németország koronavírus járvány
Gazdaság

Komoly sebeket ejtett a német gazdaságon a koronavírus - Nagyobb lehet a válság, mint eddig gondolták

Portfolio
A koronavírus-válság mélyebb sebet ejtett a német gazdaságon és a felépülés is lassúbb lesz a korábban jelzettnél a vezető német gazdaságkutató intézeteknak az MTI-hez szerdán eljuttatott, közös őszi prognózisa szerint.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nagyjából egy százalékponttal rontották az idei visszaesésre és a jövő évi növekedésre korábban adott előrejelzésüket. A német bruttó hazai termék (GDP) eszerint az idén 5,4 százalékkal csökken a tavaszi prognózisban jelzett 4,2 százalék helyett, a jövő évi felépülés pedig 4,7 százalékos lesz 5,8 százalék helyett. A következő évben, 2022-ben pedig 2,7 százalékos GDP-növekedésre lehet majd számítani.

"A tavasszal elszenvedett visszaesés jelentős részét már sikerült ugyan visszanyerni, a normalizálás nehezebbik része a fennmaradó hányad helyreállítása lesz" - mondta Stefan Kooths, a Kiel Institute prognózis igazgatója.

A gazdasági aktivitás normalizálódását a közösségi kapcsolattartástól erősen függő ágazatok hátráltatják, mint például a vendéglátás és a turizmus, valamint a rendezvényszervezés és a légiközlekedés. "A német gazdaságnak ezekben az ágazataiban belátható ideig még gyenge teljesítményre kell számítani és csak a járványvédelmi korlátozások felszámolását követően lesznek képesek felzárkózni a többi gazdasági ágazathoz. Erre azonban a jövő nyár előtt nem lehet számítani" - tette hozzá Kooths.

A beruházási aktivitás is csak lassú ütemben normalizálódhat, mivel számos vállalat piaci tőkeértéke jelentősen esett a válság folyamán. A normalizálódás legfőbb motorja most a válság folyamán a legnagyobb visszaesést elszenvedett export.

A kutatóintézetek prognózisa szerint a német gazdaság teljesítménye 2021 vége előtt nem éri el a krízis előtti szintet, és akkor is 2,5 százalékos elmaradásban lesz a krízis előtt prognosztizált növekedési pályától. Az ipari termelés pedig 2022-re tér vissza a megszokott kapacitáskihasználásra.

Stefan Kooths szerint a válság következményei azt követően is velünk maradnak, ha már sikerült behozni a lemaradást. "A termelőkapacitás középtávon nagyjából egy százalékkal marad majd el a krízis előtt jelzettől. A hosszabb távú következményeket már nehezebb megbecsülni, ahogy a gazdaságösztönző intézkedések hatékonyságát is" - mondta.

A koronaválság mély nyomot hagyott a munkaerőpiacon is. A részmunkaidős foglalkoztatási program széleskörű igénybevétele ellenére is mintegy 820 ezer állás szűnt meg Németországban a nyár közepéig. Azóta a foglalkoztatottak száma már szerény mértékben emelkedik ugyan, a krízis előtti szintet azonban 2022 közepéig nem lesz lehetséges elérni. Az idén és jövőre 5,9 százalékos, 2022-ben pedig 5,5 százalékos munkanélküliségi rátát várnak a kutatóintézetek.

A gazdaságösztönző kormányzati intézkedésekkel sikerült a lakosság elkölthető jövedelmét stabilizálni még a krízis legmélyebb fázisában is. A költségvetési hiány viszont 183 milliárd eurós rekordösszegre emelkedik az idén, de jövőre és 2022-ben is meglehetősen nagy, 118 és 92 milliárd euró lesz a deficit.

A gazdaságkutató intézetek prognózisára ható legnagyobb bizonytalansági tényező a járvány további lefolyása. Az intézetek abból a feltételezésből indulnak ki, hogy a jövő tavaszra már hatékony eszközökkel lehet majd kordában tartani a fertőzés terjedését és ősszel már nem lesz lényeges hatással a járvány a gazdasági aktivitásra.

További bizonytalansági tényező a vállalati csődök lehetséges száma Németországban és külföldön egyaránt. Pozitív hatással lehet a gazdasági aktivitás normalizálódására a lakossági megtakarítások nagy növekedése, amennyiben azt a feltételezettnél hamarabb fordítják beszerzésekre.

A vezető német gazdaságkutató intézetek a szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztérium megbízásából évente két alkalommal készítik el közös prognózisukat. A mostani őszi prognózisban a DIW Berlin, a müncheni ifo, az IfW Kiel, a hallei IWH és az esseni RWI mellett a svájci KOF és a bécsi iHS is részt vett.

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép