magyarparlament
Gazdaság

Egyre nehezebb elhinni, hogy Magyarország válságálló - Az IMF szerint álom lehet a gyors kilábalás

Az eddigi 3,1 százalékról 6,1 százalékra rontotta a magyar gazdaság idei visszaesésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – derül ki a szervezet kedden megjelent kiadványából. Ezzel már szinte senki nem vár 5 százalékosnál kisebb zsugorodást a magyar GDP-ben, a tavaszi viszonylagos optimizmus után szép lassan kiábrándultak a szakértők, és már a kormány is belátta, hogy mi sem ússzuk meg olcsón a válságot.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Tavasszal még dicsekedtünk az IMF előrejelzésével

Várhatóan 6,1 százalékkal esik vissza a magyar GDP 2020-ban a korábban várt 3,1 százalék helyett – derül ki az IMF kedden megjelent World Economic Outlook (WEO) kiadványából. Egészen mostanáig a szervezet volt a legoptimistább a magyar gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, most azonban az azóta megismert adatok függvényében „alkalmazkodtak” a piaci várakozásokhoz.

A vártnál nagyobb visszaesés mellett az idei inflációs előrejelzését is megemelte a Valutaalap, az év végén 3,7%-os pénzromlásra számítanak. A GDP nagyobb visszaesése mellett pedig részben természetszerű, hogy Magyarország külső pozíciója is rosszabb lehet, a fizetési mérlegünk idei deficitje elérheti a GDP 1,6%-át, de még 2021-ben is 1 százalék közelében lehet.

A táblázatból látszik, hogy a magyar munkaerőpiacon is a korábban vártnál nagyobb sokkra számít az IMF, az idei és a jövő évi munkanélküliségre vonatkozó előrejelzését is felfelé módosította. A szervezet közgazdászai szerint 2020-ban 6% feletti munkanélküliséget is láthatunk, majd jövőre is csak 4,7%-ra mérséklődik ez. A KSH legfrissebb adatai szerint a második negyedévben 4,6% volt a munkanélküliség, vagyis, ha beigazolódik a Valutaalap becslése, akkor újabb elbocsátási hullám jöhet.

Az IMF mostani friss prognózisa egyébként nem lóg ki a sorból, hiszen már a kormány is 5-6 százalékos GDP-visszaesésről beszél, illetve nemrég az MNB is jelentősen rontotta becslését. Vagyis

ma nagyjából ez az 5-6 százalékos előrejelzés tűnik a többség által elfogadottnak.

Az MNB negyedévente megjelenő inflációs jelentésében szokta összegezni a friss várakozásokat. A legutolsó ilyen kiadvány szeptember végén jelent meg, vagyis viszonylag friss. Ebből is az látszik, hogy az IMF most rontott előrejelzése nem lóg ki a sorból, viszont a jövő évi kilábalással kapcsolatban talán csak az OECD pesszimistább a Valutaalapnál.

A 2021-es GDP-prognózist egyébként tavaszhoz képest csak 0,3 százalékponttal rontotta a szervezet, így most 3,9%-os növekedést várnak. Ez azonban valójában jelentős peszimizmust sugall, hiszen ha az idei évi prognózist a vártnál nagyobb sokk hatására lejjebb húzta az IMF, akkor az alacsonyabb bázis miatt automatkusan felfelé mozdulhatott volna el a 2021-es előrejelzés. Az, hogy ez nem így történt, azt jelzi, hogy a kilábás sebességét illetően jóval borúlátóbb lett a Valutaalap.

Európa éléről a középmezőnybe

Áprilisban még azzal büszkélkedhettünk, hogy egész Európában csak Szerbia úszhatja meg kisebb visszaeséssel a 2020-as évet nálunk. A kormány gyakran hangoztatta is ezt a megállapítást annak alátámasztására, mennyire válságálló a magyar gazdaság. Most azonban már nem ilyen kedvező a helyzet, a régióban sem számít kiemelkedően optimistának a Valutaalap véleménye.

A grafikonon az is látszik, hogy az idei 6,1%-os gazdasági visszaesés átlagosnak számítana a régióban, viszont 2021-ben Magyarországon várja a leggyengébb kilábalást az IMF.

Ha pedig megnézzük, hogyan változtak a növekedési kilátások az áprilisi WEO-hoz képest, akkor még rosszabb a kép a mi szempontunkból. Miközben ugyanis a magyar prognózist 3 százalékponttal rontották fél év alatt, rajtunk kívül csak Szlovákiában rontottak az előrejelzésen, de északi szomszédunknál is csak 0,9 százalékponttal. A másik oldalon a szlovén kilátásokat 1,3 százalékponttal, a lengyeleket pedig 1 százalékponttal javították.

Vagyis Magyarország régión belüli relatív pozíciója lett sokkal rosszabb.

Ennek több oka is lehet, sajnos a Valutaalap kiadványában nem szerepel szöveges elemzés. A legvalószínűbb, hogy a gazdaság első féléves teljesítménye nálunk múlta alul leginkább a tavaszi várakozásokat, vagyis a modellt frissítették az azóta megismert tényadatokkal. Egy másik lehetséges magyarázat a munkaerőpiac, hiszen ahogy említettük, a magyar munkanélküliségre vonatkozó becslését felemelte az IMF, miközben például Lengyelországban és Csehországban az áprilisi 8-9%-ról 3,4%-ra csökkentették a hasonló előrejelzést.

Ha nem csak a régiót, hanem egész Európát vizsgáljuk, akkor áprilishoz képest

csak a spanyol, a brit és a máltai kilátást rontották a magyarnál nagyobb mértékben.

Ha pedig a 2021-es kilátásokat is mellé tesszük, akkor a magyarnál csak a skandináv országok gazdasági növekedése lehet visszafogottabb. Náluk pedig idén jóval kisebb visszaesést vár a Valutaalap.

Vagyis összességében az IMF legfontosabb üzenete az, hogy a válságban ugyan nem tűnik kiemelten sérülékenynek a magyar gazdaság, viszont a kilábalásban lemaradhatunk Európa nagy része mögött.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat