Suzuki Vitara 2
Gazdaság

Hatalmas meglepetés a magyar autópiacon - Ezekért a márkákért őrülnek meg most

Portfolio
Igazi meglepetést hozott a szeptember a magyar autópiacon, a koronavírus-járvány második hulláma ellenére megszakadt a hét hónapja tartó rossz széria és ismét nőttek az új autó értékesítések hazánkban. Szeptemberben 11 449 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, közel 19 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – derült ki a DataHouse adataiból.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A január-szeptemberi időszakban 90 092 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami éves összevetésben 21,7 százalékos csökkenést jelent. Bár furcsának tűnhet a kijelentés, de ez az érték kifejezetten jónak mondható, főleg annak fényében, hogy áprilisban és májusban a koronavírus miatti válságintézkedések és a gyárbezárások következtében 50 százalék feletti volt a visszaesés mértéke hazánkban.

Érdemes felidézni, hogy a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) áprilisban módosította a 2020-ra vonatkozó előrejelzését, amelyben a korábban várt 155 000 helyett csak 118 000 új személygépkocsi forgalomba állítására láttak esélyt az idén. Ez egy óvatos becslés volt, hozzátették ugyanis azt is, hogy ez a darabszám csak abban az esetben valósulhat meg, hogyha a koronavírus-járvány nem okoz további negatív gazdasági hatásokat. Az erős szeptemberi értékesítési számokat látva, és a hagyományosan erős októbert és novembert figyelembe véve viszont érdemben nőtt annak az esélye, hogy teljesüljön az MGE egész évre vonatkozó előrejelzése.

A friss statisztikákból kiderült az is, hogy a LEGTÖBB AUTÓT A SUZUKI ADTA EL MÚLT HÓNAPBAN, SZÁM SZERINT 1726 DARABOT, A MÁRKA PIACI RÉSZESEDÉSE EZZEL 15,1 SZÁZALÉK VOLT.

A lista második helyén a Ford állt 1325 darab eladott új személyautóval és 11,6 százalékot megközelítő piaci részesedéssel, őket követte a Toyota, a Dacia és a Skoda.

uj auto forgalombahelyezes magyar marka

Szeptemberben 1822 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, közel 44 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, az év első kilenc hónapjában pedig 15 222 darabot, amely 20,3 százalékos csökkenés éves összevetésben. Az egyes márkák közül a legtöbbet, 556 darabot, a Fordból adták el a magyar autópiacon, a márka piaci részesedése több, mint 30 százalék volt. A lista második helyén a Fiat következett 290 eladott járművel, míg a harmadik helyet a Toyota szerezte meg 207 darabos értékesítéssel szeptemberben.

uj kisteherauto forgaloma helyezes marka szeptember

A forgalomba helyezett nagy haszonjárművek száma 317 volt szeptemberben, amely 2,9 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. A január-szeptemberig forgalomba helyezett 2227 nagy haszonjármű 47,6 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

Szeptemberben 62 új buszt helyeztek forgalomba, 313 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor, az év első kilenc hónapjában pedig 496 buszt, ez 31,2 százalékos növekedés éves összevetésben. A szeptemberben forgalomba helyezett 390 motorkerékpár 30,4 százalékkal meghaladta a tavaly szeptemberit, az év eddig eltelt időszakában pedig 3626 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 1,5 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. 

Címlapkép forrása: Didier Messens/Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orvos kórház egészségügy