iskola_koronavirus_maszk
Gazdaság

Koronavírus: berobbant a járvány Európában, egyre több ország tervez szigorításokat

MTI
Portfolio
A világon eddig 36,5 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 millió 62 ezer fő a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint. Egy nap alatt közel 290 ezren betegedtek meg.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Koronavírus: Megteltek a kórházak, Iránban már csak sürgős esetben vesznek fel betegeket

A koronavírusos megbetegedések miatt Irán kórházai már nem tudják fogadni az egyéb betegeket, kivéve a sürgős eseteket - jelentette be pénteken az egészségügyi minisztérium illetékese.

Tovább a cikkhez

Szlovákiában gyorsabban emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, mint Magyarországon vagy Ausztriá

A koronavírus-fertőzöttek napi számának drámai emelkedésére számít a szlovák egészségügyi miniszter, várakozásai szerint a napi esetek száma már a jövő héten meghaladja az 1500-at. Ezen a héten napi átlagban 756 új fertőzést regisztráltak az országban.

Tovább a cikkhez

Merkel: a következő hetekben dől el, hogy sikerül-e továbbra is ellenőrzés alatt tartani a járványt

Fordulóponthoz érkezett az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) elleni védekezés Németországban, a következő hetekben dől el, hogy sikerül-e továbbra is ellenőrzés alatt tartani a járványt - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben.

Tovább a cikkhez

Jövő év május végéig zárva maradnak a nagy New York-i színházak

Legalább 2021. május végéig zárva maradnak a nagy New York-i színházak - jelentette be pénteken a producereket tömörítő Broadway Szövetség.    

A híres manhattani teátrumi negyed, a Broadway színházai március 12-én zártak be hirtelen a koronavírus-járvány miatt és azóta már többször elodázták az újranyitást, legutóbb január 3-ig. A bezárás idején 31 darab ment a színpadokon és 16 premiert terveztek.     

Sajtóértesülések szerint egyes premiereket végleg töröltek, a két legnépszerűbb musicalt, az Oroszlánkirályt és Az operaház fantomját pedig már nem tűzik műsorra jövő szeptemberig.     

A Broadway Szövetség tagsága azon van, hogy mihelyst a feltételek megengedik, újra kinyissanak a 97 ezer dolgozó megélhetését biztosító és New York városának évi 14,8 milliárd dollár üzletet jelentő színházak - közölte Charlotte St. Martin, a szövetség elnöke.     

Az újabb dátum azt jelenti, hogy legalább 14 hónapon át zárva lesznek a broadway-i színházak, amire még soha nem volt példa a New York-i szórakoztatóipari negyed történetében.     

A vesztegzár előtt a Broadway színházai heti 33 millió dollár bevételt termeltek. A Broadway a New York-i gazdaság motorja, a város egyik fő idegenforgalmi attrakciója. A színházak számítanak a szövetségi állam támogatására, bár a kongresszus mindeddig nem ítélt meg egyetlen centet sem. (MTI)

A brit kormány fizeti a bezárásra kötelezett cégek alkalmazotti béreinek kétharmadát

A brit kormány a jövő hónaptól megtéríti a koronavírus-járvány miatt bezárásra kötelezett cégek munka nélkül maradó, de el nem bocsátott alkalmazottai bérének kétharmadát - közölte pénteken Rishi Sunak pénzügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Söder: a vírus robbanásszerű terjedésének küszöbére került Németország

Az új típusú koronavírus robbanásszerű terjedésének küszöbére került Németország - mondta Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök pénteken a bajor-osztrák határon fekvő Bad Reichenhallban Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott megbeszélése előtt.

Tovább a cikkhez

Szükségállapotot vezet be a spanyol kormány kilenc városban a madridi tartományban

Szükségállapotot vezet be a spanyol kormány kilenc városban a madridi tartományban a következő 15 napban, hogy megfékezze a koronavírus-fertőzés terjedését - jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter a kabinet pénteki rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Csaknem hatezer új beteg Ukrajnában

Tovább gyorsul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, péntekre már megközelítette a hatezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma, ezért nem kizárt, hogy a kormány mégis új szigorításokat vezet be.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján az elmúlt napon 5804 új esettel 250 538-ra nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 89 újabb halálos áldozattal 4779-re. Eddig 110 650-en gyógyultak meg, viszont már 135 109 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülése szerint Denisz Smihal miniszterelnök péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta össze a megyei kormányzókat, utána - még a nap folyamán - kormányülést tartanak. Nem kizárt, hogy a járvány gyors terjedése miatt új korlátozásokat vezetnek be, noha előző nap ezt még cáfolták. Ezt jelezte Mihajlo Raduckij, az államfő mögött álló Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság vezetője is egy tévéműsorban.

Közölte: képviselőtársaival azt javasolják, hogy az iskolák térjenek át a távoktatásra, ezen felül vezessenek be az országban úgynevezett "hétvégi karantént". Utóbbi várhatóan azt jelentheti, hogy hétvégeken nem tarthatnak majd rendezvényeket, bezárnak az éttermek, bárok és valószínűleg a közösségi közlekedést is ismét korlátozzák. Ez szerinte nem okozna komoly veszteséget az ukrán gazdaságnak. 

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy elkezdik az ideiglenes kórházak megnyitását a Covid-betegek fogadására, mert vészesen fogynak a szabad ágyak. Kiemelte, hogy már 21 ezer koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, július óta számuk meghétszereződött, és naponta legalább 900-zal nő.

Újra megreccsenhet a magyar munkaerőpiac: a járványhullám lassan eléri a munkahelyeket is

Hányan dolgoznak ma Magyarországon? És hányan vannak munka nélkül? Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre egyáltalán nem könnyű választ adni. Attól függ, hogy melyik statisztikát nézzük, ki számít foglalkoztatottnak és ki munkanélkülinek. Az biztos, hogy továbbra is érdemben gyengébb és több kihívással küzd a hazai munkaerőpiac, a munkavállalók pedig általánosságban kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a válság előtt. De mit hoz a jövő?

Tovább a cikkhez

Rekordon az orosz ferrőzöttek szám

Először emelkedett 12 ezer fölé pénteken Oroszországban az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek napi száma. Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 12 123-mal 1 272 238-re emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint, ami abszolút rekord az Oroszországot tavasszal elért járvány kezdete óta. A terjedés üteme, a fertőzöttek számának napi emelkedése 1 százalékra nőtt, az új esetek 27 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,6 millió), India (6,9 millió) és Brazília (5 millió) után.

Az aktív esetek száma 4833-mal 240 560-re nőtt. A halálos áldozatoké 201-gyel 22 257-re, a felépülteké pedig 7092-vel 1 002 329-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 49,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 507 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el.

Az RBK gazdasági lap szerint moszkvai hatóságok a romló adatok miatt fontolóra vették az éjszakai szórakozóhelyek bezáratását. Az éttermek esetében még nem merült fel ez az elképzelés.

Oroszországban a főváros a legfertőzöttebb régió, ahol az elmúlt nap folyamán az igazolt fertőzöttek száma 3701-gyel 321 812-re, a halálos áldozatoké 33-mal 5530-ra, a gyógyultaké pedig 1424-gyel 259 127-re nőtt.

Elkapta a koronavírust Tuzson Bence

A járványügyi protokollnak megfelelően azonnal karanténba vonult.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: emelkedik a kórházban ápoltak száma, a középsúlyos esetek állapota gyorsan romolhat

A kórházaktól a tegnapi naptól új, dinamikus adatszolgálatást rendeltünk el, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján. A járvány felfutó szakaszában nagyon fontos a naprakész információ begyűjtése a szükséges intézkedések (pl. vezénylés vagy védőeszközök) kapcsán. Jelenleg 993 főt ápolnak kórházban, 82-en vannak lélegeztetőgépen. Látjuk, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházban, nagyon gyorsan, rapidan kerülhet súlyos állapotba - emelte ki. Müller szerint kézben tartják a hatóságok a járványt.

Tovább a cikkhez

Elképesztően gyorsan terjed a járvány Csehországban

Csehországban egy nap alatt 5394 koronavírusos esetet diagnosztizáltak, ami új rekordot jelent. Az országban immár a harmadik egymást követő napon emelkedett új csúcsra a napi esetek száma. Az összes regisztrált eset meghaladja a 100 ezrek, és eddig összesen 869-en vesztették életüket a vírussal összefüggésben.

Ugrásszerűen emelkedik a kórházban kezeltek (1741), a lélegeztetőgépre szorulók (360) és a halottak száma (869) is. Szerdán 42 ember halt meg, amely az eddigi legmagasabb napi szám. (A csütörtöki adat még nem ismert.)

A konzervatív Lidové Noviny című lap azt írta pénteken, hogy miután a kormány az új óvintézkedések meghozatala előtt szokatlan módon konzultációra hívta az ellenzéket, mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a járványhelyzet rendkívül súlyos.

A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap szerint a csütörtökön ismertetett új óvintézkedésekkel, amelyek alapján két hétre bezárnak a kulturális intézmények és a sportlétesítmények, gyakorlatilag "befagyasztják a közösségi életet", és az intézkedések komoly hatással lesznek a gazdaságra is. "Feltétlenül szükség van arra, hogy a kormány további támogatást nyújtson a vállalkozóknak" - szögezte le az újság.

Augusztusban is szenvedett a brit gazdaság

A pénteken ismertetett friss adatok szerint az elemzői várakozásoknak nem egészen a felével nőtt augusztusban a brit gazdaság teljesítménye, amely továbbra is jelentősen elmarad az év eleji szinttől.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: hirtelen megugrott a kórházban ápoltak és a lélegeztetettek száma

1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 35.222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 15 beteg, így az elhunytak száma 913 főre emelkedett, 9202-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő. Az aktív fertőzöttek 34%-a, az elhunytak 47%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen, írja a koronavirus.gov.hu.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: hamarosan megszólal Müller Cecília

Ma 11:15-kor kezdődik az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatója. Az eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: kétféle gyógyszer is elérhető itthon a betegek kezelésére

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetésével március óta a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési programok. A kormány megbízásából és finanszírozásával megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően már kétféle, a nemzetközi gyakorlatban bevált gyógyszer vethető be a magyar betegek kezelésében. Megkezdődött a remdesivir hazai gyártása, és már üzemi léptékben készül a hazánkban előállított favipiravir is – olvasható az ITM közleményében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: szép csendben összeomlik az egyik amerikai állam egészségügyi rendszere

Wisconsin állam egészségügyi rendszere kapacitása határán táncol a koronavírusos betegek miatt, nemrégiben egy nap alatt 3132 új fertőzöttet találtak, ami új rekord az államban.

Tovább a cikkhez

Gyorsan terjed a járvány a világon

A világon eddig 36,5 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 millió 62 ezer fő a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint. Egy nap alatt közel 290 ezren betegedtek meg.

Címlapkép: Getty Images

Zakatol a kínai feldolgozóipar a koronavírus-válság után

Javuló ütemben bővült a kínai szolgáltatóipar teljesítménye szeptemberben - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

Tovább a cikkhez

Újraindultak a gazdaságélénkítési tárgyalások Amerikában, de nem jutottak sokra

Washingtonban változatlanul nincs egyetértés az új gazdaságélénkítő csomag részleteiről - erősítette meg Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Nancy Pelosi házelnök újságíróknak csütörtök este.

Tovább a cikkhez

Ez jön a koronavírus után: már a szövődményes állapotnak is neve van

Bár valószínűleg még évek kellenek ahhoz, hogy tisztán lehessen látni minden, a koronavírus által okozott szövődményt az emberi szervezetben, egyre több kutatócsoport foglalkozik a COVID-on átesett betegek utánkövetésével. Az eddigi eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy sokaknak nem ér véget olyan gyorsan a koronavírusból való felépülés, ennek az állapotnak már nevet is adtak: elhúzódó COVID. Azt is lehet már látni, hogy nem kell feltétlenül kórházi kezelésen átesnie valakinek ahhoz, hogy még hónapokig nyögje a koronavírus szövődményeit.

Tovább a cikkhez
lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép