egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
Gazdaság

Drámaian emelkedik a kórházban ápoltak száma Magyarországon - Megszólalt Müller Cecília

Portfolio
Egy hét alatt több mint duplázódott a kórházban ápoltak száma, ami különös volt annak tükrében, hogy a megelőző időszakban stabil csökkenő trendet láthattunk. Igazából, a csökkenő trend önmagában is meglepő volt, de ugyanígy meglepő az a nagyon gyors emelkedés, amit most mutat a grafikon. Hiszen valójában egy folyamatosan emelkedő trendet kellene látnunk. Megkérdeztük az Operatív Törzset, hogy mi áll a jelenség mögött.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az elmúlt napokban drasztikusan emelkedik a kórházban ápoltak száma Magyarországon. Tegnap már több mint 1400-an voltak kórházban, ami több mint duplázódást jelent egy hét alatt.

A kórházban ápoltak számának anomáliájáról több cikkünkben írtunk. Október elején jelentősen csökkent a kórházban ápoltak száma egy emelkedő trendet követően, pedig a fertőzés már elérte az időseket, vagyis ennek a számnak emelkednie kellett volna.

Akkor ezt a folyamatot láthattuk:

Az elmúlt egy héten viszont drasztikus növekedés látható a kórházi ápoltak számában. A kormányzat ezt azzal magyarázza, hogy új, dinamikus jelentési rendszerre álltak át az ellátóhelyek.

Az új jelentésről azt lehet tudni, hogy a korábbi napi 2 jelentés helyett már minden órában küldenek adatot a kórházak. Ettől azonban önmagában nem kellene, hogy úgy megváltozzon a kórházban ápoltak számának a trendje, mint ahogy láthattuk. Vagyis: a nap végén – amelyik adat bekerül a másnapi összesítése – nem lesz több vagy kevesebb beteg attól, hogy napközben is többször küldtek adatokat a kórházak.

Megkérdeztük az Operatív Törzset, hogy miért emelkedik napok óta gyors ütemben a kórházi ápoltak száma. Azt is megkérdeztük, hogy miben változott a kórházi ápoltak számának összesítése az elmúlt héten, ami kiváltotta ezt a folyamatot.

A Portfolio kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón közölte: "örülök a kérdésnek, hiszen ezt próbálom közvetíteni naponta önök felé. A második hullám kezdetén elsősorban a fiatal korosztály, a 20-25 évesek vonódtak be a pozitív esetek közé, akik hétről hétre átadják az egyre idősödő korosztálynak, így nő az átlagéletkora a pozitív eseteknek. A növekvő pozitivitási esetszám maga után vonja természetszerűleg azt, hogy egyre többen kerülnek kórházba is. Egyre többen kapják el a betegséget úgy, hogy idősebbek vagy magas kockázatú csoportokba tartoznak. Ők lesznek azok, akiknél súlyosabban zajlik a betegség, kórházba kerülnek, és lélegeztetőgépre kerülhetnek, ezért fontos a felelősségteljes magatartás" – zárta szavait.

Müller szavaiból arra lehet következtetni tehát, hogy egyre többen kerülnek súlyos állapotba. Az azonban továbbra is kérdés, hogy az új adatszolgáltatás miként befolyásolja a kórházi ápoltak nap végén lejelentett összlétszámát, illetve miért láttunk még a közelmúltban csökkenő kórházi esetszámokat. Bár erre nem kaptunk választ, a friss számok fényében úgy tűnik, hogy a grafikonon a csökkenő szakaszon egyszerűen érdemes átnézni, mint egy statisztikai anomálián. Enélkül egy stabil emelkedő trend rajzolódik ki, ami a járvány gyorsulását sugallja. Ez így már konzisztens több más járványügyi adattal.

Hogy a kórházakban valójában több koronavírusos eset lehet, arról a Portfolio írt elsőként:

Az úgynevezett Florida-jelenségről pedig az alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Címlapkép: Getty Images

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus