Előfizetői tartalom

Hogyan reagálnak a piacok és a gazdaság a világ két legfontosabb eseményére?

Portfolio
Az amerikai elnökválasztás a hajrára fordult, Joe Biden előnye jelentős. A SEB Bank friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy Biden győzelme amellett, hogy tőzsdei korrekciót is hozhat, nagyobb hiányt eredményezhet az amerikai költségvetésben. A Brexit-vitában pedig jövő héten eldőlhet, hogy Boris Johnson fenyegetése igaz volt-e, vagy csak egyszerű blöff.

Joe Biden demokrata elnökjelölt az elmúlt héten növelte az előnyét Trumppal szemben, csökkentve a vitatható eredményű választás kockázatát, ez pedig növelheti a piacokon a kockázatvállalási hajlandóságot - írja elemzésében a SEB Bank. A részvénypiacok emelkedtek a héten annak ellenére, hogy a hosszú távú amerikai hozamok szintén emelkedni tudtak, ami a bank szerint arra enged következtetni, hogy a befektetők alacsonyabb részvénykockázatot áraznak.

A hosszú távú kamatokat az inflációs várakozások hajtották, amely azt mutatja, hogy a befektetők díjazták a kombinált monetáris és fiskális élénkítés sztoriját, a Fed ugyanis nemrég bejelentette, hogy rugalmasabb lesz az inflációs célsávot illetően, és átmenetileg engedi az inflációt a jegybanki cél fölé nőni. A bank azonban hozzáteszi, hogy amennyiben Joe Biden győzelme mellett a demokraták elvinnék a Szenátust és a Képviselőházat is - amelyre jó esély van -, az a korrekció kockázatát rejti magában.

A SEB Bank arra számít, hogy Biden győzelme tovább növeli a költségvetési hiányt, és a Fed aligha fogja emelni a kamatot, mert a reálkamatot továbbra is negatív tartományban akarja tartani, hogy a részvénypiacokat megóvja az összeomlástól.

Miről olvashatsz még a cikkben?

  • Biden győzelme után nőhet Amerikában a deficit, de hosszú távon már nem biztos
  • Lehet, hogy Biden előnye nem akkora, amekkorának látszik
  • Jövő héten fontos állomásához ér a Brexit-saga

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés