eesc_building magyar tagok listaja 201015
Gazdaság

Közzétették, kik lesznek a magyar tagjai 2025-ig az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak

Portfolio
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság úgy kezdi meg októberben 2020–2025-ös hivatali idejét, hogy 329 tagja közül 137-en újoncok az EGSZB-nél. A következő öt évben ők lesznek az EU szervezett civil társadalmának szócsövei. A közzétett magyar névlistán összesen 12 nevet találunk.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A tagok a Covid19-korlátozások közepette kezdik meg hivatali idejüket az EGSZB-nél, ami azt jelenti, hogy Brüsszelben továbbra is a közösségi távolságtartás és a hibrid ülések jelentik az általános gyakorlatot, mivel a fertőzések aránya Európa-szerte magas.

Az EGSZB 329 tagját a Szerződéseknek megfelelően ötévente nevezik ki. Ezúttal több mint 40%-uk újonc lesz, új távlatokat nyitva, illetve új ötleteket és energiát hozva a visszatérő tagok mellett végzett munkába. Az új ciklusban a tagok 33%-a nő lesz (2015–2020-ban ez az arány 27,3%, 2010–2015-ben 24,7% volt). Az arányaiban legtöbb női tagot Észtország küldi (85,71%), ezt követi Csehország és Horvátország (66,67%). A sort Portugália és Ciprus zárja, amelyek egyetlen női taggal sem képviseltetik magukat. A svéd delegációban tökéletes a nemek közötti egyensúly.

A legfiatalabb tag 27, a legidősebb pedig – aki az EGSZB új vezetését megválasztó plenáris ülést elnökli majd – 76 éves. A tagokat a Tanács nevezi ki egy ötéves időszakra, a tagállamok jelölései alapján. A 2020-tól 2025-ig tartó új hivatali időre vonatkozó teljes taglista hamarosan elérhető lesz az EGSZB honlapján.

A 329 új vagy újra kinevezett tag várhatóan október 27-én ül össze először Brüsszelben. Október 28-án új elnököt és két alelnököt választanak majd – ez utóbbiakat a kommunikációs, illetve a költségvetési feladatok ellátására – egy két és fél éves időszakra. 

Az elnöki tisztséget felváltva tölti be az EGSZB három csoportja (Munkaadók, Munkavállalók és Sokféleség Európája). A két korábbi elnököt a Munkavállalók csoportjából és a Sokféleség Európája csoportból választották meg. Az EGSZB korábbi elnökével, Luca Jahier-rel a Portfolio is készített interjút:

Minden tag csatlakozik a három csoport egyikéhez, és minden csoport megválasztja saját csoportelnökét is egy (megújítható) két és fél éves időszakra. 

Az EGSZB legfontosabb feladata, hogy tanácsokkal lássa el az uniós jogalkotókat (az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és a Tanácsot) a tervezett jogszabályokkal és szakpolitikákkal kapcsolatban.

Ebben a munkában hat szekció és egy konzultatív bizottság vesz részt, amelyek számos szakpolitikai területtel, így például szociális, gazdasági, mezőgazdasági, környezetvédelmi és közlekedési kérdésekkel foglalkoznak.  A tagok egy vagy több szekcióhoz csatlakozhatnak, és minden szekció elnököt is választ egy (megújítható) két és fél éves időszakra. 

Magyar tagok a 2020–2025-ös hivatali időszakban:

 • CSER Ágnes, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Szövetség tagja
 • EDELÉNYI András, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja
 • FELSZEGHI Sára, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének tagja
 • JOÓ Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) tagja
 • KÁLLAY Piroska, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának (LIGA) tagja
 • NEMESKÉRINÉ KOLLER Erika, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) tagja
 • KOMORÓCZKI István, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ-COOP Szövetség) tagja
 • KÜKEDI Zsolt, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Közhasznú Egyesület elnökségi tagja
 • PODRUZSIK Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) tagja
 • SÜLE Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke
 • TOPOLÁNSZKY Ákos, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége (MADRISZ) tagja
 • VADÁSZ Borbála Júlia, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ – BUSINESS HUNGARY) tagja.

Címlapkép forrása: EGSZB honlapja

qr-kód mobilapp
GettyImages-864893078
bull
cramer
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
nemet autoipar autogyartas