koronavírus járvány hőmérséklet lázmérés iskola
Gazdaság

Jakab Ferenc a járványgörbéről: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

Portfolio
Újra megkongatta a vészharangot a magyarországi járványügyi helyzet miatt Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nagyon rossz irányba tendál a járvány

- mondta a "Beszélgetés a koronavírus-járvány aktuális, legégetőbb kérdéseiről" című online beszélgetésben Jakab Ferenc, amit a 444 szúrt ki. Hozzátette, hogy ahogyan az megjósolható volt, sajnos a halálozások száma elkezdett emelkedni. Azt szokták ennek kapcsán mondani, hogy az esetszám növekedése után 4-5-6 héttel fut fel a halálozások száma.

A fiatal korosztályról egyre inkább kezd átterjedni a fertőzés az idősebb korosztályra. A fertőzöttek átlagéletkora már 41 év a néhány héttel ezelőtti 30 év körüli átlagértékről - mutatott rá. Csúszik a járvány az idősebb és veszélyeztetett korosztályok felé - figyelmeztetett. Erre mutattunk rá legutóbbi cikkünkben is:

Azt is elmondta, hogy a hazai tesztkapacitások végesek és lassan kimerítjük a tesztkapacitások maximumát. Összességében úgy fogalmazott, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Magyarország a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolódott a héten a különböző nemzetközi összehasonlításokban, ami mutatja, hogy nagy a probléma - magyarázta a virológus, aki azt kérte, hogy a járványügyi intézkedések betartásával közösen próbáljuk meg lassítani a járvány terjedését.

Megállítani nem fogjuk tudni, de ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni

- hívta fel a figyelmet.

Veszélyben az idősek

Nem látjuk, hogy a járvány most csúcsosodna, vagy elérne egy platót, a számok emelkednek - tette hozzá. A kilátásokról szólva megjegyezte, hogy a következő 1 hónapban tovább fog növekedni a fertőzöttek száma és ami szomorú, hogy a koreloszlás eltolódik az idősebb korosztály felé. Ebből kifolyólag súlyosbodnak a megbetegedések, több lesz a kórházi ápolás, sajnos több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz az elhalálozás is - vetítette előre.

Félő, hogy a járvány be fog robbanni az idősek otthonába és a szociális intézményekbe

- mondta.

Értelmetlen a testhőmérséklet-mérés

Az iskolákban csütörtöktől elinduló testhőmérséklet-mérésről is kifejtette a véleményét a szakember. Szerinte sem szakmailag, sem járványügyileg nincs értelme ennek a vizsgálatnak, teljes mértékben irreleváns döntés. Magyarázatként hozzátette:

  • sok esetben nincs láz, főleg gyermekeknél, fiataloknál;
  • a tünetmentes eseteknél egyáltalán nincs láz;
  • a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban már fertőzhet a beteg és itt sincs láz;
  • a szülő, aki felelősséget vállal saját gyereke és a közösség egészségének érdekében, az nem engedi be a gyereket betegen;
  • aki nem vállal felelősséget, az ad neki egy lázcsillapítót, így megint nincs láz.

Viszont majd télen a hóban több száz gyerek fog a szabadban tolongani maszk nélkül, ahol megfertőzhetik egymást, miközben várakoznak a teljesen felesleges vizsgálatra, hogy megmérjék a sapka alól kibújtatott homlokuk hőmérsékletét - mondta.

Szomorú vagyok, mert olyan járványban vagyunk, amely normális cselekedetek mellett kontroll alatt tartható lenne. Nem kéne az országot leállítani, nem kéne a gazdaságot megállítani - magyarázta a beszélgetés végén. Szerinte a vírusszkeptikusok szinte nagyobb kárt okoznak a magatartásukkal, mint maga a járvány.

Elkeseredés van bennem. Az embereknek jobban oda kellene figyelniük magukra és egymásra, betartani a szabályokat és higgyétek el, ezt a járványt kordában lehet tartani. Mindenki a megfelelő fórumokon tájékozódjon - kérte.

Címlapkép: Diák halad el a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban felállított digitális testhőmérő kapu mellett 2020. október 1-jén. Forrás: MTI/Kovács Tamás

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat