ormeny azer hegyi-karabah
Gazdaság

Máris összeomlott a tűzszünet - Több mint ötszáz örmény katona esett el eddig

MTI
Negyvenöttel ötszázhuszonötre emelkedett a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban elesett karabahi örmény katonák száma a harcok szeptember 27-i kirobbanása óta - közölte az örmény miniszterelnöki hivatal egységes információs központja hétfőn.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A bejelentés szerint legalább huszonöt karabahi civil is életét vesztette, és több mint százan megsebesültek az azeri hadsereg karabahi fegyveresekkel vívott harcaiban.

Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterei Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezető közvetítésével állapodtak meg szombatra virradóra Moszkvában egy humanitárius tűzszünetről, amelyet azonban ismételten megsértettek a felek.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.

Címlapkép forrása: MTI/AP

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus