Gazdaság

Katonai forródrót jött létre Görögország és Törökország között

MTI
Görögország és Törökország kétoldalú katonai konfliktuskezelési mechanizmust hozott létre a Földközi-tenger keleti medencéjében esetlegesen bekövetkező viták és összetűzések kockázatának csökkentésére - közölte a NATO főtitkára Brüsszelben csütörtökön.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Jens Stoltenberg közleménye szerint a NATO brüsszeli központjában a görög és a török katonai képviselők között tartott technikai megbeszélések során elért megállapodás a két fél közötti úgynevezett katonai forródrót létrehozását foglalja magában annak érdekében, hogy megkönnyítsék a konfliktusok megoldását.    

A biztonsági mechanizmus teret nyithat további diplomáciai erőfeszítéseknek a két NATO-tagország között kialakult vita rendezéséhez - emelte ki a főtitkár.

A NATO tájékoztatása szerint a szövetségesek között esetlegesen kialakuló katonai konfliktus megelőzése érdekében a NATO első ízben az 1990-es években járult hozzá hasonló mechanizmus létrehozásához a régió NATO-tagországai között. A megállapodást hatékonyan csökkentette a feszültséget és teret adott a szélesebb diplomáciai tárgyalásoknak - közölték.    

A Ciprus körüli tengerfenéken található energiahordozók feltárása számos vitát váltott ki. Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.    

Nemzetközi energetikai vállalatok a ciprusi görög kormány megbízásából jelentős földgázkészleteket tártak fel a sziget partjainál, ami komoly ellentéthez vezetett Nicosia és Ankara között. A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, azonban a nicosiai kormány nem hajlandó tárgyalni erről.    

Törökország elutasítja az ásványkincsek kiaknázását a kizárólag általa elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság hozzájárulása nélkül. Törökország időközben olyan területeken kezdett el földgázkitermelést célzó fúrásokat végezni, amelyek Brüsszel szerint Ciprus kizárólagos gazdasági övezetéhez tartoznak. Törökország 2018 októberében indította útnak első fúróhajóját. A feltárások Görögország szerint görög felségvizeken zajlanak.    

Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy