cigaretta tiltás
Gazdaság

Bréking! Nagyobb mértékben emelkedik az új típusú dohánytermékek jövedéki adója, mint a cigarettáé

A kedden beterjesztett 2021-es adócsomagban szereplő tervek szerint két lépésben emeli a kormány jövőre a dohánytermékek jövedéki adóját. A javaslat érdekessége és megítélésünk szerint előremutató lépés, hogy a nem hagyományos dohánytermékek (e-cigaretta, hevített termékek) adótartalmát is emeli a kormány, erőteljesebb mértékben, 50 százalékkal.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tervezettnél még nagyobb adóemelés jön a cigire

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden nyújtotta be az őszi adócsomagot, ami a jövőre várható újabb adóügyi terveket tartalmazza. A 154 oldalas törvényjavaslat számos adónem esetében hoz alapvető változást (ezek részleteiről külön cikkben számolunk be hamarosan), így például a dohánytermékek jövedéki adóztatásában is.

A javaslat indoklásából kiderül ennek a lépésnek a háttere. A dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó szerkezetéről és adókulcsáról szóló 2011/64/EU irányelve (2011. június 21.) tanácsi irányelv cigarettára meghatározott adóminimumának teljesítése érdekében

két lépcsőben, 2021. január 1-jén és április 1-jén emelkedik a cigaretta jövedéki adómértéke, valamint a termékhelyettesítő jellegre tekintettel, ahhoz igazodóan a többi dohánygyártmány jövedéki adómértéke.

A részletekből kiderül az az érdekesség, hogy 2021 januárjától a már törvénybe iktatottnál magasabb lesz az adóemelés a cigi esetében. Ezer darabonként 22800 forint helyett már januártól 24000 forint lesz az adó mértéke és a kiskereskedelmi eladási ár 23%, nem pedig 22%-a. Ez a mérték emelkedik tovább jövő áprilistól 26000 forint per ezer darabra. Vagyis az idén júliusi adótartalomhoz képest bő 20%-os adóemelés valósul meg.

Ahol 50%-kal emelkedik az adó mértéke

Az új típusú dohánytermékek közül a füstmentes megoldást alkalmazó termékekre jelenleg 10 forintos jövedéki adó érvényes szálanként (egyszer használatos termékek, ezek a hevített megoldást alkalmazó megoldások), ez januártól 12,5 forintra, majd áprilistól 15 forintra emelkedik. Vagyis ennek a fajta füst nélküli dohányterméknek az adója 50%-kal emelkedhet jövőre.

Korábbi cikkünkben ugyanis bemutattuk, hogy új típusú dohánytermékek esetében lényeges eltérés a hagyományos dohánytermékekhez képest, hogy a cigaretta esetében a jövedéki adó tartalma (a kiskereskedelmi árra vetítve) kb. 56%, addig a hevített termék esetén 15%. A 2021-ben életbe lépő adóváltozások következtében ez a rés csökkenhet. Az idei adóállapotokat mutatta be egy konferencián Joó Tamás egészségügyi közgazdász.

dohany-arszerkezet-378086

A szakember akkor azt is hangsúlyozta, hogy az állam jelentős adóbevételtől esik el a hevített dohánytöltet piacának növekedése és a hagyományos dohánytermékekhez viszonyított óriási ”adóelőnye” miatt. Javaslatot is tett: a cigarettával azonos vagy közelítő adómértéket kell alkalmazni a hevített dohánytermékek esetében is. A most beterjesztett adócsomag alapján a kormány elindult ezen az úton, szűkíti ugyanis az adókülönbözetet a két dohánytermék-csoport között. Érdekes kérdés lesz ezek fényében, hogy a gyártók hogyan reagálnak a lépésre, és hogy erre milyen reakciót adnak a fogyasztók.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a hevített dohánytermékek dohányt tartalmaznak és dohánytermékekként is kell szabályozni őket. A dohányzás visszaszorításában és a leszokás támogatásban csak a bizonyított módszerek alkalmazásának van létjogosultsága - idézte a szakember korábban a szakmai kollégium állásfoglalását.

Az idehaza is gyors ütemben terjedő új típusú dohánytermékekkel több cikkünkben is foglalkoztunk az elmúlt egy évben.

Az e-cigaretták töltőfolyadékára a jelenleg érvényes 20 forintos milliliterenkénti adótartalom januártól 25 forintra, áprilistól 30 forintra emelkedik, vagyis ebben az esetben is 50% az adóemelés mértéke. Ez azért nagyon érdekes, mert egy évvel ezelőtt a parlament még a kormány javaslatára arról döntött, hogy idén júliustól a korábbi 55 forint helyett 20 forint lesz az adótartalom milliliterenként. Most ezt akarja visszaemelni részlegesen a kormány.

Mi, hogyan drágul még?

Minden dohánytermék esetében emelkedik jövőre a jövedéki adó mértéke. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 400 forint ezer darabonként (ez 4180 forint ezer darabonként a jelenleg hatályos szabályok szerint). A finomra vágott fogyasztási dohányra és az egyéb fogyasztási dohányra januártól 22400 forint lesz kilogrammonként az adó, áprilistól 23600 forint, a jelenlegi 20700 forintról. Itt érdemes szintén kiemelni, hogy a korábban elfogadott terv szerint januártól 21480 forint lett volna az adótartalom, de most ennél nagyobbat emel a kormány.

A füst nélküli egyéb dohánytermékekre januártól 22400 forint lesz az adó mértéke kilogrammonként, április elsejétől pedig 23600 forint. Jelenleg 19600 forint ennek az adónak a mértéke, vagyis itt két lépcsőben szintén 20%-os adóemelés valósul meg.

A dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékre januártól 22400 forintos adó vonatkozik kilogrammonként, ami jövő áprilisban 23600 forintra emelkedik. Idén ennek a terméknek az adója 19600 forint, a mostani javaslat tehát jövőre szintén 20%-os adóemelést jelent.

Címlapkép forrása: Uwe Anspach/picture alliance via Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat