Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
Gazdaság

Kommentálta Müller Cecília a rekordközeli halálozási számokat

Portfolio
Mindannyiunk felelőssége, hogy éberek maradjunk és betartsuk a koronavírus elleni védekezési szabályokat, hiszen sajnos a koronavírus miatti halálozási szám Magyarországon már megközelíti a tavaszi rekordokat. A fiatal kor nem garancia a tünetmentességre, a mostani elhunytak közt is voltak 40 évesek - mondta el mindezt Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf ORFK-szóvivő a határellenőrzés szabályait és fontosabb statisztikáit ismertette.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

25 idősotthonban van jelen a járvány

25 idősgondozási intézményben van jelen a koronavírus, ebből 2 olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt.

Egy intézményben átlagosan 1-5 igazolt fertőzést diagnosztizáltak. Mindössze 4 olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak vagy ápolók száma 20 feletti. 

Ne essen pánikba senki!

Ha valaki beteg, ne ijedjen meg, hanem forduljon orvoshoz és mondja el a tüneteit. Ha a háziorvos úgy ítéli, szükséges a PCR-teszt, ezt el tudja rendelni, az OMSZ kiszáll, hogy díjmentesen mintát vegyen a potenciális betegtől. A pontos diagnózis előtt 3 órával sem enni, sem inni nem szabad, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt.

Ha netán pozitív lesz a teszt, akkor sem érdemes pánikba esni. Ha enyhe a betegség, házi karanténban kell tartózkodnia a betegnek, erről megkapja a hatósági határozatot, melyen szerepel a kezdete és a vége is a karanténnak. 

A tünetmentesség után 10 nap kell, hogy kiszabaduljon valaki a karanténból, nem kell újabb teszt. Ez a WHO iránymutatása.

Otthonelhagyás idején célszerű a hatóságot értesíteni és a háziorvost is. 

Ha súlyosbodnak a tünetek, erről is tájékoztatni kell az orvost, hiszen intézményi ellátásra szorulhat a beteg. Fontos, hogy ebben az esetben sem hagyhatjuk el az otthonunkat, hiszen tovább adhatjuk a betegséget. 

A rekordközeli halálozás bizonyítja, hogy a védekezés mindenki felelőssége

Müller Cecília beszélt a rekordközeli halálozási számról is, tegnapról mára 16-an haltak meg, amely megközelíti az eddigi legmagasabb, 17 fős napi halálozási számot.

A közösségi terjedésnek a lényege, hogy nem tudjuk megmondani, hogy ki lehet a fertőzött, ezért a felelősség mindenkié, hogy a járvány terjedését megfékezzük - mondta Müller Cecília. 

Ez a 16 elhunyt honfitársunk arról tanúskodik, hogy nagyon ébernek kell maradnunk - mondta Müller Cecília, aki részvétét is nyilvánította az elhunytak családtagjainak. 

Elkezdődött a lázmérés az iskolákban

Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából köszönetet mondott az idősebb korosztályoknak, viszont hozzátette: minden korosztálynak felelősséget kell viselnie a másik iránt, ezért tartsuk be a rendszabályokat.

A mai napon elkezdődött az oktatási, nevelési intézményekben a testhőmérséklet-növekedés. Közlésre került a 37,8 fokos limit, efölött már lázas állapotot feltételezünk. Ez persze nem biztos, hogy koronavírus, hanem számos más betegség is lehet, de feltételezhet koronavírus-fertőzést is.

A 37,8 fok felnőttekre és gyerekekre is vonatkozik. Azért nem 38 fok lett, ahonnan a láz számít, mert benne hagytak egy kis tévedési puffert.

Müller Cecília reméli, hogy megtalálták az intézmények a megfelelő eljárásmódot és nem alakulnak ki torlódások.

A tisztifőorvos a napi adatokat is ismertette, erről itt írtunk:

  •  

Meghosszabbítják a határellenőrzést

Elindult az operatív törzs sajtótájékoztatója.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta:  Magyarország kormánya november 1-ig meghosszabbította a határforgalom-ellenőrzést. 

A külföldről érkező nem magyar állampolgárok tranzitáthaladás céljából beléphet, ha orvosi vizsgálat bizonyítja, hogy nem fertőzött. A célországot és az ide való bejutást igazolni kell.

A nemzetközi teherforgalom-szabályokkal összhangban a kijelölt útvonalról nem szabad letérni. A kilépésnek 24 órán belül meg kell történnie.

44 személy rész kapott a korlátozások megsértése miatt bírságot, 1 esetben figyelmeztetés, 1 esetben szabálysértési eljárás indult.

Ma délután beszél az operatív törzs

A mai sajtótájékoztató valószínűleg azért délután lesz, mert délelőtt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tart kormányinfót. 

Az operatív törzs beszámolóján vélhetően szó lesz a rekordközeli halálozási számokról is. Tegnapról mára 16 magyar beteg hunyt el, amely nagyon közel van a 17-es rekordhoz. 

Az eseményről élőben tudósítunk.

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bezárt üzlet - koronavírus