nagorno karbakh
Gazdaság

Hamarosan végre leülhet egymással tárgyalni Örményország és Azerbajdzsán

MTI
Egyeztetés folyik az orosz, az örmény és az azeri külügyminiszter moszkvai találkozójáról, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) társelnökeinek részvételével - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Közölte, hogy Oroszország nemzeti alapon és a minszki csoport társelnöki minőségében is aktív közvetítő szerepet játszik a konfliktus rendezésében, és haladéktalan tűzszünetet akar elérni, valamint azt, hogy a felek térjenek vissza a tárgyalásos folyamathoz. A moszkvai találkozó időpontjáról Zaharova szerint még nem született megállapodás.

Közölte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőre várja hivatalába örmény hivatali partnerét, Zorab Mnacakanjant, aki háromnapos látogatást tesz majd Moszkvában.

A minszki csoport az EBESZ égisze alatt, orosz, francia és amerikai társelnöklettel 1992 óta közvetít a szemben álló felek között. Zaharova felhívta a figyelmet, hogy a három ország egységesen közelíti meg a problémát, amit alátámaszt a három elnök október 1-jén és a három külügyminiszer 5-én tett közös nyilatkozata.

Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök október 2-án, 5-én és 7-én tárgyalt telefonon az örmény kormányfővel és az utóbbi napon az azeri elnökkel is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy egyelőre nem került naprendre Putyin, valamint Nikol Pasinján örmény kormányfő és Ilham Aliyev azeri elnök találkozója. Azt is közölte, hogy az orosz vezető nem készül fogadni Mnacakanjant.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán telefonon tárgyalt örmény és azeri hivatali partnerével, David Tonojannal és Zakir Hasanovval a hegyi-karabahi helyzetről. A moszkvai katonai tárca további részleteket nem közölt.

Sztanyiszlav Zasz, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) titkára újságíróknak csütörtökön kijelentette, hogy a tömörülés katonai támogatást nyújt Örményországnak, ha valós veszély fenyegeti területi épségét, vagy ha közvetlen támadás éri. Közölte: az ODKB észlelte, hogy Szíriából fegyvereseket dobtak át Hegyi-Karabah térségébe, de a művelet mértékét még nehéz felmérni.

Zasz leszögezte, hogy Törökország kizárólag a minszki csoport tagjaként birtokolt mandátumának keretében léphet fel ebben a válsághelyzetben. Kontraproduktívnak nevezte annak lehetőségét, hogy a csoport részvevőin kívül mások is megpróbáljanak hatást gyakorolni a térségre.

Az ODKB-nak Oroszország és Örményország mellett Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a tagja.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
koronavirus