london bejelentes korlatozas201015
Gazdaság

Itt a bejelentés: elrendelték a járvány miatti szigorítást a 9 milliós Londonban

MTI
Portfolio
Szombattól egy fokozattal a közepesről a magas készenléti szintre léptetik át a brit fővárost, hogy megpróbálják fékezni a koronavírus-járvány második hullámát, így a családok életét jelentősen korlátozó szabályok lépnek életbe.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Angliában e héttől egy háromfokozatú készültségi rendszert vezettek be, a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal.

Az már napok óta várható volt, hogy Londont a közepesről valamikor átsorolják a magas fokozatba és ezt csütörtökön be is jelentette a brit egészségügyi minisztérium.

A szombattól hatályba lépő intézkedés alapján a 9 millió lakosú brit fővárosban - Nyugat-Európa messze legnagyobb és legnépesebb városában -

a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban és vendéglátóhelyeken sem.

Ez vonatkozik a nem együtt lakó családtagokra is, akik szombattól nem látogathatják tőlük külön élő hozzátartozóikat otthonaikban. Szabadtéren változatlanul legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában, de a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere csütörtöki nyilatkozatában támogatta a konzervatív párti kormány intézkedését, mondván: a koronavírus-fertőzés a város "minden zugában gyorsan terjed", és számos kerületben eléri a százat a százezer lakosonként mért fertőzések száma.

Khan már napokkal ezelőtt jelezte, hogy valószínűleg még ezen a héten várható London átsorolása a közepesnél eggyel magasabb készenléti szintre. A városháza csütörtöki ülésén a polgármester kijelentette, hogy

senki nem akar még több korlátozást, de egyszerűen nincs más lehetőség.

Sadiq Khan szerint országosan is szükség lenne egy nagyon rövid ideig tartó, de szigorú korlátozásokat tartalmazó intézkedéscsomagra a járvány gyorsuló terjedési dinamikájának megtörése végett. Közben lényeges, hogy az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb körzetében már a nagyon magas szint van érvényben.

Matt Hancock egészségügyi miniszter az alsóház képviselőinek tartott csütörtök délutáni beszámolójában elmondta, hogy az Egyesült Királyság egészében exponenciális ívet követve gyorsul az új koronavírus-fertőzések terjedési üteme, Londonban pedig tíznaponta megkétszereződik a szűrővizsgálatokkal újonnan azonosított fertőzöttek napi száma. Hancock tájékoztatása szerint Londonban jelenleg átlagosan 97 fertőzött jut minden százezer lakosra, de ez a ráta is gyorsan emelkedik.

 A miniszter azonban - utalva arra, hogy a londoni polgármester országos kiterjedésű szigorító intézkedésekre szólította fel a kormányt - megerősítette, hogy a járvány megfékezését célzó kormányzati stratégia központi eleme a helyi szintű védekezés, különös tekintettel arra, hogy egyenetlen a fertőzések eloszlása az egyes országrészek között.

A Munkáspárt - a legnagyobb parlamenti ellenzéki erő - folyamatosan követeli, hogy a kormány országos kiterjedésű védekezési intézkedésekkel fékezze meg a koronavírus-járvány terjedését. Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök azonban több nyilatkozatában is leszögezte, hogy a kormány által kidolgozott háromfokozatú regionális készenléti rendszer a megfelelő módja a járvány elleni védekezésnek.

Johnson többször - legutóbb az alsóház szerdai vitanapján - hangoztatott álláspontja szerint a márciusihoz hasonló teljes, meghatározatlan idejű és országos hatályú zárlat újbóli bevezetésének katasztrofális következményei lennének.

A brit gazdaság a március végén elrendelt zárlatot súlyosan megszenvedte: az idei második negyedévben 19,8 százalékkal - a negyedéves mérések 65 évvel ezelőtti kezdete óta példátlan ütemben - zuhant a brit hazai össztermék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva.

Címlapkép forrása: Aaron Chown/PA Images via Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Koronavírus