koronavírus járvány
Gazdaság

Történelmi méretű költségvetési deficit jött össze a koronavírus miatt

Portfolio
A második negyedévben 986 milliárd forint, a GDP arányában 9,1% volt a kormányzati szektor hiánya a KSH csütörtöki közlése szerint. Ilyen nagy költségvetési deficitre nagyon rég volt példa, ebből is látható, hogy a koronavírus-válság mély nyomokat hagy Magyarországon is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Rég látott deficitet hozott a költségvetésben a koronavírus-járvány kirobbanása és az annak nyomán kialakult gazdasági válság. Az április-júniusi időszakban 986 milliárd forintos mínusz alakult ki, ami a GDP 9,1%-ára rúg.

Ilyen nagy mértékű negyedéves hiányra 2006 negyedik negyedéve óta nem volt példa.

A friss adat egyáltalán nem meglepő, ugyanis a havi pénzforgalmi költségvetési adatok megjelenésekor minden alkalommal felhívjuk erre a figyelmet.

Ezzel a kormányzati szektor egyenlegének négy negyedéves gördülő átlaga -5,1%-ot mutat a GDP arányában. Ilyen magas értékre 2012 óta nem volt példa. Jól látható tehát, hogy

  • a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés költségei,
  • a negatív gazdasági hatások tompítására hozott gazdaságvédelmi intézkedések hatásai, valamint
  • a válság miatti költségvetési bevétel-elmaradások,

együttesen alaposan átírták az idei államháztartási folyamatokat.

Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az idei második negyedévben (az egy évvel korábbiakhoz képest) a bevételek 288 milliárd forinttal, 5,5%-kal csökkentek, a kiadások 730 milliárd forinttal (14,0%-kal) haladták meg az egy évvel korábbit.

Az első 6 hónap

Az első félévben az előzetes adatok szerint 1219 milliárd forint, a GDP 5,3%-a volt a kormányzati szektor hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1378 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,0 százalékponttal lett kedvezőtlenebb. A jelentős romlás a koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak és az azok enyhítésére hozott intézkedéseknek a következménye - részletezte a KSH.

bevételek 140 milliárd forinttal, 1,4%-kal lettek kevesebbek. A legnagyobb értékkel, 111 milliárd forinttal, 4,0%-kal a társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentek. A termelési adók 69 milliárd forinttal, 1,7%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól, amelyen belül 38 milliárd forint, 1,8% volt az áfabevétel visszaesése. A jövedelemadó-bevételek 19 milliárd forinttal, 1,2%-kal voltak alacsonyabbak. Az egyéb bevételek 62 milliárd forinttal, 3,9%-kal növekedtek.

kiadások 1239 milliárd forinttal, 12,6%-kal nőttek. A bővülés a kifizetett munkavállalói jövedelem esetében 227 milliárd forint (9,7%), a pénzbeni társadalmi juttatásokat illetően 209 milliárd forint (8,5%) volt. A folyó termelőfelhasználás 136 milliárd forinttal, 8,2%-kal, a kamatkiadások pedig 38 milliárd forinttal, 7,4%-kal nőttek. A bruttó állóeszköz-felhalmozás mérséklődött, a változás 18 milliárd forint (1,6%) volt. A kormányzati szektor egyéb kiadásai 646 milliárd forinttal, 37,5%-kal emelkedtek.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat