FONTOS Koronavírus: itt a csütörtöki magyar adat, még több teszt jön
factory worket ipar dolgozó gyári munkás
Gazdaság

Kiderült: közel félmillió magyar került nagyon nehéz helyzetbe a koronavírus-válságban

Portfolio
Csaknem félmillió magyar került nehéz helyzetbe a koronavírus-válság közepette a KSH friss gyűjtése szerint. Sokan elveszítették az állásukat, mások a vállalkozásuk szüneteltetésére kényszerültek, és vannak, akik csak részmunkaidőben tudnak dolgozni. A jó hír az, hogy a részmunkaidősök száma csökken, azonban a munkanélkülieké nem.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Június végén több mint 450 ezren kerültek a járványhelyzet munkaerőpiacra gyakorolt hatása következtében nehezebb megélhetési viszonyok közé - derült ki a KSH most közzétett adataiból.

Azóta azonban javul a helyzet. "A jellemzően fizetés nélküli szabadság miatt szünetelő biztosítással rendelkezők száma május óta jelentősen visszaesett, és rövidített munkaidőben is egyre kevesebben dolgoznak" - írja a hivatal. "Az elmúlt hónapokban egyre többen kezdtek el újra aktívan munkát keresni, a nyilvántartott álláskeresőként újonnan megjelenők száma folyamatosan emelkedett" - teszik hozzá. Augusztus végére a "nehezebb megélhetési viszonyok közé" kerülők száma 355 ezerre csökkent. 

Amennyiben a részmunkaidős foglalkoztatásba kényszerülőktől megtisztítjuk a statisztikát, akkor azt látjuk, hogy egyelőre nincs javuló tendencia. Stabilan 200 ezer fő feletti azoknak a létszáma, akik elveszítették az állásukat, a biztosítotti jogviszonyukat, illetve kényszerültek vállalkozásuk szüneteltetésére, amit még augusztusban sem tudtak folytatni.  

Összességében tehát az látszik, hogy a magyar munkaerőpiac továbbra is gyenge, amit megerősítenek a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok és az állami szféra létszámadatai is, amelyek azt mutatják, hogy idén júliusban 140 ezer fővel voltak kevesebben alkalmazásban, mint egy évvel korábban.

Mindez még inkább kérdésessé teszi, hogy a KSH munkaerő-felmérése - ami elméletileg a legfontosabb és legátfogóbb statisztika - miképpen mutatja ki azt, hogy már a válság előtti szint közelébe emelkedett a foglalkoztatottság. 

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1206945181
scheer sándor
koronavirus_labor_vakcina
kína usa
samsung
spanyol koronavírus getty editorial
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar