koronavírus orvos
Gazdaság

Hidegzuhany a WHO-tól: nem növeli a túlélési esélyeket a remdesivir?

Portfolio
Nincs jelentős hatása a betegek túlélési esélyeire a remdesivir nevű hatóanyagnak – erre az eredményre jutott az Egészségügyi Világszervezet Solidarity elnevezésű nagyszabású klinikai tesztje a Financial Times szerint. Az Index értesülései szerint csütörtök délig 12 beteg kapta meg a Richter remdesivir tartalmú gyógyszerét Magyarországon, eddigi mellékhatások nélkül.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A teszt során a remdesivir és három másik potenciális gyógyszer-összetevő (remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir és interferon) hatékonyságát vizsgálták 11 266 kórházban fekvő betegen, és azt állapították meg, hogy egyik hatóanyag sem hatott jelentősen a halálozásukra, és egyik sem csökkentette a lélegeztetés szükségességét vagy a kórházi tartózkodás idejét a kezelés során – olvasható abban a jelentésben, amely másolatban a Financial Times birtokába került. Hozzátették ugyanakkor, hogy a teszt a kórházon belüli halálozási eredményeket vizsgálta, és külső szakértői értékelésnek még nem vetették alá.

A remdesivir az a hatóanyag, amellyel nemrég Donald Trump amerikai elnököt is kezelték, és a Gilead Sciences először az ebola kezelésére fejlesztette ki, a US National Institutes of Health pedig áprilisban kimutatta, hogy 15-ről 11-re csökkentette az átlagos felépülési időt, júliusban pedig a Gilead azt találta, hogy a halálozás esélyét is redukálja a szer. A Gilead most sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy úgy került ki a WHO tesztjének eredménye, hogy tudományos lapban megjelent volna és külső szakértői vizsgálat alá vettették volna és

A Financial Times megjegyzi:

ha igaz a WHO teszteredménye, a koronavírus elleni egyetlen hatékony szernek jelenleg a dexamethasone nevű szteroid számít.

Magyarországon hétfőn indultak a klinikai vizsgálatok a Richter Gedeon által kifejlesztett, remdesivirt tartalmazó gyógyszerrel, az Index értesülései szerint csütörtök délig 12 beteg kapta meg a gyógyszert, ami nem tűnik soknak, ugyanakkor az első tapasztalatok szerint a tucatnyi betegnél nem tapasztaltak mellékhatásokat.

Müller Cecília tiszti főorvos tegnapelőtt arról beszélt, hogy akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozást a remdesivir hatóanyagú koronavírus elleni szer:

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép