koronavirus jarvany hatosagi hazi karanten
Gazdaság

Szigorít a kormány a karanténszabályokon: többszörösére nőhet a kiszabható bírság összege

Portfolio
A kormány szigorítana a karanténszabályokon, a kiszabható bírság legmagasabb összege 50 ezer forintról egészen 150 ezer forintra nőhet a karanténszabályok megsértése esetén. A törvényjavaslat alapján, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be pénteken, kötelezővé tennék a karanténszoftver telepítését is, amennyiben ennek technikai feltételei adottak– vette észre a 24.hu.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A törvényjavaslat a karantén szabályok megszegése esetére 5 ezer forinttól 150 ezerforintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását teszi lehetővé.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a maximálisan kiszabható bírság összege az eddigi 50 ezer forintról 150 ezer forintig emelkedik majd.

A portál ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a frissen benyújtott javaslat szerint a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság legfeljebb 600 ezer forint lehet.

A benyújtott törvénytervezetben meghatározták azt is, hogy milyen esetekben lehet elhagyni a karanténlakást. Eszerint a karanténkötelezett a hatósági házi karantén lejártát követő napot megelőzően kizárólag az illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően, orvos utasítására, megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében –, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, vagy kormányrendeletben meghatározott esetben távozhat otthonából. 

Lényeges eleme a most benyújtott törvényjavaslatnak az is, hogy abban az esetben, ha a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésére szolgáló szoftver telepítésének feltételei rendelkezésre állnak és a karanténkötelezett ahhoz megfelelő eszközzel rendelkezik, akkor a karanténkötelezett a karanténlakásba történő megérkezésekor köteles a karanténszoftvert a telekommunikációs eszközre telepíteni, azt a hatósági házi karantén ideje alatt használni.

A karanténszoftvert a karanténkötelezett a hatósági házi karantén lejártát követő napon távolíthatja el a telekommunikációs eszközéről.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat