egészében a vállalati szektort érintette, ahol több mint 6%-os a létszámcsökkenés éves alapon.

A KSH másik munkaerő-piaci statisztikája ugyanerre a hónapra vonatkozóan korábban azt közölte, hogy a foglalkoztatottak száma 65 ezerrel marad el a tavalyi év azonos hónapjához képest. A két adat között tehát érdemi különbség látszik, és teljesen más képet rajzol fel a munkaerő-piac állapotáról. A különbséget magyarázhatná, hogy sokan kerültek át részmunkaidőbe az elmúlt időszakban, azonban a KSH adminisztratív adatai magukban foglalják azokat is, akiknek csökkentették a munkaidejét az elmúlt időszakban, ha az havi 60 óra felett maradt. Ez tehát nem magyarázza az érdemi eltérést.

Alábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet a korábban is látható különbségekre, amelyben arra következtettünk, hogy az adminisztratív adatközlés adatai állnak közelebb a valósághoz, hiszen tükrözik az álláskeresési járadékért folyamodók számának megugrását:

A zöld vonal a KSH munkanélküliségi adatait mutatja, a kék pedig a foglalkoztatási szolgálathoz bejelentkező álláskeresők számát:

Összességében az látszik, hogy habár nyáron valóban erősödött a magyar munkaerőpiac, miután a gazdaság élénkült a koronavírus-válság második negyedéves hatásaihoz képest, közel sem annyit, amennyit a munkaerő-felmérés sugallt. A vállalatok továbbra is sokkal kevesebb dolgozót foglalkoztatnak, mint a válság előtt, vagyis az óvatossági megfontolások erősek maradtak és a gazdaság még nem állt talpra. A bérek növekedése kitartott, de a leépítések és a részmunkaidőbe való besorolások hatására a nemzetgazdasági bértömeg már stagnált.

Ami a részleteket illeti, júliusban:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 401 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 413 400 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 267 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 900 forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,8%-kal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset – összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével – ennél nagyobb mértékben, 11%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 376 300 forintra becsülhető, amely 10%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus