olasz tengerpart strand
Gazdaság

Nem fogadták kitörő örömmel az újabb szigorításokat az olaszok

Portfolio
A koktélbárok tulajdonosai szerint az este kilenc órás zárás teljesen térdre kényszeríti őket, a buszvezetők szerint a forgalmi káoszt növeli az utasszám csökkentése, a háziasszonyok azt kérdezik, mi lesz a családi ebéddel, ha csak hatan ülhetnek az asztalhoz: vegyes fogadtatásra találtak a római kormány koronavírus-járvány miatt megújított korlátozó intézkedései az MTI-nek adott keddi interjúk szerint.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A római Pantheonhoz közeli koktélbár tulajdonosa a teljesen üres teraszra mutatva drámainak nevezte a helyzetet. "Eddig se volt könnyű, de az esti kilenc órás zárás térdre kényszerít. Vendég nélkül jobb, ha ki sem nyitunk" - jelentette ki. Elmondta, hogy a pincéreket már tavasszal elküldte, maga állt be felszolgálni. Úgy értékelte, az idei év elveszett, egyedül a tavaszi újraindulásban reménykednek.

A kormány az éjszaka is nyitva tartó bárok, presszók, szórakozóhelyek előtt tömörülő fiatalok tömegei miatt döntött a korábbi zárásról. A vendéglátósok szövetsége (Fipe) nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy üzleteik biztonságosabbak, mint a csúcsforgalomban tömött metrók. A fertőzések több mint 77 százaléka családon belül történik - hivatkozott az egészségügyi adatokra a Fipe.

"Otthon akarják tartani az embereket, kevesebb lesz a fuvar" - jegyezték meg a taxisok. Az autóbuszvezetők szerint a kormány a lehetetlent akarja a helykihasználás felére csökkentésével: Rómában reggelente több mint félmillióan mozognak tömegközlekedési eszközökkel, felük ezek után gyalog vagy saját járművel indul el, a forgalmi káoszt növelve. A megoldásról a közlekedési tárca szerdán egyeztet.

A rádióműsorokban betelefonálók azt kérdezték, komolyan gondolják-e, hogy egyszerre csak hatan tartózkodhatnak egy lakásban, ha nem egy fedél alatt élőkről van szó. A Nagy-Britanniában bevezetett "hatos szabályt" a népes olasz családoknál nem lehet alkalmazni - vélték sokan. Elemzők rámutattak, hogy a kormány most először "lépett be" az olaszok otthonaiba. Még a szigorú tavaszi óvintézkedések idején sem szorgalmazták a lakásokon belüli szájmaszk-használatot és a családi összejövetelek korlátozását: március és május között azonban kijárási korlátozás volt érvényben, ami eleve megakadályozta a találkozásokat.

A legfeljebb harmincfős esküvői vendégsereg elrendelését a kormány azzal indokolta, hogy szeptemberben, főleg Dél-Olaszországban egymást követték a több száz fős lagzik, melyek után több százan kerültek karanténba. A rendezvényszervezők egyesülete hangoztatta, hogy márciustól már 65 ezer esküvő és 200 ezer más nagyszabású családi esemény maradt el, húszmilliárd euró kárt okozva az ágazatban.

A milánói dómtéren a szórakoztatóipar több ezer dolgozója tüntetett villámcsődülettel, hangoztatva, hogy a színházak biztonságosak. A római Campo de' Fiori piactéren található mozi tulajdonosa azt mondta, nem adja fel, délelőtti és délutáni programmal csalogatja az egyre kevesebb nézőt. "A június 18-i újranyitástól pozitív hozzáállást igyekszünk sugallni: ezért nem zárjuk le a székeket, hanem fehér szalagot teszünk oda, ahova le lehet ülni" - mondta.

A korlátozóintézkedéseket a következő harminc napra, az egész országban fokozatosan terjedő járvány megfékezésére vezették be. A hatóságok attól tartanak, hogy a dél-olaszországi egészségügy nem bírja a terhelést, és ha közben északon is emelkedik a kórházban kezeltek száma, nem tudják hol elhelyezni a betegeket. Általános zárás helyett részleges szigorítással próbálkoznak, és tartományi szinten, szükség esetén, további korlátozásokat vezethetnek be.

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép