Előfizetői tartalom

A napenergia lehet az évtized sztárja, átveheti a vezetést az áramtermelésben

Portfolio
Az már szinte közmegegyezés a legtöbbek számára, hogy a következő évtizedek a megújuló energiákról fognak szólni. Előző cikkeinkben már részletesebben is foglalkoztunk a koronavírus-járvány energiaszektorra gyakorolt hatásával, illetve a fosszilis energiahordozók, mint a szén, olaj és földgáz jövőbeli kilátásaival. Most a megújuló energiaforrásokat vesszük közelebbről is szemügyre, beleértve az áramtermelésben játszott szerepüket, illetve az üzemanyagfelhasználás terén a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által kiadott World Energy Outlook 2020 jelentése alapján.

A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Élre törhet a napenergia az áramtermelésben

Az IEA által felvázolt forgatókönyvek mindegyikében jelentős bővülés várható a megújuló energiák áramtermelésben történő felhasználásában, de különösen a napenergia és tőle nem sokkal elmaradva a szélenergia szerepe lehet fontos.

Nem csak a környezettudatos szemlélet segíti azonban az alternatív energiaforrások terjedését, hanem a támogató politikai környezet, olcsó tőkepiaci hozzáférés, és a technológiai fejlődés is.

Ennek köszönhetően a napelemek felhasználásával konzisztensen olcsóbb áramtermelés érhető el, mint a szén- és földgáztüzelésű erőművek esetében.

Miről szól még a cikk?

  • A napenergia alapú termelés várható alakulása
  • A leggyengébb láncszem: a villamosenergia-hálózat
  • Az áramkereslet növekedésének hajtómotorjai
  • Megújuló energiák az üzemanyag kínálatban

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái