azeri katonák
Gazdaság

Közös nyilatkozatot adott ki Trump, Putyin és Macron a kaukázusi háborúról

MTI
A Hegyi-Karabahért vívott harcok azonnali beszüntetésére szólította fel a konfliktusban részt vevő felek fegyveres erőit csütörtökön kiadott közös nyilatkozatában az orosz, az amerikai és a francia elnök.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Kreml honlapján megjelent dokumentumban Vlagyimir Putyin, Donald Trump és Emmanuel Macron az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a hegyi-karabahi konfliktusban 1992 óta közvetítő minszki csoportja társelnöki minőségében határozottan elítélte az erőszakcselekmények eszkalálódását a hegyi-karabahi demarkációs vonal mentén, és részvétét fejezte ki az összecsapások halálos áldozatai és sebesültjei hozzátartozóinak.

A három államfő egyúttal arra szólította fel Örményország és Azerbajdzsán vezetőit, hogy jóhiszeműen és előfeltételek nélkül haladéktalanul vállaljanak kötelezettséget arra, hogy felújítják az érdemi rendezési tárgyalásokat az EBESZ minszki csoportjának közvetítése mellett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a Jereván és Ankara között a török katonai szerepvállalásról folyó közvetett vitát. Kijelentette, hogy minden olyan bejelentés, amely kilátásba helyezi valamelyik fél katonai támogatását, "provokatív jellegű" és "nagyon káros".

"Úgy gondoljuk, hogy harmadik országok részvétele ebben a küzdelemben rendkívül negatív következményekkel járhat" - hangsúlyozta a szóvivő.

Peszkov nem kívánta kommentálni az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott állásfoglalását sem, amelyben a tárca aggodalmát fejezte ki azon értesülések miatt, amelyek szerint külföldi fegyvereseket dobtak át Szíriából és Líbiából a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe. A tárca szerint ez nemcsak a konfliktus övezetében vezet a feszültség növekedéséhez, de hosszú távú fenyegetést is jelent a térség valamennyi országa számára. Peszkov megjegyezte ugyanakkor, hogy a külügyi dokumentum egyértelműen fogalmaz.

Az orosz biztonsági tanács Putyin elnökletével, videokonferencia keretében tartott csütörtöki ülésén a külügyi dokumentumhoz hasonló aggodalmat fogalmazott meg az orosz elnök is.

Címlapkép: Getty Images

digitális bankolás tablet
mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
mentoszolgalat teszteles201029