GettyImages-1209215802 (2)
Gazdaság

Nincs még vége a kőolaj és a földgáz korszakának, de a szén már túl van a csúcson

Portfolio
A következő 10 éven belül megállhat az olajkereslet növekedése, és szerepe egyre csökken majd az üzemanyagok között az alternatív energiaforrások javára, de a petrolkémiai felhasználásban még fontos lesz egy ideig. Ezzel szemben a szénkereslet már sohasem fogja elérni a 2019-es szinteket és lassú hanyatlás elé néz az iparág, az áramtermelésben a napenergia válthatja fel fokozatosan. A földgáz felhasználása azonban még akár 30 százalékkal is növekedhet a következő két évtizedben, és ezzel párhuzamosan a cseppfolyósított földgáz (LNG) szerepe is felértékelődik majd - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden kiadott World Energy Outlook 2020 jelentéséből.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.


Az olajkereslet növekedése hamarosan véget ér

A Nemzetközi Energiaügynökség több forgatókönyvet is felvázolt az olajkereslet várható alakulását illetően a következő évtizedekre vonatkozóan. Az a tendencia látszik alapvetően, hogy még a mostani várakozásoknak talán leginkább megfelelő forgatókönyv mellett is:

10 éven belül gyakorlatilag megállhat az olajkereslet növekedése.

Ez az eshetőség (STEPS) azt feltételezi, hogy a koronavírust jövőre sikerül kontroll alá helyezni, és a GDP is visszatér a járvány előtti szintekre, míg a globális energiakereslet ugyanezt 2023-ra éri el. Ebben a helyzetben az olajkereslet még 2030-ig enyhe növekedési pályán lesz, de utána stagnálni fog a következő évtizedben valamivel napi 100 millió hordó felett.

Az optimistább esetben (SDS), ami mellett a megújuló és tiszta energiákba történő befektetések jelentősen megnőnek az olajkereslet már a korábbi szinteket sem érné el, és 2040-re már napi 70 millió hordó alá nézne be.

IEA2
Forrás: IEA (World Energy Outlook 2020)

Azt is érdekes megfigyelni, hogy a jelenlegi kínálat még új befektetések nélkül is simán kitartana a következő 20 évben az IEA becslése alapján. A várakozások szerint az alap forgatókönyv szerint az olajár elérheti a 75 dolláros szintet 2030-ig, és az amerikai palaolaj termelés 2022-re érheti el a 2019-es kitermelési szinteket. Az olajfinomítói kitermelés növekedése mindössze az előző évtizedben elértek fele lehet, és további kihívást jelenthet, hogy a keresleti hangsúly az üzemanyagokról egyre jobban a petrolkémiai termékek felé helyeződik át. Ez utóbbi a becslések alapján az olajkereslet növekedésének a 60 százalékáért lehet felelős a következő évtizedben nagyrészt a műanyagok és csomagolóanyagok iránt megnövekedett kereslet miatt, különösen a fejlődő országokban.

Ezzel párhuzamosan a közlekedésben az olaj szerepe egyre alacsonyabb lehet az alternatív üzemanyagok miatt (pl. elektromosautó).

IEA1
Forrás: IEA (World Energy Outlook 2020)

A földgáz egy teljesen külön eset

Talán meglepően hangozhat elsőre, de az olajtól eltérően:

a földgáz iránti kereslet komoly növekedés előtt áll a következő évtizedekben, az alap forgatókönyv mellett 2030-ig akár 14 százalékkal, míg 2040-ig 30 százalékkal is nőhet a globális kereslet.

A növekedés motorjai Dél- és Kelet-Ázsia országai (pl. Kína, India, Délkelet-Ázsia) lehetnek, de az erős kínálat és az ebből fakadó alacsony árszintek is hozzájárulnak a pozitív keresleti kilátásokhoz. A fejlett piacok igényei ettől némileg eltérő képet tárnak fel: felfelé hajtó erő lehet az évtized közepéig a szénről gázra történő átállásból fakadó keresleti igény, de ezt követően a környezeti megfontolások, és az alternatív energiaforrások (pl. hidrogén, megújulók) miatt a távolabbi kilátások már kevésbé jók.

IEA8
Forrás: IEA (World Energy Outlook 2020)

A cseppfolyósított földgáz iránti kereslet hasonlóan erős növekedés elé nézhet az IEA megállapításai szerint. A földgáznak ezt a formáját alapvetően akkor szokták használni, amikor a csővezetékes szállítás valamiért nem lehetséges, mondjuk azért, mert túl messze van a felhasználás helyszíne a kitermeléstől, de például teherhajóval megoldható a szállítás.

IEA77
Forrás: IEA (World Energy Outlook 2020)

A szén már az évtizedben is lejtmenetben lesz

A hagyományos, nem megújuló energiaforrások közül a szén járhat a legrosszabbul keresleti szempontból a következő évtizedekben, gyakorlatilag minden forgatókönyv mellett csökkenés lesz a jellemző, és várhatóan:

a szénkereslet a koronavírus-járvány előtti felhasználási szinteket már sohasem fogja elérni.

Abban azért persze jelentős különbségek vannak a forgatókönyvek között is, hogy a keresletben mutatkozó lejtmenet mennyire lesz gyors, mivel alap esetben (Stated Policies Scenario) ez inkább enyhe csökkenést jelent, míg az optimista (Sustainable Development Scenario) változatban 2040-ig több, mint 60 százalékkal lehet alacsonyabb a felhasználás a jelenleginél.

Ez azt jelentené, hogy 2040-re a globális energiafelhasználásban kisebb, mint 20 százalékos szerepe lenne, amire az ipari forradalom óta nem volt példa.

IEA6
Forrás: IEA (World Energy Outlook 2020)

A csökkenés egyik fő oka, hogy a szén szerepe jelentősen kisebb lesz az áramtermelésben, és már csak 28 százalékos aránya lehet 2030-ra a 2019-es 37 százalék helyett. A becslések szerint 2025-ig mintegy 275 gigawatt széntüzelésű kapacitást küldhetnek nyugdíjba, ami a 2019-es állomány 13 százaléka, bár ezt még ellentételezi majd a nagyobb ázsiai kereslet egy ideig.

Még jó ideig velünk maradnak a fosszilis energiahordozók

Az látható tehát összességében, hogy a következő két évtizedet még változatos tendenciák fogják jellemezni, hiszen az olajkereslet még egy jó ideig enyhén növekedhet és utána stagnálhat, a szén már túljutott a zeniten, míg a földgáz előtt jelentős keresletbővülés állhat. Annyi azonban már biztosan látszik, hogy egyre nagyobb szerep jut majd a megújuló és alternatív energiaforrásoknak, mint amilyen a napenergia is, különösen az áramtermelés területén. A fosszilis energiahordozók szerepe a következő két évtizedben így még mindenképpen erősen meghatározó lesz, bár csökkenő mértékben az alternatív energiaforrások gyors növekedése miatt. Egyelőre tehát még egyik nagy klasszikus energiahordozónak sem fogunk búcsút inteni igazán.

(IEA)

Címlapkép: Yegor Aleyev\TASS via Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Koronavírus