factory worker dolgozó ipar termelés munka
Gazdaság

Szépen kapaszkodik a magyar ipar a koronavírus -válság zuhanásából

Portfolio
Augusztusban az ipari termelés volumene 6,8%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest. Ezzel a szektor folytatta a koronavírus válságban elszenvedett nagy teljesítménycsökkenésének ledolgozását.
A hazai ipari vállalatok kilátásairól is beszél a Budapest Economic Forumon Orbán Gábor, a Richter és Sinkó Ottó a Videoton vezére.

A mostani emelkedéssel az ipar a visszaesésének 90%-át ledolgozta, és így a termelési volumene alig marad el az egy évvel ezelőtti szinttől. Amennyiben a válság előtti növekedési trendvonalhoz való visszatérést nézzük, akkor még van "növekednivalója" a szektornak.

A jó nyár végi teljesítmény nem jelent meglepetést, hiszen több jel és információ utalt rá, hogy az iparban jellemző leállások elmaradtak, hogy a kieső termelést pótolhassák a gyárak. A KSH közlése szerint a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene már meg is haladta az egy évvel ezelőtti szintet: a járműgyártás nagyobb, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben. A többi alágban a teljesítmény még elmaradt a tavaly augusztusitól.

A kilátások meglehetősen vegyesek. Az ipari vállalatok üzleti környezete nagyon bizonytalanná vált a járvány második hullámának felfutásával. Bár a tavaszihoz hasonló termelési korlátok nem léptek fel, a keresleti kilátások nagyon homályosak. A cégek egyrésze inkább készletfeltöltési céllal indította be a termelését, ami miatt az ősszel csökkenhet a lendület. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy bár az ipart ért óriási sokk hatása szinte teljesen eltűnt, ám a válság gyengébb, de tartós hatásainak enyhülésével kapcsolatban még nagy a bizonytalanság. 

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép