koronavirus, nő
Gazdaság

Koronavírus: nehéz ősz, még nehezebb tél jöhet

Portfolio
A koronavírus-járvány gyorsuló ütemben terjed a világban, Európa és az Egyesült Államok is újra gócpontnak számítanak. Egyes országok már a tavaszi lezáráshoz közelítő szigorúsággal lépnek fel a fertőzéssel szemben. Magyarországon is a járvány gyorsulását sejtetik az adatok, ma új csúcsre ugrott a napi halálozás. A koronavírus-válság hírei percről percre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Johnson szerint ideje felkészülni a megállapodás nélküli Brexitre

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások.

Tovább a cikkhez

A brit kormány több millió gyorstesztet és vakcinát vásárolt

A brit kormány több millió olyan koronavírus-gyorstesztet vásárolt, amely néhány perc alatt eredményt mutat - jelentette be a brit miniszterelnök pénteken.

Tovább a cikkhez

Nekiment a remdesivir gyártója a WHO-nak

Megkérdőjelezte a gyártó Gilead az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kutatásának eredményeit, amelyek szerint a remdesivir nevű szer nem segít az új koronavírus okozta betegség miatt kórházban ápoltakon.

Tovább a cikkhez

Kiderítették, honnan származhatott a Kínában újabb fertőzéseket okozó koronavírus

A kelet-kínai Csingtao egészségügyi hatóságainak vizsgálata szerint a helyi kikötőben dolgozó munkások importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződhettek meg a koronavírussal, amely ezt követően gondatlanság miatt fertőzhetett meg másokat is a munkásokat ellátó kórházban.

Tovább a cikkhez

Jó nap volt a mai Európának, egyelőre a tengerentúli indexek is jól teljesítenek

Európában kimondottan jó hangulatban indult ma a kereskedés, a legtöbb vezető ország börzéje pozitívan nyitott, azóta a legtöbb index még feljebb emelkedett. Amerikában is jól indult a hét utolsó kereskedési napja, a Pfizer bejelentésének és a kiskereskedelmi forgalom kedvező alakulásának köszönhetően mindhárom vezető amerikai index pluszban nyitott.

Tovább a cikkhez

Felejtsd el az elektromos autó részvényeket, így lehet megjátszani az autóipar talpra állását

Ha jelenleg valaki autóipari befektetésben gondolkodik, akkor nagy valószínűséggel az elektromosautó-gyártók részvényei jutnak eszébe legelőször, ami érthető is, hiszen ezekről a cégekről szólnak a hírek, velük van tele a sajtó, miközben a hagyományos autógyártók szenvednek. Ha kicsit távolabbról nézzük a képet, akkor viszont könnyen belebotlunk az olyan autóipari beszállítókba, amelyeknél a csúcstechológia találkozik az iparági változások támasztotta igények pozitív hatásaival, és amelyek jobb megoldások lehetnek a koronavírus által megütött autóipar talpra állásának megjátszásában, mint maguk az autógyártók.

Tovább a cikkhez

800 millió forintos földterületen épül majd meg a magyar harcjárműgyár

Több mint 800 millió forintos áron értékesít földterületet Zalaegerszeg önkormányzata a német Rheinmetall magyar vegyesvállalatának beruházásában megvalósuló Lynx harcjárműgyár részére - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a zalai megyeszékhely polgármestere az MTI tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Gyökeres átalakulás előtt áll az olajipar, elkezdődött a menekülés a zöld energiába

Sokak számára feltűnhetett, hogy az idei év nagy vesztesei az olajtársaságok eddig, hiszen az olajár csökkenése miatt hatalmas árbevétel kieséseik voltak, és ez mély nyomott hagyott a részvényárfolyamokon is. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen hatalmas átalakulások zajlanak az iparágban, a cégek igyekeznek megszabadulni a felesleges költségektől, hogy mindinkább a megújuló energiákba fektessenek bele. A koronavírus-járvány és a csökkenő olajárak pedig csak felgyorsították ezt a folyamatot, és lassan már egymást tapossák a vállalatok, hogy előrejussanak a nagy megújulási folyamatban.

Tovább a cikkhez

Új megközelítés született: a Covid nem csak egy fertőző betegség

A krónikus betegségek növekvő mértéke, a fertőző betegségek és a közegészségügyi rendszerek hiányosságai viharában vergődik a világ a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely világnépesség egészségének az állapotáról és a Covid-19-betegség hatásairól ad átfogó képet. A világ a legnagyobb átfogó epidemiológiai kutatása, a The Global Burden Diesease (GBD) készítői az elhalálozások 286 okát, 369 betegséget és sérülést, valamint 87 kockázati tényezőt elemeztek 204 országból és területről.

Tovább a cikkhez

Súlyos a koronavírus-járvány második hulláma, csökken az ingatlanállomány értéke a Graphisoft Parkná

A június 30-ra becsült 263 millió euró valós piaci ingatlanérték szeptember 30-ra vonatkozó becslése 246 millió euróra csökkent, ez 6,5 százalékos visszaesést jelent. A koronavírus válságra és az elhúzódó gazdasági visszaesésre hivatkozott a független értékbecslő.

Tovább a cikkhez

Csúcson az ukrán fertőzésszám, megtelt az egyik kijevi kórház

A koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak egyike teljesen megtelt az ukrán fővárosban - közölte pénteki online tájékoztatóján Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester. Eközben ismét csúcsot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma Ukrajnában, megközelítve a hatezret és több mint százan haltak meg ismét az elmúlt napban.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján 5992 új esettel 287 231-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 106 újabb halálos áldozattal 5408-ra.

A Kijevi Közgazdasági Iskola szakértői legfrissebb előrejelzésükben azt prognosztizálták, hogy ha a kormányzat nem vezet be szigorúbb korlátozásokat a mostaniaknál, novemberben már napi tízezerrel is nőhet a fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az év végéig megközelítheti a húszezret.

Ihor Terehov, a vörös zónába sorolt kelet-ukrajnai Harkiv polgármester-helyettese ugyanakkor pénteken kijelentette, hogy a városban nem fogják leállítani a közöségi közlekedést, így a metrót sem, nem zárják be a piacokat és a bevásárlóközpontokat, utóbbiakban csak a szórakoztató létesítményeket.(MTI)

Koronavírus-válság: tényleg itt a tökéletlen kilábalás?

A gazdasági konjunktúra lassulására, a V-alakú kilábalás elakadására utalnak a szeptemberberi kiskereskedelmi forgalmi adatok. Az KSH által közölt előzetes mutató szerint több üzlettípus esetében is mélyen az egy évvel korábbi alatt marad a forgalom.

Tovább a cikkhez

Meglepő eredményt hozott a kutatás - alig fertőz a koronavírus a repülőgépen

Rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye a repülőgépek fedélzetén - derült ki az Egyesült Államok védelmi minisztériumának csütörtökön közzétett tanulmányából. A jelentés szerint ha egy ülő utas maszkot visel, akkor az általa kilélegzett részecskék mindössze 0,003 százaléka jut el a közvetlen utastársa feje körüli légzési zónába. Ez az arány akkor is ennyi, ha a gépen minden egyes ülés foglalt. A United Airlines légitársaság Boeing 777-es és 767-es utasszállító repülőgépein végzett tesztek során mindössze egy fertőzött emberrel számoltak és nem szimulálták az utasok mozgásának hatását.

A vizsgálat csaknem hat hónapja alatt 300 tesztet végeztek a levegőben és a talajon. A tesztek során az új koronavírussal azonos méretű részecskéket engedtek az utastérbe egy maszkkal ellátott próbababa száján keresztül. A többi ülésen érzékelők helyettesítették az utasokat.

Az eredmények szerint a maszkviselés akár a közvetlen utastársak köhögése esetén is segít minimalizálni a fertőzésnek való kitettséget. A repülőgép gyors levegőkeringtető és szűrőrendszere az utastérben lévő részecskék nagyjából 99,99 százalékát hat percen belül kiszűrte.  (MTI)

Kesztyű és maszk az új orosz módi - 90%-os a kórházi kapacitáskihasználtság

Kesztyű és maszk nélkül péntektől nem engedik felszállni a moszkvai tömegközeledési eszközökre az utasokat a koronavírus-járvány miatt.  A védőeszközök viselése ugyan május 12. óta kötelező az orosz fővárosban a metróban és a felszíni járművökön, ám sokan ezt a szúrópróbaszerű ellenőrzések során kiszabott 5 ezer rubeles (mintegy 20 ezer forintos) büntetés ellenére sem tartották be. Péntektől az előírás megsértői akkor sem kezdhetik meg az utazást, ha az árat már kifizették.

 A moszkvai színházakba hétfőtől kizárólag az interneten lehet majd jegyet váltani. A nézőtéren az ültetésnél kötelező lesz a másfél méteres távolság betartása.

Oroszország régiói közül Moszkvában a legmagasabbak a Covid-19-re vonatkozó mutatók: péntekre a fertőzöttek száma 5049-cel - ez a legmagasabb napi növekmény május 12. óta - 352 995-re, a halottaké 54-gyel 5850-re, a gyógyultaké pedig 1803-mal 270 226-ra nőtt. Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma egy nap alatt 15 150-nel 1 369 313-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. Ez új abszolút rekord a Covid-19-járvány kezdete óta. A terjedés üteme 1,1 százalékos, az új esetek 26,6 százaléka tünetmentes. Az új esetszám szeptember elején lépte át ismét az ötezret.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8 millió), India (7,4 millió) és Brazília (5,1 millió) után. Az egyészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint a Covid-19-betegek ápolására alkalmas kórházi ágyállomány 90 százaléka megtelt. (MTI)

Rakétán a cseh koronavírus-esetszám

Csehországban továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány. Roman Prymula, egészségügyi miniszter szerint várható, hogy a napi esetszám még mintegy két hétig emelkedni fog. Az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 9721 volt, ami 177-tel több mint szerdán, és a járvány márciusi kezdete óta ez az eddigi maximum. 543 beteg állapotát súlyosnak minősítik az orvosok, október eleje óta a kórházban kezeltek száma megháromszorozódott. A járványban eddig 1230-an haltak meg, közülük 559-en októberben.

A hatóságok igyekeznek növelni a kórházi kapacitásokat, ezért a hét végén Prágában elkezdődik egy 500 ágyas tábori kórház építése. Ezt a hadsereg fogja üzemeltetni, de az egészségügyi személyzetet az állami kórházak igazgatói biztosítják.  Komoly probléma, hogy a kór az egészségügyi dolgozókat sem kerülte el. A legfrissebb információk szerint jelenleg 1319 orvos, 2703 nővér és 2199 más egészségügyi alkalmazott bizonyítottan fertőzött. (MTI)

Orbán Viktor: senki ne tervezzen külföldi síelést!

Egész Európában nehéz a járványhelyzet, nehéz ősz, és talán még nehezebb tél elé nézünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök friss Facebook-videójában Brüsszelből. A magyar kormányfő arra kért mindenkit, hogy a síszezonban se tervezzen külföldi utazást.

Tovább a cikkhez

A magyarok harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány komolyan érintette az aktív korú felnőtt lakosság jövedelmi helyzetét, sokaknak kellett bevételcsökkenést elkönyvelniük, jellemzően az elvégzendő munka mennyiségének csökkenése vagy az állásuk megszűnése miatt. Különösen a 30-49 éves korosztályban és az alacsony végzettségűek között érezték meg a jövedelem csökkenést. A Scale Research friss Bankindex kutatása szerint a felnőtt lakosság több mint harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus hatására, és minden tízedik személy vesztette el az állását, de többségük talált már új munkahelyet.

Tovább a cikkhez

Kevesebb szórakozás, több gyógyszer: elárulták a bankkártyák, mire költünk

A tavaszinál kisebb, de még mindig látványos hatással van a fogyasztásra a koronavírus-járvány második hulláma. Többet költünk magánegészségügyre és a gyógyszertárakban is az éves átlag duplájával nőtt szeptemberben a bankkártya-forgalom, ugyanakkor étteremre vagy szórakozásra ismét kevesebbet fordítunk – derül ki az Erste Kártyaköltési Felmérésből.

Tovább a cikkhez

Szándékosan fertőzhetnek meg koronavírussal önkénteseket, hogy gyorsabban engedélyezzék a vakcinát

Nagy-Britanniában egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy a COVID-19 vakcina gyorsabb tesztelése érdekében önkénteseket fertőzhessen meg egy gyógyszergyártó kontrollált környezetben koronavírussal – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: magas pénteki magyar adatok érkeztek

1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32%-a, az elhunytak 42%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Február elejére több mint duplájára nőhet a koronavírus halálos áldozatainak a száma

A mostani 218 ezerről 78%-kal, 389 ezerre emelkedhet a koronavírus halálos áldozatainak a száma az USA-ban február 1-jéig – mutatja egy befolyásos amerikai intézet most napvilágot látott modellje. Kimutatták azt is, hogy ez csak 314 ezer lenne, ha mindenki maszkot használna. A világon 2,4 millió halottja lehet február 1-jére a járványnak, jelenleg 1,1 milliónál járunk.

Tovább a cikkhez

Hidegzuhany a WHO-tól: nem növeli a túlélési esélyeket a remdesivir?

Nincs jelentős hatása a betegek túlélési esélyeire a remdesivir nevű hatóanyagnak – erre az eredményre jutott az Egészségügyi Világszervezet Solidarity elnevezésű nagyszabású klinikai tesztje a Financial Times szerint. Az Index értesülései szerint csütörtök délig 12 beteg kapta meg a Richter remdesivir tartalmú gyógyszerét Magyarországon, eddigi mellékhatások nélkül.

Tovább a cikkhez

A franciák többsége támogatja az éjszakai kijárási tilalmat

Az érintettek többsége (62 százalék) támogatja a kilenc francia nagyvárosban a hétvégén életbe lépő éjszakai kijárási tilalmat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett a BFM hírtelevízió, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 30 ezerrel emelkedett az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa a járvány kezdete óta.

Tovább a cikkhez

Kiadta a figyelmeztetést Dánia - Csak szükséges esetben ajánlják a magyarországi utazást

Utazási figyelmeztetést adott ki Dánia a többi között Bulgáriára, Olaszországra és Lengyelországra - közölte a skandináv ország külügyminisztériuma csütörtökön az újonnan jelentett koronavírus-fertőzöttek számának növekedése nyomán.

Tovább a cikkhez

Kiderül, mennyi ételt dobtak ki a járvány alatt a magyarok

Évente fejenként 65 kg élelmiszerhulladékot termel a lakosság Magyarországon. A kukában landoló ételek legalább felének nem kéne erre a sorsra jutnia, ha nagyobb figyelmet fordítanánk rá, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert. Mint mindenben, a koronavírus járvány a vásárlási, táplálkozási és hulladékkezelési szokásainkban is változást hozott. Már csak az a kérdés, több vagy kevesebb élelmiszert pazarlunk el a pandémia hatására, és hogy ez a változás tartós lesz-e. Ennek kapcsán készít felmérést a Pénzcentrum.

Tovább a cikkhez
koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat