usa eu
Gazdaság

Azt hiszed, Biden győzelme jelent kockázatot a piacokra és a gazdaságra? Van itt sokkal nagyobb veszély is

Portfolio
Az európai pénzügyi piacokra és a gazdaságra attól függetlenül hatást gyakorol majd az amerikai elnökválasztás, hogy ki költözik be a Fehér Házba - állítják közgazdászok és befektetők. A Saxo Bank elemzője szerint a botrányos elnökválasztással kapcsolatos kockázatokat alulértékeli a piac, míg Trump újraválasztása egy Európa ellen indított kereskedelmi háború rémével fenyeget.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az amerikai elnökválasztás nem csak az Egyesült Államok lakosai számára fontos, de érezhető hatása lesz az Atlanti-óceán túlpartján is. Az európai piacokra és a gazdaságra mindenképpen hatást gyakorol majd az amerikai elnökválasztás, bárkit is választanak meg - nyilatkozták szakértők a CNBC-nek.

Az amerikai politika komoly kockázatokat rejt az európai gazdaságra a Berenberg Bank vezető közgazdásza, Holger Schmieding szerint. A közgazdász szerint amennyiben Trump veresége esetén nem ismeri el legitimnek a választás kimenetelét, az tömeges utcai tüntetésekhez és ezáltal jelentős bizonytalansághoz vezethet. Ha a billegő államokban szoros lesz az eredmény, és a levélszavazatok megszámlálása hosszú ideig tart majd, az több ponton támadhatóvá teszi a kivitelezést, és az sem kizárt, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak kell majd kimondania a végső szót.

Ez jelentős mértékben rontaná a bizalmat a piacokon - mondta Schmieding.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szintén a választás eredményének megtámadását nevezte meg fő kockázatként. Jakobsen - aki egyébként szeret nagyot mondani - szerint az amerikai elnökválasztás évtizedek óta nem látott kockázatot jelent. Felvázolta a lehetséges forgatókönyveket is:

  • a megtámadott eredményre 50% esélyt lát,
  • Joe Biden sima győzelmére 25% a valószínűség szerinte,
  • Trump győzelmére pedig szintén 25%.

Jakobsen szerint a piac nem árazza megfelelően a megtámadott eredmények lehetőségét.

A szakemberek kiemelték még az Európával esetlegesen indított kereskedelmi háború lehetőségét is, amely egyaránt káros lenne az Egyesült Államoknak és az EU-nak is, de mivel az EU többet exportál Amerikába, így főleg az EU-s országoknak okozna több problémát (az EU kereskedelmi többlete az USA-val szemben 153 milliárd euró volt 2019-ben). Schmieding szerint az EU az egyetlen régió, amely közel azonos mértékben tudna válaszcsapást adni Trump kereskedelmi háborús lépéseire.

Schmieding emellett Biden adóemelési terveire is felhívta a figyelmet, valamint a szigorú munkajogi szabályokra, amelyek gazdasági hatása bevezetésük esetén átgyűrűzne Európába is. Ehhez azonban tiszta demokrata győzelemre lenne szükség, azaz meg kéne nyerniük a Képviselőházat és a Szenátust is Biden győzelme mellé.

Ezzel azonban sok elemző nem ért egyet, és épp arra hívják fel a figyelmet, hogy Biden adóemelései és a költségvetési kiadások emelése az Amerikán kívüli piacok fellendülését hozhatja. A UBS alapkezelő szerint a demokrata kabinet költekezései sokkal jelentősebb hatást gyakorolnának a világgazdaságra, mint az adóemelések. Az alapkezelő egyébként 55% valószínűséget lát egy tiszta demokrata győzelemre, Biden győzelmére pedig 75%-os valószínűséget látnak.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat