Előfizetői tartalom

Mennyi töltény van még az MNB szuperfegyverében?

Múlt héten 33 százalékról 50 százalékra emelte a limitet az MNB eszközvásárlási programja keretében egy-egy kötvénysorozatnál. A jegybank lépéskényszerben volt, hiszen a megvásárolt mennyiség több papír esetében is vészesen közeledett az önmaga által felállított korláthoz. A lépéssel azonban csak időt nyert a jegybank, hiszen, ha fenntartja a vásárlások eddigi ütemét, akkor továbbra is többet vesz majd, mint az új kibocsátás fele, vagyis közelíti majd az új limitet is hétről hétre.

Megállíthatatlanul vásárol az MNB

Először április végén jelentette be az MNB, hogy állampapír-vásárlásokba kezd a gazdaság támogatása érdekében. A jegybankok esetében csak szuperfegyvernek aposztrofált quantitative easing (QE) programokat általában egyfajta végső megoldásként vetették be a világban, amikor a kamat elérte alsó korlátját, így a hagyományos fegyverek jelentősen gyengültek. Ezt alkalmazta a magyar jegybank is akkor, amikor a 0,6%-os alapkamatot már nem akarta vagy nem tudta tovább vágni.

Az MNB 1000 milliárd forintos keretösszegben hirdetett meg államkötvény-vásárlást, azonban meglepetésre a tervezettnél kisebbek voltak a heti vásárlások. Alig egy hónap után pedig fel is függesztette a programot az MNB. A második szakasz július végén indult el, amikor bejelentették, hogy felújítják a kötvényvásárlásokat.

mnbqe201015egy

A két szakaszban eddig összesen 513 milliárd forint értékben vett kötvényeket az MNB, vagyis egyelőre messze van az 1000 milliárdos határ. Persze valószínűleg az sem jelent majd megállást, az utóbbi hetekben már azt kommunikálta a jegybank, hogy hosszútávon tervez a kötvénypiaci jelenléttel. Ettől még az ezer milliárdos határ elérése előtt úgynevezett technikai felülvizsgálatot tartanak, vagyis értékelhetik az eddigi eredményeket, illetve finomhangolást hajthatnak végre.

Féltávnál az MNB programja - Hogyan tovább?

  • Már módosítani kellett a limiten
  • Mekkora még a jegybank mozgástere?
  • Egyáltalán szükség van a programra?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés